Quote van de Dag: verBijstering van het onderwijs

De ?verBijstering? van het onderwijs leidt tot polarisering. Enerzijds worden de docenten afgeschilderd als falende werknemers, die de leerlingen te weinig bijbrengen en niet hard genoeg werken. Anderzijds wordt er van docenten verwacht dat het bovenmenselijke professionals zijn, van wie zowel kwantitatief als kwalitatief het onmogelijke gevergd kan worden. Ondertussen wordt uit het rapport van Rinnooy Kan geen lering getrokken en staan de docenten en het ministerie van onderwijs nog meer tegenover elkaar dan ooit. Ik ben verBijsterd.

Laurien Crum, docent klassieke talen, heeft het idee dat het met het Nederlandse onderwijs wel goed gesteld is, ondanks de kritische geluiden vanuit de politiek.

VerBijstering van het onderwijs dus. Mocht mevrouw Crum meer aandacht in de media willen hebben, het schijnt dat Trouw af en toe een voorpagina in de aanbieding heeft.

  1. 2

    Er gaan wel problemen ontstaan, want talentvolle jonge mensen krijgen geen vaste aanstellingen (en zoeken hun heil dus elders waar ze met gelijke baanonzekerheid meer kunnen verdienen), terwijl de ouderen met vaste aanstelling langzaamaan richting pensioen bewegen. Alleen de incompetente jonge docenten (zo vaak in het nieuws vanwege hun belabberde vakinhoudelijke kwaliteiten) zijn straks nog beschikbaar.