Quote van de Dag: Vrij internet

[qvdd]

“Internet moet een open forum blijven waarop de vrijheid van meningsuiting wordt beschermd. Landen, organisaties en bedrijven moeten zich gezamenlijk inzetten om de vrije stroom van informatie te waarborgen.”

Dat stelde demissionair minister Maxime Verhagen (minister van buitenlandse zaken, CDA) donderdag in Parijs in een toespraak aan het begin van een conferentie over internetvrijheid.

Elders riepen CDA Europarlementariërs de Europese Raad en de Commissie op ‘de toepassingssfeer van Richtlijn 2006/24/EG uit te breiden tot zoekmachines’. En die Richtlijn gaat over de bewaarplicht, op grond waarvan jouw provider een jaar lang moet opslaan met wie je belt, waar je mobiele telefoon is en wanneer je inlogt op internet.

 1. 1

  De vraag is of de impliciete tegenstelling wel een echte is.

  Opslag en controle van gegevens is niet een primaire hindernis voor vrij verkeer van gegevens.

  Dus: wat bedoelde Verhagen precies, waartegen ageert hij?

 2. 2

  Die europarlementariërs zijn eerder bezig de privacy verder af te breken, waar Verhagen geloof ik ook niet zo’n bezwaar tegen heeft.

 3. 3

  @1 Controle kan toch wel een hindernis vormen als je weet dat je gecontroleerd wordt. Vergelijk grenscontrole. Het gaat om het principe. Een vrij internet verdraagt geen politiecontrole zonder aanwijzing van strafbare feiten. Ik denk dat Verhagen vooral andere landen op het oog heeft. Hij scoort goedkoop met kritiek op het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Iran. Dat land mag niet voorzien worden van filtersoftware bv. In eigen land wordt openlijk gepleit voor internetfilters en uitbreiding van de bewaarplicht. Dat is de hypocrisie van het CDA.