Quote van de Dag: Watje

[qvdd]

“Als het gaat om het opkomen voor de belangen van het personeel is Van Middelkoop gewoon een watje. We ervaren nul komma nul steun van deze minister. En deze geluiden hoor ik overal.”

De bezuinigingen bij Defensie vallen slecht bij Jan Kleian, voorzitter van militaire vakbond Acom. Blijkbaar is de demissionaire minister zelf niet de enige binnen muren van het defensieapparaat die moeite met gezag heeft.

Dan zit het Kleian ook nog eens niet mee dat in de informatieronde van vandaag twee linkse partijen aanschuiven; de krijgsmacht vreest een links kabinet, dat nog meer zou willen bezuinigen. Aan u de vraag om Kleian te helpen om de Defensiebegroting op een fatsoenlijke manier op orde te brengen: waar wilt u ombuigen? Alles gewoon opdoeken is alvast de constructieve bijdrage van de boze vakbondsbaas.

 1. 1

  Je moet dit soort conflicten altijd in een breder kader plaatsen.

  Hoeveel is er al bezuinigd de laatste jaren?

  Zijn er duidelijke negatieve effecten van de bezuinigingen?

  Wat is het takenpakket en wat is nodig om de taken goed in te vullen?

  Wat zijn de argumenten tegen verdere bezuinigingen?

  De vakbond doet er goed aan om met een duidelijk verhaal te komen als ze het tij wil keren.

 2. 2

  De voorbeelden in het artikel die hij in het artikel geeft zijn wel schrijnend als ze kloppen, hier zie ik nog wel een paar kamervragen over komen.

 3. 3

  @1: Hoeveel is er al bezuinigd de afgelopen jaren?

  Nou, van 2009 op 2010 is er elf miljoen bezuinigd. Maar van 2006 tot 2009 is de begroting juist met 704 miljoen gegroeid.

  2006: 7,768 (mld)
  2007: 7,911
  2008: 8,095
  2009: 8,472
  2010: 8,461

  En ja, de gevallen die je ziet zijn inderdaad schrijnend, maar van de 184 miljoen die er alleen al voor 2010 op de begroting staat in het kader van de participatie van het JSF-avontuur, kun je alle aspirant-militairen van de komende eeuw een mooi pak met gouden epauletten aantrekken op hun beëdiging.

 4. 4

  Om en nabij de 8 miljard is natuurlijk een lachertje qua begroting voor defensie. Het is zelfs veel minder dan wat de staat kwijt is verleken met het aflossen van rente op de staatsschuld. Een nog kleinere defensie heeft mijns inzien ook geen zin meer. Dan zul je het slechts met inlichtingendiensten en een uiterst beperkt keurkorps moeten doen. Gevolg hiervan is wel dat je internationaal niet meer meetelt. Dus dan komen we terug bij @1, wat wil je doen en wat is daarvoor nodig. I.v.m defensie betekent minder geld geheid een kleiner takenpakket.

 5. 5

  @4: 8 miljard een lachertje? In welke wereld met megalomane ambities leef jij? Dat budget is simpelweg veel te groot voor een land met een omvang, bevolking en dreiging in de regio als Nederland. We hebben het hier wel over 500 euro per Nederlander… per jaar! En waarom? Om Nederland in de top 20 duurste legers ter wereld te houden? Beetje zonde van het geld. Ik ben het in dit geval haast nog met een militair eens, laten we gewoon alles opdoeken.

 6. 6

  @5
  kan ik daaruit concluderen dat jij vindt dat het rijke Nederland geen internationale rol meer hoeft te spelen? Dat we bijv. mensen inzetten voor vredehandhaving. terrorisme, piraterij valt bij jouw onder het kopje ”Om Nederland in de top 20 duurste legers ter wereld te houden”. Moeten we dan alles maar aan Amerika overlaten met het gevolg dat Amerika ook alles bepaalt dan? Jij vindt dat blijkbaar.

  Mijns inzien moeten we gewoon eens van die staatsschuld af zodat deze kwestie vanzelf een non-discussie wordt.

 7. 7

  Nee dat kun je niet concluderen. Wel mag je concluderen dat ik vind dat er bij jou een steekje los zit als je denkt dat het Nederlandse leger los van de VS kan opereren, zelfs al zouden we ons defensiebudget verdubbelen. En kom aub. niet met terrorisme aan, dat bestrijd je verreweg het beste door géén militairen naar verre landen te sturen.

 8. 8

  @3: JSF is een voortdenderende trein, we zijn er ooit voorlopig een beetje ingestapt en bij iedere halte onderweg blijven zitten, zeker ook vanwege het Betuwelijn-argument “we hebben er al zoveel in geïnvesteerd, nu uitstappen zou zonde van dat geld zijn.”
  Helaas snijdt dat argument na ieder beslismoment meer hout en ik denk dat ondertussen financiën niet meer een reden kunnen zijn er nog uit te stappen, we zijn al zover meegereden, is die hele reis voor niets geweest. Hooguit kunnen we ons afvragen of de eindbestemming ons zint. Ik bedoel daarmee of de JSF wel ’t soort vliegtuig gaat zijn dat we kunnen gebruiken, maar dat is een andere diskussie.

  @4: “uiterst beperkt keurkorps”
  Juist een aantal gespecialiseerde eenheden van ons leger staan internationaal hoog aangeschreven, wat mij betreft is dan ook de domste bezuiniging van de laatste jaren het weggeven van de Orions.
  Een breed voor van alles te gebruiken leger zou geld over de balk gooien zijn, ik denk dat de belangrijkste van de vragen uit #1 is “Wat is het takenpakket en wat is nodig om de taken goed in te vullen?” Als je die hebt beantwoord kun je ’s gaan nadenken over die andere vragen.

  Overigens ben ik het helemaal eens met je reaktie in #6 op #5, maar bedenk wel dat als de staatsschuld kleiner wordt, defensie in vergelijking met de staatsschuld steeds meer kost, dus om dat argument te ontkrachten kunnen we de staatsschuld beter laten oplopen.

 9. 9

  @5: 8 miljard een lachertje?

  Nee, maar tov de jaarlijkse immigratiekosten van 7 miljard voor zo’n 25000 NW-allochtonen is het relatief een peuleschil.

 10. 10

  @9: Laten we het leger afschaffen en ieder jaar 25.000 afghanen uitnodigen hierheen te komen. Houden we nog een miljard over voor andere leuke dingen.

 11. 12

  @10: Dan nog liever een leger, aan al die bermbommen langs de A12 heb ik niet zo’n behoefte.

  @11: Je stelt maar een eind weg.

 12. 13

  Geen medelijden. Defensie gaat maar eens kijken waar ze geld kunnen halen in hun eigen uitgaven. Dat zal niet veel verschillen van andere sectoren zoals onderwijs en gezondheidszorg. Overbodige banen snijden, midden management grotendeels opdoeken. Dat hij Van Middelkoop een watje noemt slaat nergens op, hij gooit zijn eigen ruiten in.

  Trouwens met de linkse partijen is een grap van de persoon. Linkse kabinetten zijn beter voor de betalingen van de militairen, rechtse kabinetten houden alleen maar van het wapentuig.

 13. 14

  @12: De uitdrukking peulenschil wordt gewoonlijk gebruikt om aan te geven dat iets aanzienlijk minder is in vergelijking met iets anders. 8 miljard kan dus geen peulenschil zijn in vergelijking met 7 miljard. Snap je?

 14. 16

  Kropotkin geeft aan dat hij liever geld uitgeeft aan defensie (ministerie van zinloze oorlogen) dan al die kansloze allochtonen.