Quote van de Dag: ECB moet doorgaan met opkopen obligaties.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]What should happen if the German government decided that it could not support such a bold step? The ECB should go ahead anyway rather than let a cascading collapse unfold. It would then be up to Germany to decide whether to leave, perhaps with Austria, the Netherlands and Finland. The German people should be made aware that the results would include a soaring exchange rate, a massive decline in the profitability of Germany’s exports, a huge financial shock and a sharp fall in gross domestic product

Dit schrijft Martin Wolf in de Financiel Times. De ECB moet volgens hem doen wat het kan om de euro te behouden, ook als Duitsland, Finland en Nederland protesteren. Dat betekent: indien nodig opkopen van schuldpapier van Italië, Spanje, Ierland, en Portugal. De landen die het daar niet mee eens zijn kunnen dan alsnog uit de euro stappen maar zij zullen dan geconfronteerd worden met de gevolgen van deze stap: een harde munt, grote verliezen en een sterke daling van het BNP. Politici in Duitsland en Nederland laten na dit uit te leggen aan hun bevolking en blijven de crisis beschrijven als een probleem van “kwakkellanden”. Zie ook mijn eerdere post waarin ik heb geprobeerd uit te leggen wat de structurele oorzaak is van deze crisis.

Reacties (3)

#1 xx

In zo’n geval kun je de ECB voor het Hof dagen en worden ze zeer waarschijnlijk teruggefloten, aangezien ze duidelijk de contouren van hun statuten schenden.

  • Volgende discussie
#2 Michel

@1 grappig is dat: dan hebben we geen euro meer. zou je echt denken ze dat zomaar laten gebeuren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 xx

@2

Verdrag is verdrag, en er zijn waarschijnlijk zat spelers die graag van de Euro af willen of een privé persoon dat er voordeel bij heeft. In zo’n geval kan de ECB zich niet boven de rechter stellen. Een mogelijke verdragswijziging zie ik ook niet snel gebeuren, aangezien de Duitsers nu al zeer ontevreden zijn over de ECB.

  • Vorige discussie