Quote van de Dag: Netneutraliteit

,

[qvdd]

Wordt het amendement volgende week aangenomen, dan zijn we het eerste land in Europa dat open en vrij internet in de wet vastlegt. Dat betekent dat het verboden wordt voor internetaanbieders om specifieke diensten, zoals internettelefonie, te blokkeren of er extra geld voor te vragen. Een aanbieder moet altijd het hele internet aanbieden. Dat zorgt voor voor keuzevrijheid van de gebruiker en geeft het innovatie bedrijven een eerlijke kans.

Bits of Freedom is blij, want netneutraliteit wordt waarschijnlijk bij wet vastgelegd. Providers kunnen straks geen extra geld gaan vragen voor het gebruik van bijvoorbeeld Whatsapp (een online smsvariant, die zo goed als geen dataverkeer veroorzaakt).
Er zal nu geen wirwar van verschillende, onvergelijkbare abonnementen ontstaan. Voor grootverbruikers zal het uiteindelijk waarschijnlijk even schrikken worden, want er zal vast wél een soort van rekeningrijden worden ingevoerd: afrekenen per gigabyte.

Nu is het alleen nog zaak dat mensen leren wat bijvoorbeeld een gigabyte is en weten wat ze ongeveer gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis programma networx, dat bijhoudt hoeveel informatie je verstuurt en ontvangt.

Reacties zijn uitgeschakeld