Quote van de Dag: De woede van de miskenning

“Een gedeelte van het electoraat heeft veel last van rancune en waar die rancune overgaat in al dan niet humoristisch bedoeld racisme is moeilijk te zeggen. Een en ander is ook het gevolg van de zeer treurige tendens dat emoties in het openbaar getoond moeten worden. De meest voor de hand liggende emotie is de woede van de miskenning.”

“Het pleidooi van Guusje ter Horst komt voort uit diezelfde miskenning. De kiezers zien niet hoe hard ze werkt, haar moeder had het ook moeilijk.”

Vrij Nederland heeft de elite gevraagd te reageren op het inmiddels beruchte ‘Opstand der Elite’ interview met Guusje ter Horst. Het bovenstaande citaat komt uit de reactie van Arnon Grunberg.

Maar ook Maarten van Rossem kan zoals bekend scherp uit de hoek komen:

“Nog vreemder was de soms impliciete, soms expliciete suggestie dat het succes van de PVV de stemming van Het Volk, of De Burgers representeerde. Dat is eigenlijk alle jaren dat het populisme in Nederland van zich deed spreken het geval geweest. Het Volk is boos, Het Volk is bang voor de mondialisering, Het Volk is zus en Het Volk is zo.”

“Maar Het Volk is niets, Het Volk bestaat helemaal niet als een coherente entiteit. Als zeventien procent van de kiezers op de PVV heeft gestemd, dan betekent dat dat drieëntachtig procent van de kiezers niet op de PVV heeft gestemd.”

 1. 1

  Je weet pas dat iemand zich te goed voelt wanneer ze spreken over “het volk”. Alles goed en wel, maar is dat wel zo verstandig als je vertegenwoordiger bent van de “partij van het volk”?

 2. 3

  @2
  Jawel, maar dat is het volk met grote “H” en “V”, welbekend van het gebruik in relatief recente episoden in de wereldgeschiedenis.

 3. 4

  @2: De PVV-aanhang heeft het ook vaak over “De Gewone Man”. Er spreekt dan een zekere trots uit dat ‘gewoon’ zijn, die mij altijd een beetje verbaast.

 4. 8

  De Romeinen zeiden het eigenlijk nog het mooist: plebs.

  Klinkt of er een zachte, vieze, vochtige substantie tegen een betonnen muur gesmeten wordt.