1. 1

  ” De eerste EU-president moet een vrouw worden evenals de eerste Hoge Vertegenwoordiger.”

  Meteen de hele EU-top als het aan de dames ligt. Zitten ze daarbij aan zichzelf te denken? En zo nee, waar denken ze twee vrouwen van voldoende formaat te vinden voor de functies? Ik zie Merkel niet haar Bondskanselierschap opgeven, zo kort na de verkiezingen en eerlijk gezegd zou ik verder geen enkele geschikte kandidate kennen (Royal is van de verkeerde partij).

 2. 2

  Balkenende en Van Rompuy zijn nu de grootste kandidaten. Het lijkt me wel dat er een paar vrouwen te vinden zijn die hun niveau kunnen evenaren, of zelfs ontstijgen. Misschien weet Berlusconi wel een paar geschikte kandidates….

 3. 3

  @2: Namen en rugnummers? Ik ken geen vrouwelijke premier (of in vergelijkbare functie) van een land dat van een minder dubieus niveau is dan de BeNeLux (Baltische staten en Balkanlanden voldoen wat mij betreft bij lange na niet). Overigens denk ik dat Juncker verreweg de meest geschikte kandidaat is met een “correcte” (ivm. huidige Europese verhoudingen) politieke kleur. Aangezien hij het eerder als EC-voorzitter af moest leggen tegen de veel minder geschikte Barroso, mogen nu de Zuid-Europeanen eens wat terug doen.

 4. 5

  @4: Daar heb je het al. De 1 is labour (verkeerde politieke kleur, ze zitten Europees nu in de oppositie), de ander is Baltisch en ook geen lid van de EPP-familie. Bovendien zijn ze gewoon alle twee van minder formaat dan van Rompuy of Juncker, die beiden al de nodige ervaring en succes hebben met het overbruggen van culturele verschillen en onderhandelen tussen partijen die mijlenver uit elkaar liggen. Als 1 van hen 1 van de posities zou krijgen, zou dat puur en alleen zijn omdat ze vrouw zijn.

  Het lijkt me ook voor de hand liggen dat de president een EPP-er is en de hoge afgezant een ALDE-er (jammer dat Genscher al lang met pensioen is, zo iemand zoeken ze nu denk ik).