Quote van de Dag: Boerkaverbod afdwingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Boerka-bus (foto:(flickr/rob7812)We gaan graag in gesprek met de OV-sector. Maar als dat niet tot het gewenste resultaat leidt, zal het kabinet met aanvullende regelgeving komen.

Het kabinet vraagt vriendelijk doch dwingend aan de vervoersbedrijven of ze het dragen van Boerka’s via hun algemene voorwaarden willen verbieden.

Aanvullende regelgeving? Hoe gaan ze dat doen, de grondwet in het achterhoofd houdend? Het kabinet heeft daarnaast, zoals verwacht, ook besloten boerka’s te gaan weren van scholen. Ambtenaren mogen straks ook geen gezichtsbedekkende kleding meer dragen.

Reacties (11)

#1 Arnoud

Tjonge, dit wordt voorspelbaar. De OV-bedrijven gaan natuurlijk achterover leunen. Die zitten niet te wachten op regels die niet te handhaven zijn en waarvoor ze bij de rechter teruggefloten kunnen worden.

 • Volgende discussie
#2 Ernst

Bah, burqa’s. Ik zou er graag iets intelligenters over zeggen, en ik zou dat zelfs nog kunnen ook, maar waarom zou ik? Geluisterd wordt er toch niet, en zolang het de mannen zijn die de vrouwen (met hartelijke medewerking van de overheid) mogen opsluiten en tot minder dan een slaaf maken, ach, dan is er niets aan de hand.
Mensenrechten gelden immers niet voor vrouwen, maar ook dat was al langer bekend.

Overigens: gezichtsbedekkende kleding is verboden op de openbare weg, waarom er dan zo moeilijk gedaan wordt over burqa’s? Omdat de christenen ook graag meer respect voor huhn eigenaardigheden willen, en ja, dan is lippendienst aan de islam (voor the time being dan) een handige weg.

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens, en gefundeerd op overtollig geworden ruggegraten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

“gezichtsbedekkende kleding is verboden op de openbare weg”

Waar staat dat? Link graag!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jay

Overigens: gezichtsbedekkende kleding is verboden op de openbare weg, waarom er dan zo moeilijk gedaan wordt over burqa’s?

Ik weet dat er in België zo’n wet is (en dat met die in de hand meerder burqa-dragers beboet zijn). Ik snap dan ook niet zo goed waarom, als men zo graag van alles wil verbieden, men niet in Nederland zo’n algemeen wet aanneemt danwel (als hij er al is zoals jij suggereert) deze toepast.

De vraag is wel of je met een dikke sjaal en zonnebril dan ook moet worden aangehouden.

Enfin. Het blijft een non-probleem en een hoop gelul om niets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 jos

@ 4:

“Enfin. Het blijft een non-probleem en een hoop gelul om niets.”

Maar toch: waarom zijn 150 vrouwen (die niemand kwaad doen) onderwerp van een nationale discussie en een wetsvoorstel ? Ziek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jay

Maar toch: waarom zijn 150 vrouwen (die niemand kwaad doen) onderwerp van een nationale discussie en een wetsvoorstel ? Ziek.

Nou, de reden die Ernst geeft is niet zo’n slechte: dat veel van deze vrouwen gedwongen worden om zo’n tent te dragen. Het punt is alleen dat men domweg niet weet in hoeverre dat echt waar is (de redenering is meestal iets emotioneels als “niemand trekt toch _vrijwillig_ zo’n ding aan?!?”). Bovendien, zelfs als het zo zou zijn dat al die 150 vrouwen gedwongen worden, is het maar zeer de vraag of een verbod de beste manier is om daar iets in te veranderen.

Los van dit alles: gezien de getallen wordt het inderdaad buiten alle proportie opgeblazen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jos

Jay, gelukkig zie je zelf in dat “veel van deze vrouwen gedwongen worden …” eerder op vooroordelen dan op empirie is gebaseerd.

Ik kan me ook niet verplaatsen in ’n vrouw die zoiets aantrekt. Maar ook niet in ’n vrouw die haar haar paars-roze verft of ’n te strakke broek aantrekt bij 20 kg teveel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Eelke

Ik geloof niet dat er veel van die vrouwen gedwongen worden zo’n ding te dragen. Althans, niet buiten hun wil om. Zij geloven ook in dat geloof en zijn het wat dat betreft dus “eens” met de burqa.
Natuurlijk zitten er ook vrouwen tussen die het liever anders zien. Maar ik denk niet dat dit probleem opgelost zal kunnen worden door de overheid (en het burqa-verbod). Het zou zelfs heel goed kunnen dat deze vrouwen na een burqa verbod helemaal niet meer de straat op mogen, omdat ze van hun man/geloof zich niet mogen laten zien.
Dat zou toch eigenlijk veel erger zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Caoran

@8 Is het niet erger dat die vrouwen accepteren dat mannen zich misdragen als jij je niet zo kleed? Is t niet erg dat zij dit hun zonen en dochters leren? Is het niet erg dat onze dochters daarmee op negatieve wijze geconfronteerd worden terwijl wij hen leren open te staan voor vreemde culturen?

Ja het is een grote stap voor hen om over hun remmingen heen t stappen. Maar het m.i. verstandig dat zij en de hunnen deze denktrant loslaten. Dus wat is overtuigender als je toont dat nette vrouwen (zijzelf) zonder burka ook in spijkerbroek over de straat kunnen lopen. Dan kunnen zij de hunnen ook leren dergelijke vrouwen met respect te behandelen en zichzelf wat remmingen aan te leren. Want ik heb niet de illusie dat we via de Nederlandse media in hun cultuur kunnen doordringen met dank aan de satellietschotel, de imam en de inburgeringscursus waar zij door hun mannen vandaan kunnen worden gehouden zodat ze niet hun rechten of hun exitkansen kennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 jos

Jammer Caoran, de premissen van je post deugen niet. Ook verlies je uit het oog dat slechts een minieme minderheid (150 vrouwen vlgs. Vogelaar) ervoor kiest (of wordt gedwongen) om een boerka te dragen. Veel moslimvrouwen lopen wél in spijkerbroek rond.

