Quote van de Dag: ratinggedrag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]Ik zeg niet dat de eurozone geen problemen heeft, maar de ratingbureaus hebben deze problemen uitvergroot. Het gevolg daarvan is dat die problemen moeilijker kunnen worden opgelost. Met hun ratinggedrag hebben de bureaus het algemene wantrouwen onnodig versterkt, vooral ten aanzien van de zuidelijke eurolanden. Het is vandaag de dag moeilijk geworden om dat wantrouwen te keren.

Paul de Grauwe, in NRC (papieren versie) van 12 aug 2012, over de kredietbeoordelaars. Voor 2008 gaven de ratingbureaus stelselmatig de hoogste beoordeling voor kredieten die naderhand waardeloos bleken te zijn waardoor de zeepbel nog groter kon worden. “Wijs geworden” door de de crisis geven zij nu lage beoordelingen voor kredieten aan landen en andere overheidsinstellingen waardoor zij de crisis onnodig verergeren. Als ratingbureaus niet meer doen dan het volgen van wat de markt wat is hun functie dan nog?

Reacties (3)

#1 pietertje

Economie is voor een groot deel vertrouwen, zeker de laatste 10 jaar. De rating agencies doen het best aardig wat betreft rating van landen, het zijn de private aandelen en andere private assets die ze niet goed beoordelen.

Waarom pas beginnen met stennis schoppen als de VS naar AA+ wordt teruggebracht? Waarom niet bij het Enron schandaal?
AA+ is een prima rating die Belgie en Nieuw-Zeeland ook hebben.

De rating van de amerikanen is gedaald omdat de economie kapot gaat door de spending cuts. stagnatie, misschien wel stagflatie. De mensen die nu tegen rating agencies tekeer gaan zijn de mensen die het niet begrepen hebben en denken dat de sokkenbank economie de beste economie denkbaar is.

Welvaart is niet de stroom geld die door de economie heengaat, welvaart is de stroom producten en diensten die de andere richting op stroomt.

  • Volgende discussie
#2 Michel

@1

Rating agencies doen het best aardig

Wanneer zijn ze gaan waarschuwen voor Griekenland, Ierland en Spanje? Om nog maar niets te zeggen van de CDO’s en ander AAA-schuldpapier waarin veel investeerders hun geld hebben geïnvesteerd voor 2008. Het is niet begonnen met de afwaardering van de VS wil ik maar zeggen.

“sokkenbank economie”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

@Nate Silver komt tot ongeveer dezelfde conclusie op basis van enkele statistische vergelijkingen. Lezenswaardig.
http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2011/08/08/why-s-p-s-ratings-are-substandard-and-porous/

  • Vorige discussie