[qvdd]
Het is eens te meer bewezen dat Leers een bestuurder is met een draagvlak zoals je zelden ziet. Ik hoop dat ze daar op het Binnenhof aan denken als er straks weer een kabinet moet worden geformeerd.
CDA’er Winants probeert het het Leers-effect in Maastricht te duiden. PvdA en SP – onderdeel van het machtsblok dat Gerd Leers wegstuurde als burgemeester van Maastricht – kregen klappen in de verkiezingen, terwijl het CDA steeg.
Reacties (12)
Als Leers de leider van het CDA zou worden dan zou die partij enorm stijgen in de peilingen en het verlies bij verkiezingen beperkt houden. Ik begrijp dan ook niet waarom hij niet genoemd wordt in de lijstjes. Mogelijke reden: de partij pruimt deze eigenzinnige bestuurder niet. Leers kwam herhaaldelijk in het nieuws, omdat hij het landelijke CDA-standpunt omtrent coffeeshops bekritiseerde.
De partij is toch wel dusdanig hiërarchisch dat Leers echt niet The Bog Kahuna gaat worden.
Big Kahuna
@2 Misschien doet het CDA er goed aan om dit, omwille van de kiezers, overboord te gooien?
@4 Yupp, maar van Femke heb ik geleerd dat JP niet in staat is om over zijn eigen ‘schaduw heen te stappen’ :). De hiërarchie binnen de partij dicteert vervolgens dat anderen niet teveel aan de stoelpoten van JP gaan zagen. Maar… Als Gert Leers zelf naar voren stapt, dan zou er zomaar momentum gegenereerd kunnen worden rondom zijn kandidatuur. En ik durf niet te zeggen wat er dan gebeurt.
Voor zover mijn amateuristische visie.
“PvdA en SP – onderdeel van het machtsblok dat Gerd Leers wegstuurde als burgemeester van Maastricht – kregen klappen in de verkiezingen, terwijl het CDA steeg.”
Goh, wie had dat verwacht, na het groots aangepakte afscheid, inclusief optreden van André Rieu, dat toevallig nog geen week voor de verkiezingen georganiseerd was?
@7 Volgens mij beoordeelt de Maastrichtse bevolking Leers (en daarmee zijn partij en de wegsturende partijen) uitsluitend op zijn prestaties als burgemeester en niet vanwege een of ander volksadieu. Wat een minachting van de kiezers om anders te suggereren. Zeker nog nooit in Maastricht geweest? Nog nooit inwoners horen spreken over hun (voormalige) burgemeester? Ik heb er gewoond toen hij aan het roer stond en de grote delen van de stad haalden opgelucht adem: een realist, recht door zee (en dan niet op de Rita-Verdonk-manier), gericht op oplossingen, wars van partijpolitiek (sterker, als voorzitter van de raad heeft hij aangestuurd op het vertrek van twee prominente CDA’ers, waaronder de fractievoorzitter).
Maar goed, blijf jij maar denken dat het aan een concert lag.
Gerd Leers is populair bij de bevolking, niet bij de ‘linkse’ CDA-elite.
@8 Dat linkse begrijp ik niet goed, het standpunt van Leers inzake coffeeshops kun je ook links noemen, maar het is waar dat de elite van het CDA hem niet echt kunnen luchten, terwijl dat de bevolking (kiezers) hem op handen dragen.
* elite hem niet echt KAN luchten
@9: dat linkse is een grapje. Volgens sommige mensen is de hele heersende elite links. Het grootste deel van de heersende politieke elite is (nog steeds) van CDA huize, ergo het CDA establishment is ‘de linkse elite’.
@7: Ik ben (en was gedurende de gehele regeerperiode van Leers) inwoner van Maastricht. Jammerlijk de mist in Obscura. En noem jij het minachting, maar ik heb een sterk vermoeden dat dat adieu invloed gehad heeft op de verkiezingen en dat de organisatie ervan opzettelijk maar een paar dagen voor de verkiezingen is gehouden om die te beïnvloeden.