Quote van de Dag: It makes no sense

[qvdd]

Today, there are hundreds of thousands of students excelling in our schools who are not American citizens. Some are the children of undocumented workers, who had nothing to do with the actions of their parents. They grew up as Americans and pledge allegiance to our flag, and yet live every day with the threat of deportation. Others come here from abroad to study in our colleges and universities. But as soon as they obtain advanced degrees, we send them back home to compete against us. It makes no sense.

Obama komt in zijn State of the Union op voor kinderen van illegalen in de VS. Hoe moeten we daar in Nederland mee omgaan?

 1. 1

  Op zich wel een interessante vraag of je moet helpen je toekomstige concurrenten op te leiden. Ook aan Nederlandse universiteiten worden erg veel Chinese studenten opgeleid. Ze betalen wel fors meer voor een studie, maar de vraag is of dit voor de toekomst opweegt tegen het verlies in concurrentiepositie.

 2. 2

  #1 Als mensen in andere landen beter geschoold worden (door gebruik te maken van het, zoals iedereen weet, superieure Nederlandse onderwijs) wordt hun economie sterker, daardoor kunnen ze betere spullen/diensten verkopen aan ons en met wat ze daaraan overhouden meer spullen/diensten kopen van ons. Iedereen wordt hier beter van.
  Als de economie van land X groeit betekent dat niet dat de economieën van andere landen daarvoor/daardoor zouden moeten krimpen.

 3. 3

  @1: ‘onze concurrentiepositie’ is inderdaad gebaat bij gebrek aan concurrentie. Alleen op korte termijn, overigens, zoals Paul uitlegt.

 4. 4

  @1: Ah, een beetje een PVV-achtige reactie. Of denk je dat Obama bedoelt dat kinderen van asielzoekers/illegalen niet meer naar school mogen?

  Disclaimer: Ik zeg niet dat je een PVV-er bent, zeker gezien het feit dat de partij graag een geïntegreerd meisje in een Afghaanse burka propt.

 5. 5

  @2 “Als de economie van land X groeit betekent dat niet dat de economieën van andere landen daarvoor/daardoor zouden moeten krimpen.” dat klopt, maar dat betekent niet automatisch dat het omgekeerde ook waar is. China heeft een enorme afzet markt, ook voor Nederlandse bedrijven, maar is (nog) niet echt een open economie te noemen. Nederland levert nu vooral diensten aan China en China levert spullen aan Nederland. In Nederland wordt niet zoveel geproduceerd (kaas, maar aziaten zijn veelal lactose-intolerant :) ). En aan de ontwikkelingskant van het proces valt nu eenmaal veel meer te verdienen.

  @4 fijn dat je mijn reactie direct betiteld als een PVV-achtige reactie, ik snap niet zo goed waarom. Eerlijk gezegd associeerde ik een beetje vrij door op de opmerking van Obama, die waarschijnlijk een andere insteek had dan mijn uitleg. Ik doelde niet per se op het onderwijs van vluchtelingen/illegalen. Meer op het exporteren van kennis in bredere zin, dus het opleiden van mensen waarvan je weet dat ze die kennis niet in je eigen land gaan toepassen.

  NB. mijn eerste opmerking heeft eigenlijk weinig te maken met de vraag die gesteld werd nav. de QvdD, sorry daarvoor :P