Quote du Jour | Zeggen wat je zeggen wil…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09‘Het begon ook tijd te worden dat ik een keer kon zeggen wat ik wilde.’ (Premier Balkenende na afloop van het vervolgdebat over de uitdieping van de Westerschelde).

Hoe vaak al kon Balkenende niet zeggen wat hij zeggen wilde? Heel vaak dus, zoals blijkt uit bovenstaand citaat. En dus weten we vanaf heden dat Balkenende zelden zegt, wat hij zou willen zeggen. En dat is best bizar. Net zo bizar trouwens als dat nog steeds niemand weet wat het kabinet nou precies van plan is met de Westerschelde. Ook de media lijken volledig de kluts kwijt. Eind augustus zou de Hedwigpolder – volgens een kabinetsbesluit in april – nog onder water komen te staan (bron: Reformatorisch Dagblad). Volgens Elsevier echter riep de Tweede Kamer gister het kabinet op om ‘onverkort’ vast te houden aan het in april genomen besluit om de polder niet onder water te zetten… Ofwel: kan iemand het nog uitleggen??

Reacties (14)

#1 KJ

Maar gaat het nou over de discretie van de premier om persoonlijk te wezen of over Zeeland ? Dat zijn twee nogal uiteenlopende onderwerpen, lijkt me.

 • Volgende discussie
#2 esgigt

“ah… jahhhhh… dat hij dus, als oudere jongere, kan zeggen dus wat hij wil… dus…. jahhhah…”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 prometeus

“Het begon ook tijd te worden dat ik een keer kon zeggen wat ik wilde.”

Hij deed namelijk al wel altijd wat hij wilde. Het enige wat er nu blijkbaar verandert, is dat hij ook doet wat hij zegt en zegt wat hij doet.

Maar bizar is het inderdaad. Gewoon ontpolderen die hap. Ik snap ook niet waarom de kamer zo dwars ligt. Zoveel zieltjes zijn er in Zeeuws Vlaanderen toch niet te winnen en voor de oppositie is het weer een mooie stok om de coalitie mee te slaan. Maar ik denk dat het Reformatorisch Dagblad het fout heeft (tijdslijnen zijn ook niet hun sterkste punt): Volgens een NRC-bericht van 17 april werd er juist besloten voor niet ontpolderen. Maar misschien doelt het RD wel op een draai c.q. indekken van Balkenende:

“Balkenende verwees vrijdag in zijn persconferentie naar het kabinetsbesluit over de Westerschelde van april. Dat besluit houdt in dat de Hedwigepolder toch onder water komt te staan als alternatieve vormen van natuurherstel niet haalbaar blijken te zijn.
Kortom: Balkenende doet een “Uruzgannetje” door zeggen dat hij in april “niet ontpolderen, tenzij…” heeft gezegd. De quote gaat er dus niet om dat hij in april heeft gezegd dat er niet ontpolderd wordt, maar om het voorbehoud wat hij maakte.

Maar dat is allemaal politiek. Ontpolderen is duur en levert te weinig milieu compensatie op (kan milieu een keer goedkoop, is het weer niet goed).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Alper Cugun

Is de strategie die we nu hanteren niet gewoon: de Belgen net zo lang fucken met dit soort bullshit tot ze het er helemaal mee gehad hebben, dan toegeven en dat ding toch uitdiepen en daarmee de Belgen dwingen om er blij mee te zijn.

Lijkt me prima.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 qwerty

Een goed politicus maakt de afstand tussen wat hij zegt en wat hij wil zeggen zo klein mogelijk. Dat maakt het leven leefbaar en duidelijk en de afstand van de politiek tot de werkelijkheid klein.

