Quote van de Dag: CDA is onzichtbaar

De kleurloze houding van het CDA is een uiterst slechte zaak. Het debat wordt nu veel te veel overgelaten aan Geert Wilders, die als geen ander de sentimenten onder de bevolking aanvoelt en weet te bespelen.(…)

Helaas klinken vanuit het CDA nog teveel enkel lofzangen op de bindende werking van religie. Premier Balkenende predikt iets te gemakkelijk dat we naar de overeenkomsten moeten kijken in plaats van naar de verschillen. Zulke uitspraken zeggen weinig inhoudelijks over wat er nu werkelijk toe doet en illustreren de zwakte van het CDA in het debat op dit moment.

Kennelijk is niet alleen de VVD onzichtbaar in het integratiedebat. Althans, volgens de jongeren van het CDA heeft ook hun partij weinig profiel als het gaat om allochtonen, islam, integratie en identiteit.

Nu gebeurt het wel vaker dat het CDA onzichtbaar is in het debat (wat ze geen windeieren legt), maar over het integratiedebat kun je je in ieder geval één ding afvragen: hebben de grote partijen (CDA, PvdA, VVD) echt geen profiel, of worden ze altijd overschreeuwd door Geert Wilders?

 1. 1

  Die onzichtbaarheid komt CDA maar al te goed uit. Kunnen ze ook geen schade oplopen. Zolang ze maar af en toe laten horen dat ze fatsoenlijk zijn (middels die weinigzeggende uitspraken), lopen er geen kiezers weg en komen er wel van andere partijen bij.

 2. 2

  In een debat dat alleen naar negatieve associaties oproept is geen mening hebben misschien zwak, naar wel slim. De oproep van het CDjA is dan ook niets anders dan politieke zelfmoord. En omdat het hier om het CDA gaat kan ik niet anders dan de oproep van harte steunen :-)

 3. 3

  Ik zou ook niet weten waarom het CDA zich in de discussie wou willen mengen, je afzijdig houden is juist de tactiek waardoor ze zetels behouden of zelfs winnen.

  Daarnaast wil je nog wel deelnemen als serieuze partij als je de operette keizer Wilders moet overschreeuwen? Het is geen debat, het is een klucht voorstelling geworden.

 4. 4

  Mwah, ik vind de term “debat” voor dat geschreeuw over “de” Islam sowieso teveel eer, dus het lijkt me prima dat het CDA daar niet aan meedoet.

  En vervolgens de stemmen binnenhaalt van al die kiezers die zich er ook niet voor interesseren.

  Aan het electorale succes van de PvdA kun je zien dat kiezer er echt niet intrappen wanneer je er koste wat het kost toch aan mee probeert te doen.

  De xenofoben van Nederland hebben hun politieke thuis gevonden bij Wilders, Verdonk en de SP. Die gaan echt niet ineens stemmen op een traditionele partij die plotseling ook van die spierballentaal begint uit te slaan.

 5. 6

  @5: jazeker.

  Kijk er de geschiedenis van de SP maar op na. De SP was de eerste partij die vond dat allochtonen zich dienden aan te passen aan de cultuur van de Nederlandse Arbeider en verspreid moesten worden over de achterstandswijken waarin ze woonden.

 6. 7

  @matthijs: nu zou ik de SP met alle gemak links-conservatief of nationalistisch willen noemen, maar xenofoob gaat me toch te ver.

  Inderdaad, het “integratiedebat” is vooral veel overgesimplificeerd geschreeuw, maar dat is iets wat de traditionele partijen zich net zo mogen aantrekken als de PVV.

 7. 9

  @6. Sorry maar dat men het integratie probleem wil aanpakken is heel wat anders dan het gegil van Wilders. Er is een hele groot grijs gebied tussen allochtonen doodknuffelen en ze dood willen hebben (so to say).

  Dat de SP de problemen met de integratie die er zijn serieus en op een normale manier bespreekbaar probeerd(e) te maken en aanpakken vind ik heel wat anders dan het racistische en xenofobe gezever van bijv. de PVV.

 8. 10

  @7 eens. Er zijn overduidelijk spanningen in de samenleving, en of Wilders c.s. daar nu oorzaak of gevolg van zijn is nu niet meer relevant. Je afzijdig houden in dit debat komt over als ontkenning van die problemen.

  Ik zou graag zien dat de andere partijen het debat met Wilders aangaan met krachtige inhoudelijke argumenten. Het is nou ook weer niet zo moeilijk om aan te tonen waar hij ongelijk heeft, en waarom sommige van zijn wat meer buitenissige voorstellen (koran verbieden) niet alleen niet haalbaar maar ook niet wenselijk zijn. En, laten we wel wezen, op sommige punten heeft hij ook gewoon wel gelijk. Maar gelijk of ongelijk, doe er wat mee zou ik zeggen, in plaats van dood te zwijgen en te klagen over ‘de toon’.

  Ik mag de toonzetting van Wilder ook niet. Maar daarover klagen, zeker in het parlement, leidt m.i. alleen maar tot onbegrip bij veel kiezers die dat als ‘de mond snoeren’ zien. Accepteer dat Wilders iemand is die graag mensen beledigt en provoceert, distantieer je daarvan, maar ga dan wel inhoudelijk op zijn punten in. Ik heb het gevoel dat dat laatste momenteel te weinig gebeurt.

 9. 11

  En wat ik daar nog aan vergeet toe te voegen: ga niet alleen op punten van Wilders in, maar formuleer zelf ook een krachtig alternatief beleid. Laat zien wat je doet aan de problemen.

 10. 14

  @13: Wat dacht je van de Verenigde Staten? Eind negentiende eeuw / begin twintigste eeuw twee grote immigratiegolven gehad, eerst Ieren en toen Italianen. Toen werden daar dezelfde dingen geroepen als nu in Nederland over Marrokanen en Turken.

 11. 15

  @14: maar ik neem aan dat er toen wel maatregelen zijn getroffen om die tsunami van Ieren en Italianen op te vangen? Als problemen zichzelf oplossen hebben we ook geen politici nodig, zou je denken.

  Natuurlijk vervlakken de problemen op enig moment wel, of worden ze opgelost, maar daar heb wel actieve inzet voor nodig. Benoemen, analyseren, oplossen, nietwaar?

 12. 16

  @15: Da’s het gekke: nee. Na een generatie of drie, vier hadden die onhandelbare Ieren en Italianen zich uitzichzelf aan de Amerikaanse maatschappij aangepast.

  Al was het na de Italianen wel zo dat de grenzen van de VS dichtgegooid werden. Zulke grote immigrantengolven hebben ze daarna nooit meer binnengelaten. Maar dat heeft dus verder aan het oplossen van het Italianenprobleem verder niet zoveel bijgedragen, dus.

  Over het algemeen overschatten politici hun eigen mogelijkheden nogal. Als vijftig miljoen hongerige Afrikanen besluiten dat ze Fort Europa binnen willen, dan komen die vijftig miljoen hongerige Afrikanen Fort Europa binnen. Geen Geert Wilders die daar wat tegen doet.