1. 1

  De consumentenbond voorspelt … De vraag is, wat gaat de consumentenbond hieraan doen? Veiligheid is tegenwoordig een excuus voor allerlei beperkende maatregelen.

 2. 2

  Een gulden regel: zodra er gezegd wordt dat over 5-10 jaar grote veranderingen zullen optreden, is dit vrijwel altijd gebaseerd op overdreven technologisch optimisme. It ain’t gonna happen.

 3. 6

  Belangrijk is wel dat hier een grote economische motor achter zit: namelijk de daling in kosten van beveiliging en aanschaf, tellen en vervoer van contact geld. Als winkeliers inschatten dat de winst die zo te behalen groter is dan het verlies van klanten die contact willen betalen, dan kan het snel gaan.

 4. 7

  @4 Je hebt helemaal gelijk. Ik bedacht me net ook dat ‘technologisch optimisme’ hier helemaal niet van toepassing is. Het gaat namelijk niet zozeer om toekomstige technologische ontwikkelingen als wel om het verdere gebruik van al beschikbare ontwikkelingen.

  Het valt beter te begrijpen binnen theorieën over netwerken, de rol van actoren, en hoe weerstand tegen een ontwikkeling iets kan laten afketsen of bijvoorbeeld de invoering van een systeem kunnen sturen.

  De OV chipkaart is overigens wel een mooi voorbeeld van hoe zoiets vrij grootschalig kan worden doorgevoerd. Maar wat de consumentenbond beoogt gaat toch wel heel wat stapjes verder dan slechts een ov-chipkaartje.