Quote van de Dag: Veto

“It makes no sense to tell the enemy when you plan to start withdrawing. All the terrorists would have to do is mark their calendars. … Setting a deadline for withdrawal is setting a date for failure, and that would be irresponsible,”

President George W. Bush sprak vannacht zijn veto uit over de Irak-wet die de Democratische meerderheid in het Amerikaans congres gisteren goedkeurde. Deze wet zet Bush voor het blok door wel aanvullend budget te geven aan de oorlog in Irak, maar tegelijkertijd een einddatum te koppelen aan het verblijf daar. Er is geen 2/3 meerderheid in het Congres om het veto ongedaan te maken.

 1. 3

  Bush kon politiek niet anders. Of hij is écht een struisvogel. Weggaan is misschien op de korte termijn geen goed idee, maar de huidige situatie is onhoudbaar. Als je zijn redenatie volgt, zul je er altijd moeten blijven zitten.

  Bush heeft zijn hand overspeeld en verloren. Exit and next, please. Volgens mij zit hij daar zelf ook op te wachten: hij laat de beslissing over aan zijn opvolger.

 2. 4

  Trouwens, Astro, is 7u28 niet een beetje vroeg voor een QvdD als er nog zo veel mooie uitspraken gedaan kunnen worden vandaag? ;-)

 3. 6

  Ik heb echt nog nooit zo’n overduidelijke quote van de dag gehoord als deze van vanochtend om 00.10 Nederlandse tijd. Nu kunnen we er de hele dag van genieten! ;-)

 4. 9

  @8 Ik denk het niet. Irak onder Saddam was net als Joegoslavie onder Tito: verschillende etnische groepen die onder een keiharde leider leefden. Waarbij de groep waaruit die leider kwam dus het meest te verliezen had toen die leider wegviel.

  Ergo: Saddam verdrijven was schreeuwen om ongebreidelde puinhopen. Democracy, my ass.

 5. 10

  Ik denk dat dit nieuws beter op Bush kan betrokken worden dan op Irak (hetzelfde geldt immers voor Afghanistan, daar blijven ze ook, samen met hun bondgenoten).

  Wat dat betreft denk ik dat #3 de spijker op zijn kop slaat. Bush zal de troepen niet terugroepen. Hij wil bekend staan als de president die niet week voor terreur. Alleen op die manier kan hij in eigen ogen groots de geschiedenis ingaan.

  Als er dan een democratische opvolger komt, die meteen wel gaat terugtrekken, hebben de republikeinen vier jaar later weer een mooie stok: uw president is een zwakkeling, die zich uit moeilijke situaties terugtrekt.

 6. 11

  @9: In de restanten van ex-joegoslavie is er gewoon democratie te vinden.

  Wellicht dat het krampachting vasthouden aan 1 Irak zoals nu nog steeds gebeurd dan ook juist de grootste vergissing is.

 7. 12

  @11: Als het alleen om Irak ging wel. Maar een aparte sjiïetische staat loopt het risico een vazalstaat van iran te worden en dat wil de VS natuurlijk helemaal niet. Bovendien zouden Syrië, Turkije en Iran ook zeker niet blij zijn met een aparte koerdische staat. Het opsplitsen van Irak heeft dus als nadeel dat de stabiliteit in de hele regio nog sterker onder druk komt te staan.

 8. 13

  @12: Moge de conclusie mbt. Irak zijn dat Saddam, afgezien van het binnenvallen van buurlanden (overigens beide keren met goedkeuring van de VS), eigenlijk steeds datgene gedaan heeft dat een zekere stabiliteit in de regio bewerkstelligde (hetgeen het westen dus graag als resultaat had)?