Quote du Jour – Werk werk werk

Quote du Jour 
France’s moral crisis carries a name: it is the crisis of work

Aldus Nicolas Sarkozy gisteren.
De komende twee weken zal het thema werk een grote rol spelen in de strijd tussen hem en Ségolène Royal.
Sarkozy gaat voor het verlagen van de belastingen op werk, een kleinere overheid en het loslaten van de werkweek van 35 uur.
Royal gaat voor het verhogen van het minimumloon en meer invloed van de overheid.
Een klassieke links-rechts strijd.

 1. 3

  @Bismarck
  Ja natuurlijk. Zeker als de meer werkende uren lager belast worden. Per uur wordt dan arbeid goedkoper. Daarnaast hebben mensen minder tijd om alles zelf te doen en zullen dus eerder kiezen om van diensten van anderen gebruik te maken.

 2. 4

  @Chinaman
  Als er echter één land is wat het verschil laat zien tussen economische rationaliteit en de realiteit is het naar mijn idee Frankrijk wel..

  /nuance

 3. 5

  @3: Maar als een bedrijf 120 uur werk heeft, kan het met 40 uur maar 3 werknemers van een baan voorzien, tegen 4 van 30 uur. Los daarvan is gebleken dat boven de dertig uur/week, de productiviteit van werkenemers afneemt. Per uur wordt de arbeid dan minder effectief.

  Overigens probeer je stiekem een tweede argument (arbeidsbelasting) in te mixen. Daar moet je ook de keerzijde van meenemen: Minder overheid en dus minder overheidsbanen.

 4. 7

  @Bismarck

  Frankrijk moet de economische concurrentie aan met landen als Amerika, Duitsland, Nederland, UK, India, China… of je dat nu leuk vindt of niet.

  Grandeur is heel belangrijk in Frankrijk en armoede en grandeur gaan niet samen.

 5. 9

  @ Bismarck, dat simpele rekensommetje kenden we nog niet.

  Overigens is gebleken dat met kortere werk weken, werknemers moeite hebben continuïteit aan te brengen in hun bezigheden. Vooral in alle banen die geen lopende bandwerk betreffen vormt dat een cruciaal probleem.

 6. 11

  Overigens bismarck, is het weleens in je op gekomen dat werk voor veel mensen vervulling betekent? En zin geeft aan hun bestaan?

  Dat er mensen zijn die werken omdat ze dat leuk vinden en een bijdrage willen aan de maatschappij?

  Moeten al die mensen dan maar eigen ondernemer worden om te mogen werken? Ze worden dan wel gepest en gedwarsboomd door 30 urige werkweekdiertjes, maar niemand in de overheid zal ze natuurlijk tegenhouden een gezonde hoeveelheid tijd aan hun bedrijf te besteden want er moet natuurlijk iemand zijn die al die ambtenaren/recreanten moet betalen.

 7. 12

  @11: Ik ben je spoor helemaal bijster! Het aantal vooroordelen in een enkele post haalt een recordnivo!

  Maar goed, maak de werkweek 60 uur, ontsla de helft van de mensen, zodat de andere helft voldoende vervulling van zijn leven krijgt. Laat verder alle milieu- en veiligheidsnormen vervallen, want die zijn er toch alleen maar om de weekdiertjes/recreanten van de overheid aan het werk te houden. Weet je wat, laat meteen het minimumloon los, want dat belemmert alleen maar de eigen ondernemer, de enige soort met enig werkmoraal en de grote leverancier van bijdrages aan de maatschappij.

  He verrek, we zitten weer in de 19e eeuw!

 8. 13

  Rechts heeft ook in de 21e eeuw de collectieve verstands-verbijstering dat ze enige zijn die werken.

  Whoeaaaaaaa!..ûh…sorry….maar ik moet even lachen.

 9. 15

  Kom op, werk geeft inderdaad voldoening.
  Terug naar de 19de eeuw hoeft natuurlijk niet, maar iets een iets vrijer ondernemersklimaat kan in Frankrijk zeker geen kwaad.

 10. 18

  @Chinaman
  Een vrij ondernemersklimaat is een voorwaarde voor een economie. Maar de Staat zal toch voor een soort van vangnet moeten zorgen.
  Dat oeverloze simplistische liberale idee (hoe dom kun je wezen..?) dat iedereen voor zichzelf kan zorgen, is er alleen voor de sterke/sluwe/slimme/criminele/goedopgeleide/kapitaalkrachtige medemens (:in te vullen naar eigen integriteit).

 11. 20

  @19: Daarom heb jij al studente zoveel te vreten, omdat degenen die jouw stufie en subsidie opbrengen ook niks doen. Maak het nou even.

 12. 22

  @Ruud Oost
  Niemand loopt hier te beweren dat iedereen zomaar voor zichzelf zou moeten/kunnen zorgen. Dat zou inderdaad redelijk simplistisch zijn. Hoeveel mensen hebben echt hulp nodig? 10% van de bevolking, 50% of gewoon maar 100%, zo’n beetje de Nederlandse situatie.
  Frankrijk is op werknemersgebied super star geregeld. Ontslaan is moeilijk, aannemen is een groot risico. Alles bij elkaar erg kostbaar en werkt een gezond ondernemerklimaat tegen.

 13. 23

  @ zazkia
  Heb jij dan voor mij een leestip waarbij mij duidelijk wordt waarom werk geen voldoening op zou leveren? Daar ben ik namelijk erg benieuwd naar. (want daar geloof ik namelijk niets van..)

 14. 24

  @Chinaman #22
  Hebben we eindelijk na al die jaren dociele werknemers en totaal debiele consumenten…….. is het wéér niet goed.

 15. 25

  @jsk Primo ik studeer wel maar heb geen stufi, secundo, ik heb ook wel gewerkt en daar hele trossen mensen naar het plafond zien staren, spelletjes spelen, de wederhelft bellen, het gros van de werknemers doet niets en als het al voldoening brengt dan is dat in de vorm van een cheque dat je voor al deze gedwongen verveling krijgt. Dat dit voor een zeer kleine hoeveelheid mensen, meestens jong-werkenden die echt tevreden is met zijn baan, niet opgaat, had ik eerder ook al erkend. Dat zijn sufferds. Die komen er later nog wel achter dat het leven niet om werken gaat.
  En managers worden ervoor betaald om openlijk te ontkennen wat iedereen weet, dus die reken ik ook even niet mee.

  en bronnen, trek een willekeurig literair boek uit de kast en je hebt je bronnen. Nescio vind ik een aanrader. Verder alles wat stelt dat geluk in andere zaken zit en dat zijn me er nogal een hoop. Maar ad autoritam is natuurlijk geen argument.

 16. 26

  25. Zazkia

  Je stelt :”
  Dat dit voor een zeer kleine hoeveelheid mensen, meestens jong-werkenden die echt tevreden is met zijn baan, niet opgaat, had ik eerder ook al erkend. Dat zijn sufferds. Die komen er later nog wel achter dat het leven niet om werken gaat.”

  Vooral de eerste zin klinkt als een harde trap na en een mes in de rug van vele net afgestudeerden danwel studenten die zoveel mogelijk kennis willen opdoen tijdens danwel na hun studie. Zij zijn de mensen die op een serieuze wijze bezig zijn een invulling aan hun bestaan te geven (en waarschijnlijk ook een bijdrage leveren aan de economie). Om deze net-afgestudeerden af te serveren als sufferds getuigt van een grenzeloze domheid en rancune.

  Als het niet om het werken gaat waardan wel om?
  Dan weet ik dat ook weer.