Blijkbaar is die afstand bij Balkenende over het algemeen te groot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Herman

Nogal wiedes dat Balkenende niet altijd kan zeggen wat hij wil zeggen. Ten eerste staat Balk als hij in het openbaar iets zegt meestal als minister-president en leider van het kabinet, niet als privépersoon. Hij zal dus het gezamenlijke kabinetsstandpunt uit moeten dragen, niet zijn privémening. Het zou een rare boel worden als iedereen uit het kabinet zijn privémening overal zijn privémening zou gaan lopen verkondigen. Dan zouden we dus 15 verschillende opvattingen overal over hebben en weet de burger helemaal niet meer waar hij of zij aan toe is.

Ten tweede wil ik helemaal niet weten wat er in het koppie van Balkenende omgaat. Beleid alstublieft, geen borrelpraat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

@6 Accoord, maar:
– je krijgt dus vaak het idee dat andere bewindspersonen moeten zeggen wat Balkie vindt. Hij gedraagt zich vaker als president dan als primus inter pares.
– neem zo ook dit punt: hij bemoeit zich met zaken die helegaar zijn portefeuille niet raken en die nu ook niet zo belangrijk zijn dat de premier een coordinerende rol op zich neemt.
– Balkenende heeft nooit iets niet gezegd omdat een coalitiepartner hem ervan weerhield, maar omdat hij draait, halve waarheden vertelt en soms nu eenmaal gewoon niet zijn zin kan krijgen, zoals in dit geval.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Napoleon

Waarom ontpolderen die belgen niet wat? Of is dat een domme vraag…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 JSK

Hmm.. denk dat de natuurwaarde van de Westerschelde ligt in de overgang van zoet naar zout water. Ik denk dat de Belgen dat niet hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Fail

Ik dacht dat de Oosterschelde een dode zee-arm was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 eli

@8 Die Belgen ontpolderen ook wat: namelijk de aangrenzende polder aan de Belgische kant van de Hedwigepolder. Dat betekent dan ook dat wanneer je de Hedwigepolder niet ontpolderd, er een extra dijk tussen België en Nederland moet worden aangelegd, waarvan de kosten nog niet gedekt zijn…

Zie ook het rapport Nijpels en vooral de bijlagen (klik m’n link).

Over het politieke spel. Geen van de partijen die zich hebben ingegraven wil bewegen. Anders hebben zij ‘de Hedwigepolder opgegeven’. Het is dus wachten op een externe boeman: de Belgen, de Europese Commissie, of de Raad van State. Iedereen weet dat dat moment komt, maar niemand heeft de ballen om te zeggen “Sorry lieve Zeeuwen, met alle begrip voor jullie emoties over ontpolderen, dit is de beste en de goedkoopste oplossing. Bovendien hadden we dit al lang afgesproken en moeten we die afspraak nakomen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 gbh

eli, dat is gelul, die belgen ontpolderen niet, die leggen daar een haven aan, daarom moet Doel van de kaart verdwijnen en dus ook de Hedwigepolder

Op het verdronken land van Saeftinghe grazen biologische schapen, die beesten staan stijf van de chemicaliën en andere bagger en dat noemen ze natuur

Op Vlaamse kaarten van de haven stond dat al aangegeven jaren voordat dit ook door Nederland is besloten

Het vuile spel zit in het corrupte Antwerpen waar de maffia havenbaronnen Zeebrugge niks gunnen

Die boten naar Antwerpen varen hier op nog geen 300 meter voorbij, als het een keer goed fout gaat is heel Vlissingen van de kaart geveegd, laat die belgen zelf een kanaal graven van Zeebrugge naar Antwerpen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 eli

@12 Het zou je sieren als je eerst wat leest, voor je wat roept.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 gbh

@eli, als voor jou een haven aanleggen gelijk staat aan ontpolderen heb ik niet goed gelezen

zou jou sieren als jij je eens verdiept in de plannen van de havenbaronnen voor jij wat roept

hier kan je nog een paar vage vlaamse plannen zien en dan weet je gelijk waarom ze in antwerpen heel erg blij zijn als de Hedwigepolder zal verdwijnen

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=504373&page=3

 • Vorige discussie