1. 1

  “aspirant-huwelijkskandidaten moeten met dna-tests bewijzen dat ze geen neef en nicht zijn”
  Een (KVP)wethouder in mijn geboortegemeente was getrouwd met zijn nicht. Ik dacht dat een huwelijk tussen neef/nicht in Nederland niet verboden was.

 2. 3

  Mooi. Kunnen ze dan ook die vreselijke SGP-rokken verbieden, die idiote Hare Krishna-jurken en die rare slaaplokken van de orthodoxe joden? En liefst ook het gebeier van die rotklokken op zondag en dat vreselijke geblèr uit die kerken? ?Ieder individu heeft het recht zonder vooroordelen tegemoet te worden getreden?, zegt Kamp, dus ik stel voor dat we ons niet beperken tot één geloof, maar dat we rücksichtslos ALLE uitingen van religiositeit uit het straatbeeld bannen.

  Zijn we in één klap ook af van die mannenbroederskoppen van Balkenende. Rouvoet en Donner.

 3. 4

  @Ace, je gaat voorbij aan het feit dat die kerken hier al vele eeuwen staan en onderdeel uitmaken van Nederland (Joods Christelijke cultuur ) in tegenstelling tot al die haatzaai kazernes.

 4. 6

  Ik krijg altijd een lichte wegtrekker van het ronkende begrip “Joods Christelijke cultuur”. Een omschrijving die het antisemitisme in de Europese cultuur tot 1945 geen recht doet.

 5. 7

  @6, Dat is toch de Joods Christelijke cultuur? De Christenen hebben tot ruwweg 60 jaar terug de Joden keihard onderdrukt en uitgemoord. Na het “hoogtepunt” blijkbaar eindelijk toe aan een nieuw geloof.

  Toen ik nog een kleine Abhorsen was leerde ze mij op school dat de Joden o.a. extreem gediscrimineerd en gehaat werden omdat ze zich weigerden aan te passen aan de lokale cultuur en koppig aan hun geloof vast hielden. Sounds familiar?

 6. 8

  @Wilders-aanhanger (4): daar ga ik niet aan voorbij, daar gaat Kamp aan voorbij. Hij is degene die zegt dat mensen het recht hebben om zonder vooroordelen tegemoet getreden te worden. De enige manier waarop hij dat voor elkaar kan krijgen, is door álle uitingen van religiositeit te verbieden.

 7. 9

  @4 jij gaat er ook aan voorbij dat de katholieken lange tijd alleen maar zijn gedoogd in het noorden. Ooit van een schuilkerk gehoord? Je kunt joodse traditie dus wel wegkruisen en van “christelijk” blijft alleen protestants over.

 8. 10

  @Abhorsen (7): En net zoals dat toen een zware overdrijving was, die de grote verscheidenheid onder deze bevolkingsgroep geen recht doet, is dat nu ook het geval. In elk geval is de groep extremisten bij lange na niet zo groot als de groeiend aanhang van extreem-rechts. Verdonk, Wilders en de VVD samen gaan in de peilingen hard naar de 50 zetels toe. Daar maak ik me persoonlijk veel grotere zorgen over.

 9. 11

  Ik denk dat half-gelovigen, agnosten en atheisten inmiddels de hoofdmoot vormen in NL, en in toenemende mate geen zin hebben continu met religie te worden geconfronteerd. Dus als we iets doen dan voor ALLE religies en geen gezeik over onze christelijk-joodse cultuur.

  Cultuur is overigens nog wel iets meer dan alleen religie, maar da’s een aparte discussie.

 10. 12

  @ThinkTank (11): Dat is niet helemaal juist, hoor. Volgens een studie van het RKK-programma Kruispunt die eerder dit jaar gepresenteerd werd, is toch nog steeds 62% van de Nederlanders gelovig. Dat is weliswaar alweer 5 procentpunten minder dan tien jaar geleden, maar tenzij je al die mensen als halfgelovigen wilt bestempelen, denk ik dat je toch nog even geduld moet hebben met je uitspraken.

 11. 13

  Er is iets fout met je link, hij wijst naar GC.

  Ik ben benieuwd waarop de gegevens zijn gebaseerd. Ik sta zelf wsl. ook gewoon als R-K geregistreerd, ben gedoopt en vormsel gehad maar ben niet (meer) gelovig. Ik heb gewoon niet de moeite genomen uit te zoeken hoe ik mezelf uit de statistieken kan verwijderen, en ik vermoed zo dat dat voor veel mensen geldt.

 12. 14

  Ik zie niets van die maatregelen terecht komen. “Kost wat het kost moet lik-op-stuk regel worden.” schrijft hij. Er staan meer maatregelen in zijn notitie waar veel en toegewijd personeel voor nodig is. Laat hij en zijn VVD daar nou net al die jaren op hebben bezuinigd. Dat zullen ze niet veranderen. Ik denk niet dat ze de plannen zelf zouden uitvoeren als ze in de regering zitten, want dan willen ze het geld er evenmin aan besteden.

 13. 15

  het is volgens mij altijd eigenlijk zo dat de meerderheid de terreur van de vocale minderheid ondervind. Of het nu extreem gelovigen zijn of extreme Wilders aanhangers.

  De meeste mensen zijn gematigd en doen nergens zo moeilijk over. Ze laten echter wel een bepaalde vocale minderheid vaak hun gang gaan.

  Joden hebben het wel altijd heel moeilijk gehad in Europa. Zo mochten ze lang niet in loondienst werken, geen land bezitten, etc. Dit is waarom ze in zaken als geld zijn gaan zitten. Ze zijn het meest uitgemoord tijdens inquisitie en ook de kruistochten (oefenen op de Joden -> meer slachtoffers dacht ik me te herinneren dan men Moslims vermoord heeft). En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. De vervolging van de Joden door de eeuwen heen doet alles wat Wilders nu roept tot kinderspel verbleken.