“Is het niet erger dat die vrouwen accepteren dat mannen zich misdragen als jij je niet zo kleedT? Is t niet erg dat zij dit hun zonen en dochters leren? “

Hoe weet je dit allemaal ? Puur aannames en vooroordelen.

“Is het niet erg dat onze dochters daarmee op negatieve wijze geconfronteerd worden terwijl wij hen leren open te staan voor vreemde culturen?”

Wat simplistisch. “Wij” leren tolerantie aan, “zij” niet.

“… met dank aan de satellietschotel, de imam en de inburgeringscursus waar zij door hun mannen vandaan kunnen worden gehouden”

Hoppa, scheer alles maar over één kam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

@8: “Is het niet erger dat die vrouwen accepteren dat mannen zich misdragen als jij je niet zo kleed?”. DIE vrouwen accepteren dat niet en DIE mannen doen dat niet. Je hebt het hier over mennen, die tot de meest religieus ingestelden onder de moslims horen. Net als in Staphorst zullen er wel mannen onder hen zijn, die stiekem naar de hoeren gaan ipv naar de kerk, maar van anderen zal niemand dat in die groep openlijk accepteren. Het probleem, waar jij hier op duidt, is een probleem van jongeren, die grote moeite hebben met de ´permissive society´. De precies tegenovergestelde groep van de groep, die jij er hier nu voor verantwoordelijk wil stellen.

“Is t niet erg dat zij dit hun zonen en dochters leren?”. Dat zou heel erg zijn. Maar daar gelooft geen enkel weldenkend mens ook maar een letter van. Losgeslagen jeugd, die zich misdraagt, heeft dat zelden of nooit van de ouders geleerd. En dat geldt voor alle tuig, niet alleen voor allochtoon tuig. De ouders schamen zich meestal kapot voor dat soort gasten.

“Is het niet erg dat onze dochters daarmee op negatieve wijze geconfronteerd worden terwijl wij hen leren open te staan voor vreemde culturen?”. JIJ leert je dochters open te staan voor vreemde culturen? Met het soort teksten, dat je hier neerkalkt? Dan gedraag je je tegenover je dochters heel anders dan je je hier voordoet. Want als ze jouw teksten hier zouden lezen, zijn dat alleen maar oproepen om vreemde culturen te wantrouwen.

“Ja het is een grote stap voor hen om over hun remmingen heen t stappen”. Net zo een grote stap als de stap, die zij namen, toen zij besloten een burka te gaan dragen. Gezien alle discussies en haat, die je over je heen gestort krijgt, kan die stap ook niet lichtzinnig genomen worden. En dan zal er vast wel een enkeling onder hen zijn, die daar onder druk van haar omgeving heeft besloten daar aan toe te geven, maar om net te doen, alsof het een moeilijke stap is om je volgens de geldende norm te kleden en het een kleine stap is om je afwijkend van die norm te kleden is de zaak gewoon omkeren. Daarmee laat je zien, dat je niet hebt nagedacht over deze kwestie.

“Maar het m.i. verstandig dat zij en de hunnen deze denktrant loslaten”. Ik geloof, dat dat de enige verstandige zin in je reactie is. Daar ben ik het grosso modo wel mee eens. Maar dat moet niet onder dwang gebeuren: die mensen moeten overtuigd worden, dat die burka, zeker in onze maatschappij, eerder een hinderpaal is om je verder te ontwikkelen, dan dat ze je voordelen brengt. Blijven zij echter overtuigd, dat zij een burka moeten blijven dragen, dan moeten wij dat ook respecteren, net zoals ´zij´ ´dergelijke vrouwen met respect´ moeten ´behandelen´. Respect is namelijk geen eenrichtingsverkeer: “zij moeten ons respecteren, maar wij hoeven hen niet te respecteren”.

“Want ik heb niet de illusie dat we via de Nederlandse media in hun cultuur kunnen doordringen met dank aan de satellietschotel, de imam en de inburgeringscursus waar zij door hun mannen vandaan kunnen worden gehouden zodat ze niet hun rechten of hun exitkansen kennen”. Heel tegenstrijdig allemaal. Met een satellietschotel kun je meer televisiekanalen ontvangen dan het gemiddelde Nederlandse gezin in het hele leven ooit zal zien. Dat maakt het inderdaad wel moeilijker om onze Nederlandse bekrompen hutspot cultuur aan hen over te brengen, omdat zij nog een keuze hebben tussen reclame afgewisseld met tweederangssterren dansend op het ijs (of op cruise of bij hen thuis of in de jury van een show waarin ze zelf nagedaan worden enz enz) en programma´s, waarin ze geconfronteerd worden met de cultuur van andere plaatsen op de wereld. Sommige imams preken wel rare zaken, maar gelukkig is daar inmiddels al regelmatig onderzoek naar gedaan, waaruit bleek, dat de meeste imams helemaal niet veel rare dingen zeggen. En de inburgeringscursus, waar ze vandaan gehouden worden? Het zal vast wel te veel moeite voor je zijn, om daar bewijzen van aan te dragen. Bovendien is bekend, dat zich onder hen ook autochtone vrouwen bevinden (en dat kan heel eenvoudig bewezen worden).

 • Vorige discussie