[qvdd]
Alleen als ons onderzoek en onderwijs op hoog niveau blijven, kan ons land concurreren met bijvoorbeeld China en India en welvarend blijven. Het geld van de belastingbetaler komt op die manier dus ten goede aan heel Nederland.
Alexander Rinnooy Kan waarschuwt Nederland dat de bezuinigingen op de investeringen in het onderwijs zorgwekkend zijn. Nederland moet weer in de top vijf van kenniseconomiën komen.
Reacties (3)
Oftewel, niet op het onderwijs bezuinigen, juist investeren!
Dit kabinet gaat de slag met China en India op een ander vlak keihard aan: de loonkosten verlagen tot onder hun niveau. Dan is die kenniseconomie helemaal niet meer nodig. En realiseert men zich wel wat ons dat kost, als iedereen zomaar opgeleid wordt tot wat hij/zij kan of wil?
Rinnooy Kan zegt het verkeerd. Juist door onze aankomende werknemers hoog op te leiden voorkomen we dat we moeten concurreren met China. Dat zou je ook niet moeten willen, aangezien je anders de suggestie van #2 moet volgen: de loonkosten, maar ook arbeidsomstandigheden naar Chinees niveau. Daarmee keer je terug naar de omstandigheden van halverwege de 19e eeuw, voor 90% van je bevolking.
Overigens betaalt hoger opleiden zichzelf terug. niet alleen in belastingen (hogeropgeleiden leveren schaarsere, dus hoger beloonde arbeid), maar ook in niet gemaakte ziektekosten en lagere criminaliteit (en daarmee gepaard gaande kosten). Het probleem is alleen dat het een “fence” situatie is (je moet eerst de kosten maken en de hogere opbrengsten zie je pas later terug), terwijl bezuinigen op onderwijs een “trap” situatie is (je ziet nu de bezuiniging terug in je portemonnee, maar over enkele tientallen jaren zit je met grotere de kosten).