Quote du Jour | Your ‘opinion’ is worthless

SargQdJ09

I spend far more time arguing on the Internet than can possibly be healthy, and the word I’ve come to loath more than any other is “opinion”. Opinion, or worse “belief”, has become the shield of every poorly-conceived notion that worms its way onto social media.

There’s a common conception that an opinion cannot be wrong. My dad said it. Hell, everyone’s dad probably said it and in the strictest terms it is true. However, before you crouch behind your Shield of Opinion you need to ask yourself two questions.

1. Is this actually an opinion?

2. If it is an opinion how informed is it and why do I hold it?

Opinions are like assholes, the internet is full of them, zoals de Boeddha al zei. Wie wel eens een online discussie heeft gevoerd, komt er tot zijn ontsteltenis achter dat de mensheid wel eens voor een groot gedeelte zou kunnen bestaan uit hufters en zelfingenomen nincompoops.

Iedereen denkt te weten waar ‘ie het over heeft, en hoe slechter men geïnformeerd is, des te stelliger men doorgaans is over wat men voor waar houdt.

Jef Rouner vindt het wel welletjes en gooit maar eens een steen in de vijver: leuk al die meningen, maar die zijn dus waardeloos, tenzij je de moeite hebt genomen je te informeren.

 1. 3

  Dat iedereen maar een waardeloze mening heeft, is nog tot daar aan toe. Dat is in principe nog zonder consequenties. Dat die mensen ook nog algemeen stemrecht hebben, dat vind ik veel erger. Ik ben van mening (ha!) dat toekomstige historici de invoering van de democratie zonder aan de nodige grondvoorwaarden te hebben voldaan, namelijk een kritische en goed geïnformeerde, niet volledig door egoïsme gedreven bevolking, een historische fout zullen vinden.

 2. 4

  Ach, nadat wereldkampioen schaken Vladimir Kramnik zijn gewonnen schaakpartijen onderzocht, ontdekte hij zoveel fouten van zichzelf … we are living on brainfarts driven by emotions somehow sieved throughout filters that … Schach geht manchmal so tief, verzuchtte hij.

 3. 5

  Volkomen waar. De mantra “ja maar dat is mijn mening” hoor je maar al te vaak. Alsof dat ook maar iets zegt, zonder onderbouwing. Ook vrijheid van meningsuiting wordt op die manier misbruikt. Alsof iedere mening waardevol of gelijkwaardig zou zijn.

 4. 8

  Ja, maar meningen – zeker ook de foute – genereren reacties en ideeën. En ideeën ontwikkelen zich door verzet tegen abjecte meningen. Verzet tegen absolutisme, totalitarisme, machtsmisbruik onderdrukking en zo begint met de mening dat er iets niet goed is, met het idee dat er iets anders kan zijn. En uiteindelijk komen goede meningen bovendrijven, worden opgepikt, breiden uit en stapelen zich op: we gaan vooruit.

  Nah… bovenstaande bevat de fout van de positieve vooruitgang. Dezelfde redenatie kun je opzetten voor een negatieve spiraal.

  Meningen – en dus ideeën – zijn gewoon fout.

  Meningen moeten verboden worden, onderdrukt en ausgerotten. Meningen zijn slecht voor de samenleving. We dienen slechts te gehoorzamen aan de wet. En aangezien die niet door meningen gevormd mag zijn, moet de wet van hogerhand komen. Van het hogere. Geen discussie, geen negatieve spiraal, geen positieve ook. Simpel leven, met duidelijkheid en zonder verwarring.

  In een permanente staat van Alzheimer.

  Nee, meningen zijn de geestelijke equivalent van dna-mutaties en evolutionaire verandering. En oh, dat is zo slecht.

  Het is de samenleving, die geen afwijkende meningen accepteert die er een probleem mee heeft en die het probleem is. Meningen zijn deel van ons mens zijn, definiëren bijna het mens zijn. Hoe abject en ongefundeerd sommige ook zijn. Ze zijn!

 5. 9

  @8: Je lijkt niet te hebben gelezen waar het om gaat. Niet alle meningen perse zijn fout, maar wel meningen zonder onderbouwing., zie #0:

  leuk al die meningen, maar die zijn dus waardeloos, tenzij je de moeite hebt genomen je te informeren.