QvdD: Ineenstorting financiële systeem?

If the Fed hadn?t acted this morning and Bear did default on its obligations, then that could have triggered a very widespread panic and potentially a collapse of the financial system.

James L. Melcher, directeur van Balestra Capital, een hedge fund uit New York verklaart een ongebruikelijke ingreep van de New Yorkse Federale Bank. De bank besloot Bear Stearns, een van de belangrijkere zakenbanken op Wall Street, financieel te ondersteunen nadat het bedrijf onderuit dreigde te gaan. Toen dit bekend werd halveerde de koers van het aandeel direct.

Zou een complete ineenstorting echt dreigen of is dit iets wat maar al te graag door de noodleidende hedge funds wordt gecultiveerd om hun eigen hachje te kunnen redden?

 1. 1

  Eerder deze week ontkende Bear Stearns nog marktgeruchten dat het liquiditeitsproblemen had.

  “Er is absoluut niets waar van de geruchten”, zei Schwartz. “De balans, liquiditeit en het kapitaal van Bear blijven sterk.”

  Ik denk dan ook dat het probleem breder ligt (danwel groter is). De markt is nu eenmaal gebaseerd op ‘vertrouwen’ en dat vertrouwen wordt ondermijnd door dit soort berichten.

  Zaak dus voor de banken om mogelijke liquiditeitsproblemen zo lang mogelijk te rekken en net te doen alsof de neus bloedt. Zoals dit voorbeeld ons wederom laat zien.

  Mijn voorgevoel zegt me dat er nog steeds het e.e.a. staat te gebeuren nav de kredietcrisis, maar dat niemand er belang bij heeft om dit gelijktijdig naar buiten te laten komen. Je weet wel, iets met vertrouwen… ;-)

 2. 2

  Dit soort maatregeltjes valt wel onder “zachte heelmeesters” en de daarmee gepaard gaande penetrante geurtjes.
  Donderde de hele zaak nou maar eens wel goed in elkaar. Dit begint te lijken op onnodig lang lijden van een doodzieke patiënt.
  Voordeel van een gigantische crisis? We kunnen weer eens aan de wederopbouw. Met bijbehorende optimistische hoop.
  Nadeel? Jawel, wie zijn er altijd het meest de dupe?

 3. 5

  *ruimt dinsdag alvast wat ruimte in*

  Ik had ook een -al zeg ik het zelf- mooi stuk geschreven waarom de situatie behoorlijk zorgwekkend is, maar ben helaas door de actualiteit ingehaald. Waarschijnlijk dan hé ;-)