Quote van de Dag: Christenen voor Wilders

“De achterban is het zat om voortdurend op één hoop te worden gegooid met radicale en gewelddadige moslims en heeft daarom een natuurlijke sympathie voor politici die de verschillen tussen christendom en islam benadrukken en op grond van die verschillen een geprivilegieerde positie voor het christendom bepleiten – zoals Fortuyn dat deed, zoals Bolkestein dat onlangs nog deed in een groot interview en zoals Wilders dat doet.”

Bart Jan Spruyt legt uit waarom de PVV het ook zo goed doet onder strenge christenen. Zelfs de SGP is een deel van haar trouwe achterban kwijtgeraakt. De PvdA heeft volgens hem weinig van de PVV te vrezen.

 1. 1

  Dat christendom speelt een belangrijke rol bij de PVV maar zodra de islam in de picture komt beginnen ze te piepen over de scheiding tussen kerk & staat. Zowel de PVV als de aanhang.

 2. 2

  @1

  Maar dat klopt ook, de meeste vormen van sharia behelzen een verstrengeling van kerk en staat: geestelijken die rechtspraak doen.

  Politici die op basis van religieuze overtuiging bepaalde wetten maken is anders.

  Scheiding tussen kerk en staat is niet synoniem aan secularisme. Wat niet klopt aan Wilders is die sharia stroman.

 3. 3

  Niet ongewoon is dat het (orthodox-)christelijke smaldeel sympathie voor Wilders heeft: nationalistisch, conservatief, hard werken tot het slaafse aan toe, ingebakken hekel aan links (onchristelijk, en veel overeenkomsten op sociaal gebied), sterk wij-gevoel dus ook zij, enz.