Quote van de dag: Pronk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

‘Laat je hart spreken over de mens Pronk, en laat het gehannes in Den Haag voor wat het is. Zijn tomeloze inzet voor de meest verdrukten in de wereld, het bevlogen mededogen, dat moet een goed mens zijn. Dat kan alleen maar positief zijn voor de partij.’

Oud-premier Dries van Agt spreekt zich uit over het kandidaat-voorzitterschap van Jan Pronk. Vindt u de discussie over Pronk ook ‘Haags gedoe’?

Reacties (7)

#1 ASH

Ik vind Jan Pronk een prachtig bevlogen idealistisch mens. Ook een driftig en naïef mens. Ik zie niet hoe Bos en Pronk samen kunnen gaan. Nou raakt het me niet zo erg omdat ik nog nooit op de PvdA heb gestemd, maar ik voorzie wel veel problemen. Aan de ander kant dus ook veel gedoe en smullen en conflicten. En dat is altijd leuk natuurlijk.

 • Volgende discussie
#2 Roy

Misschien moet Van Agt zelf ook maar eens lid worden van de PvdA dan. Hij heeft de laatste jaren zo’n gedaanteverandering ondergaan, dat hij bij het CDA ongeveer persona non grata is geworden.

Wat Pronk betreft, het zou inderdaad mooit theater worden, omdat ik niet denk dat Pronk een technisch voorzitter zou zijn, maar eentje die de partijlijn sterk wil veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Ik denk dat het juist weinig theater zou zijn. Ik heb bij Pronk in ieder geval het gevoel dat hij open kaart speelt (een gevoel dat ik bij Bos helemaal niet heb).

Spektakel allicht wel, want Bos past beter bij het CDA dan bij de PvdA, maar heeft de PvdA bijna volledig op zijn koers meegetrokken. Het kan wat mij betreft geen kwaad dat de PvdA weer eens het predicaat sociaaldemocraten waardig wordt en als je Pronk aanneemt dan ga je daar impliciet van uit (tenzij je al bij voorbaat ervan uitgaat dat Bos hem er binnen een jaar weer uitschopt).

Electoraal gezien is het natuurlijk wel een goede kans om te voorkomen dat de PvdA door de SP gemarginaliseerd wordt en dus misschien noodzakelijk genoeg om juist Bos in de komende periode uit te rangeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Roy

@3: Pronk acteert niet, dus in die zin is het inderdaad geen theater nee, ik bedoelde inderdaad spektakel.

Ik denk toch ook niet dat Pronk het heel makkelijk zou krijgen, hij is nogal onverbiddelijk (denk aan de val van Kok-II), maar dat maakt de politiek wel helder: als er fouten zijn gemaakt, dan zegt Pronk simpelweg dat er fouten zijn gemaakt. Is Pronk verantwoordelijk, dan zegt Pronk dat hij verantwoordelijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Dat mag ik juist wel. Bij zo iemand ben ik ook eerder geneigd een fout te vergeven. Ergens ook wel logisch want zo iemand maakt maar half zo veel fouten als iemand die zijn fouten probeert te verbergen/ontkennen.

Maar goed laten we eerst eens afwachten of hij er wel komt (voor hetzelfde geld is Bos nu achter de schermen al hard bezig om Pronk’s verkiezing te saboteren). Zover ik weet kan van Agt niet meestemmen, dus wat hij ervan vindt doet eigenlijk niet zoveel ter zake.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Beatrix

Ik ben blij met PRONK!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Roy

@Beatrix: fijn. Dank je. En waarom? Probeer eens meer dan vijf woorden (met meer dan één lettergreep) te gebruiken.

 • Vorige discussie