Quote van de Dag: de kloof van Vogelaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De effecten van migratie absorbeer je niet snel. Zeker niet een migrantengolf met relatief laag opgeleiden. (…) En dan hebben we nog het grote verschil tussen een westerse en niet-westerse samenleving, een sterke dominantie van het islamitische geloof, wat heel grote culturele verschillen met zich meebrengt. (…) De kloof van nu is veel groter. Dat duurt meerdere generaties. Veertig, vijftig, zestig jaar.

Hoewel Minister Vogelaar erkent dat de heersende gedachte over integratie in de jaren ’90 (over enkele generaties komt het allemaal wel goed) weinig realistisch is gebleken, denkt ze dat allochtonen over veertig tot zestig jaar op hun pootjes terecht zijn gekomen. Maar wat zorgt er dan voor dat de integratie over veertig jaar wél gelukt is. En wil Vogelaar hiermee meteen zeggen dat er een verloren generatie allochtonen bestaat?

Reacties (7)

#1 ace

Vogelaar herhaalt wat Paul Scheffer elders zegt: in alle tijden en in alle culturen duurt het drie generaties voordat een vreemdeling volkomen is ingeburgerd. Dat is dus ook zo bij de grote groepen niet-westerse allochtonen die hier in de jaren zestig kwamen wonen. Het enige verschil is de omvang van de groep, en het grote verschil met de cultuur in het land van aankomst. Hadden we net zo’n invasie gehad van Belgen of Zweden, dan was dat vermoedelijk veel minder opgevallen.

Dus ja: er is sprake van een verloren generatie. Zoals altijd bij immigranten.

 • Volgende discussie
#2 Arnoud

Het lijkt me nuttiger als Vogelaar duidelijk maakt wat ze binnen een kabinetsperiode kan bereiken. Als ze dat niet kan aangeven, kan ze beter een andere baan zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Scientist of the Invisible

Daar heeft ze net een nota over geschreven, alleen ging het daar al snel niet meer over, maar over haar onvermogen die in oneliners uit te leggen op tv.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jan

leg zo’n kwoot maar eens uit aan mensen van wie zij vindt dat ze moeten integreren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HPax

Ad Quote van de dag: de kloof van Vogelaar, geplaatst op 28-11-07. Auteur: Roy: ?wil Vogelaar hiermee meteen zeggen dat er een verloren generatie allochtonen bestaat??

Wat ze = die Minister wil zeggen, wat doet het ertoe? Want zou die hίer ?verloren allochtone generatie? dáár nίet verloren zijn gegaan? Zij kwam toch hier naartoe, omdat het daar zo slecht was? Of is ze eventueel voor óns verloren? En dat dóór ons? Hebben ze ons niets of onvoldoende opgebracht en is dat onze schuld? We kennen inmiddels alle antwoorden en had dat allochtone geslacht dan netzo goed thuis kunnen blijven; of had het dat wat Nederland betreft beter kunnen doen.

Wil je nu toch die pathetiek van de ?verloren generatie? erin houden, dan kun je die uitdrukking beter op autochtoon Nederland laten slaan. Minister V. belooft het nog generaties lang – zo?n 40 à 60 jaar – integratie-ellende. Een ware ?gauchemar? (nachtmerrie), zoals die Fransen het ongeveer zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

Aha, jij bent vast voor de Franse aanpak, hPax. heb je het nieuws goed gevolgd de afgelopen week?

Dromen van thuisgebleven allochtonen is net zo weinig realistisch als je beschrijving van de reden waarom de meeste allochtonen hier gekomen zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 HPax

@ C 6
?Aha, jij bent vast voor de Franse aanpak, hPax. heb je het nieuws goed gevolgd de afgelopen week?

Dromen van thuisgebleven allochtonen is net zo weinig realistisch als je beschrijving van de reden waarom de meeste allochtonen hier gekomen zijn.?

1 Redelijk behandeling van een probleem vergt voorafgaande kennisneming van zijn verleden; hoe is het ontstaan en heeft het zich daarna ontwikkeld. Daarmee is het probleem niet weg, maar niet eerder is het treffen van de goede maatregelen om hem op te lossen of beter in de hand te houden mogelijk. Kijk ook eens naar de Rijdende Rechter op de Tv. Ik ben dus realistisch.

2 Mensen die wij nu allochtonen noemen, zijn hier niet als slaven binnen gehaald. Verder is remigratie een reële mogelijkheid voor ze. En ook lijkt het wel een gewenste. Door Nederland dan, want voor zover ik weet, moe-digt onze regering dat retour met premies aan. Merkwaardig! Maar het vlot niet. Hierna ligt opnieuw de conclusie voor de hand: ?onze? allochtonen zijn liever hier dan daar. Dit impliceert volgens mij dat ze dáár slecht vinden, hier goed. Dit alles natuurlijk relatief en in totaal, als in een ?package deal?.

3 Dan ?de Franse aanpak? Wat is daarmee? Iets als dit?:

“Het valt moeilijk in te zien hoe het huidige immigratiebeleid, hoe goed-bedoeld dan ook, Nederland niet zal maken tot een land van verpauperde getto’s, verscheurd door criminaliteit en geweld?. [J.C. Ott, Doodlopende weg van de immigratie, NRC van 27-08-93.]

In Frankrijk is het al zover; gaan we zitten wachten tot het hier ook komt?
Mijn realistisch antwoord: ja.

4 Ten slotte: ?Mijn dromen van thuisgebleven allochtonen?. Dat ?dromen? lees ik hier als: ?dat zou je wel willen? en heb ik dan als intonatie in vergelijkbare bewoording meer gehoord, ook weer in de context van allochtonie en immigratie. Van ten minste 3 NL-politici weet ik dat ze volstonden met kritische ragenstellers over die superthema?s toe te bijten: ?maar ze (allochtonen, Islamieten) blijven?. Lekker! Ze weten dus wat ze doen. En wat haten ze hun electoraat. In ?dat zou je wel willen? schuilt leedvermaak, ten koste van autochtonen én allochtonen. De laatsten worden gebruikt.

 • Vorige discussie