QvdD: Ineenstorting financiële systeem?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

If the Fed hadn?t acted this morning and Bear did default on its obligations, then that could have triggered a very widespread panic and potentially a collapse of the financial system.

James L. Melcher, directeur van Balestra Capital, een hedge fund uit New York verklaart een ongebruikelijke ingreep van de New Yorkse Federale Bank. De bank besloot Bear Stearns, een van de belangrijkere zakenbanken op Wall Street, financieel te ondersteunen nadat het bedrijf onderuit dreigde te gaan. Toen dit bekend werd halveerde de koers van het aandeel direct.

Zou een complete ineenstorting echt dreigen of is dit iets wat maar al te graag door de noodleidende hedge funds wordt gecultiveerd om hun eigen hachje te kunnen redden?

0

Reacties (5)

#1 Johan

Eerder deze week ontkende Bear Stearns nog marktgeruchten dat het liquiditeitsproblemen had.

“Er is absoluut niets waar van de geruchten”, zei Schwartz. “De balans, liquiditeit en het kapitaal van Bear blijven sterk.”

Ik denk dan ook dat het probleem breder ligt (danwel groter is). De markt is nu eenmaal gebaseerd op ‘vertrouwen’ en dat vertrouwen wordt ondermijnd door dit soort berichten.

Zaak dus voor de banken om mogelijke liquiditeitsproblemen zo lang mogelijk te rekken en net te doen alsof de neus bloedt. Zoals dit voorbeeld ons wederom laat zien.

Mijn voorgevoel zegt me dat er nog steeds het e.e.a. staat te gebeuren nav de kredietcrisis, maar dat niemand er belang bij heeft om dit gelijktijdig naar buiten te laten komen. Je weet wel, iets met vertrouwen… ;-)

  • Volgende discussie
#2 Peter

Dit soort maatregeltjes valt wel onder “zachte heelmeesters” en de daarmee gepaard gaande penetrante geurtjes.
Donderde de hele zaak nou maar eens wel goed in elkaar. Dit begint te lijken op onnodig lang lijden van een doodzieke patiënt.
Voordeel van een gigantische crisis? We kunnen weer eens aan de wederopbouw. Met bijbehorende optimistische hoop.
Nadeel? Jawel, wie zijn er altijd het meest de dupe?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 RennieB

Het wordt wel héééél spannend maandag. Ik heb er een vrije dag voor opgenomen…

Deze link is erg aardig om te lezen, vooral de comments en de grafieken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 RennieB

Dhr. Kraland heb ik zéér hoog zitten. De situatie die hij schets is wat optimistisch maar ernstig genoeg dunkt me

En lees dan dit maar eens.

Ik zal er wel een stukkie over schrijven… Dinsdag…. ;p

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Johan

*ruimt dinsdag alvast wat ruimte in*

Ik had ook een -al zeg ik het zelf- mooi stuk geschreven waarom de situatie behoorlijk zorgwekkend is, maar ben helaas door de actualiteit ingehaald. Waarschijnlijk dan hé ;-)

  • Vorige discussie