Quote van de Dag: Beatrix vandaag 70 jaar

Balkenende (Foto: Arnoud Boer)Koningin Beatrix staat middenin de Nederlandse samenleving. Ze gaat veel het land in om met mensen te praten en zich te laten informeren over wat er speelt. Zorgen wil zij delen. Successen wil zij meevieren. Wie zich inzet voor anderen, kan op haar belangstelling rekenen. Wie in stilte werkt aan een beter Nederland, wordt door haar gehoord.

Aldus minister-president Balkenende, die Koningin Beatrix feliciteert met haar zeventigste verjaardag. Maar even serieus: kan een koningin wel middenin de samenleving staan?

 1. 4

  @Roy: het gaat ook om het niveau van binding. Men heeft ook veel belangstelling voor het wel en wee van Dries Roelvink, maar dat heeft volgens mij meer met roddelpers te maken dan werkelijke interesse.

  Is die binding niet meer dan “leuk, Koninginnedag!” of zit het dieper?

 2. 5

  @TT
  Je doet de vorstin toch echt te kort door haar te vergelijken met Dries Roelvink. Haar bezoeken in het land zijn altijd aangrijpende gebeurtenissen voor de buurtbewoners die zij aandoet. En dat is bij alle lagen van de bevolking zo, zelfs bij allochtonen. Daar komt bij dat zij dat enthousiasme al 70 jaar ontmoet.
  ‘Onze’ generatie is wel wat kritischer en afstandelijker tegenover het koningshuis, en dus tegenover haar, maar onderzoek wijst uit dat men haar toch ook niet kwijt wil.

 3. 7

  Moet ze nog enorm mee oppassen, zo midden in het volluk.
  Op koninginnedag in 1988 bleef het in de Jordaan nog beperkt bij een kus. Maar in 2006 werd het al een complete knuffel van Ali B.
  Wat zal dat dit jaar worden in Franeker en Makkum? Wat zouden ze daar aan majesteitsschennis in petto hebben?