Quote van de Dag

Terrorisme is iets van alle tijden en overal, en heeft vaak tot doel het de bezetter zo onaangenaam mogelijk te maken. In de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlanders hier gemeentehuizen opgeblazen om zand in de vernietigingsmachine van nazi-Duitsland te gooien en bij de burgerlijke stand stonden de joden geregistreerd. In het Midden-Oosten is het niet veel anders. Het islamitische fundamentalisme, inclusief de terroristische tak, is een reactie op de bezetting van Palestina door Israël, op de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten, en op de steun van het Westen aan ondemocratische regimes in het Midden-Oosten. Kijk, ik ben tegen geweld, maar het is toch wel een beetje dom als je niet kunt begrijpen hoe dat mechanisme werkt.

Jan Marijnissen in een interview met de Playboy Penthouse.

 1. 5

  Bij Palestijns, Iraaks & Afghaans verzet in eigen land vind ik het nog enigzins op gaan, aangezien die landen natuurlijk als ‘bezet’ kunnen worden gezien. Maar bij bomaanslagen als in de Londense & Madrileense metro natuurlijk niet.

 2. 6

  Hij heeft wel gelijk dat het mechanisme heel eenvoudig is. Bezetting, armoede etc. is de ideale voedingsbodem voor Hezbollah en daar werkt Israel aan mee.

 3. 7

  Gezien de hoeveelheid geld die de SP stopt in marketing-onderzoek, moet ik hieruit opmaken dat er zich veel Penthouse-lezers onder de SP-kiezers bevinden?

 4. 8

  @Hardtrack: mee eens. Maar Hezbollah/Hamas zaten dan ook niet achter de aanslagen in Londen en Madrid.

  Niet dat ik wat ze _wel_ doen veel verkwikkelijker vindt overigens…

 5. 10

  Volgens mij slaat ie de plank volledig mis.

  Ten eerste is het wel heel erg makkelijk om naar Israel te wijzen als bezetter. Aangezien het land is wat door de VN is toegewezen.

  Daarnaast gaat het de strijders niet om het ontzetten van “hun” land of het welzijn van “hun” volk. Men heeft er immers alles aan gedaan om b.v. een vreedzame terugtrekking van Israel uit de bezette gebieden tegen te werken. Daarnaast gebruikt men burgers als schild om zo slachtoffers uit te lokken voor de PR-oorlog.

  Dit zijn knokploegen en loopjongens net als je ziet/zag bij de kruisridders, in Rusland, indonesie en in eigen land de NSB. Groepering die voor anderen het vuile werk opknappen.

  Terrorisme heeft als voornaamste kenmerk dat het gericht is tegen burgers. De voornaamste voedingsbodem is niet armoede e.d. maar de lust naar macht in combinatie met een sociaalklimaat van het respectloosheid.