Quote van de Dag: De weeffout van de eurozone

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Gisteren kondigden Sarkozy en Merkel met veel tam tam aan dat ze het eens zijn over het opzetten van een Europese economische regering, en over de noodzaak van Europese belastingen. Dat is inderdaad precies wat Europa dringend nodig heeft, maar dit ‘Merkozy’ voorstel zal Europa alleen nog maar verder de afgrond in helpen.
De weeffout van de eurozone, die werd opgezet zonder effectief bestuur, wordt door deze deal niet verholpen, maar verergerd. De verlammende veto’s blijven, met de bijbehorende koehandel tussen lidstaten om de veto’s te omzeilen.

Aldus D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld, over het voorstel van Angela Merkel en Nicolas Sarkozy om een Europese centrale economische regering op te zetten.

Reacties (1)

#1 Jos

Economische “regering” is een ongelukkige term voor een extra overleg van regeringsleiders van eurolanden. Meer is het niet. Interessant wordt de verhouding met het Europees Parlement. Gaan alle leden van eurolanden nu ook apart vergaderen? Het idee dat de democratie alleen via de nationale parlementen moet worden gewaarborgd belooft niet veel goeds. Zo worden de besluiten afhankelijk gemaakt van nationale politieke verhoudingen. Een “echte” (Sarkozy) Europese economische regering zou het Europese belang als uitgangspunt moeten nemen. Dat durven Merkel noch Sarkozy toe te geven.