Quote van de Dag: Coalitie voor verkiezingen

[qvdd]

“Ik zou graag een coalitie sluiten, en wat mij betreft is dat vóór de verkiezingen, van partijen die niet dat doemdenken van bezuinigen voorop willen stellen, maar die iets willen veranderen aan de arbeids- en woningmarkt, het onderwijs, klimaat- en energiebeleid. Op die fronten moeten we iets hervormen om te behouden.”

Alexander Pechtold wil graag met een coalitie de verkiezingen in. In de jaren zeventig leidde een dergelijke progressieve samenwerking tot het Kabinet Den Uyl.

 1. 1

  Ik vind het een uitstekend idee. Het schept veel extra duidelijkheid naar de kiezer. Zoals het nu is zijn coalities dingen die in het geheim bedisseld worden nadat de kiezer zich heeft uitgesproken. Bespreek die coalities maar vooraf en laat daar de kiezer zich maar over uitspreken.

 2. 2

  Goed idee, maar jammer dat hij dat doet, nu is een stem op Cohen dus ook een stem op Alexander. Niet slim voor zijn eigen stemaantallen. De latente vvd’ ers vluchten nu helemaal die tent uit.

  Sowieso is al redelijk duidelijk wie met wie zal gaan. De enigen is cda / pvda waar ik mijn twijfels bij heb of dat er niet gewoon komt.

 3. 3

  dat is nog helemaal niet duidelijk. Het gaat erom wie met wie KAN wegens behaalde aantal zetels. En zoals je zelf al opmerkt kan dat juist tot ander stemgedrag leiden.

 4. 4

  IJdele hoop, vrees ik. Want wie zouden dan de progressieve CDA’ers moeten zijn, die een Den Uyl-achtig kabinet aan een meerderheid kunnen helpen? Binnen de huidige politiek actieve CDA’ers zie ik ze niet. Iemand ander wel?

  Dan zou het alternatief een nieuwe Paars zijn? Zie ik er ook niet van komen. De VVD is niet dezelfde als 16 jaar geleden. Dat past nu niet bij D66.