Quote du Jour: Web Site? Hmmm…

Quote du Jour
The trouble is I don’t understand the language. I don’t really understand what a Web site is

Rechter Peter Openshaw die een zaak omtrent internet en terrorisme heeft, geeft toe geen bal te snappen van the internets. En alhoewel het goed is dat iemand daar duidelijkheid over geeft, is het wel de vraag of kennis van internet en bijbehorend vocabulaire zo onderhand geen standaard onderdeel van de kennis van de juristen zou moeten zijn, gezien de aanwezigheid van internet gebruik in zeer veel verschillende zaken.

 1. 1

  De rechter in kwestie is 59. Als je dan geen interesse hebt in het internet ken je er niks van. Misschien hadden ze dat wel eerst effe moeten uitzoeken vooraleer deze zaak aan hem toe te wijzen.

  Verder vind ik het vooral erg dat hij eens hij dan wist deze zaak te moeten behandelen. Hij niet de moeite heeft genomen even wat lectuur omtrent het internet door te nemen.

 2. 2

  Flabbergasting… Zelfs mijn moeder (63, spinazie-academie) begeeft zich op het internet.

  Anderzijds, hoeveel rechters met getallenvrees oordelen niet over faillisementszaken, economische delicten, zeer technische milieuzaken etc.?

 3. 3

  Er diende een tijdje terug een zaak in Den Haag tegen een paar internetters die overheidssites hadden platgelegd. Ik heb wel eens begrepen dat de rechter in die zaak er ook niet veel van begreep.

 4. 4

  Waar ik dan schrik voor krijg is dat een beetje advocaat die rechter en de zaak dus onderuit haalt wegens incompetentie van de rechter.

  Dus nu wacht de advocaat van de verdediging het vonnis mss nog af, maar als het in zijn nadeel uitdraait dient hij onmiddellijk één of ander verzoekschrift in tegen die rechter.

 5. 6

  strict genomen moet een rechter helemaal niks van internet kennen. hij moet gewoon de wet toepassen. en het is aan de advocaat om hem ervan te overtuigen of een overtreding is gepleegd of niet – en dus desgevallends moet hij hem ook uitleggen wat internet is, daar heeft hij alle belang bij. dus. verder wel erg, ja.

 6. 7

  @ivo
  zeker heel erg, ja. Uiteraard moet een rechter weet waar hij over oordeelt anders kunnen we ook net zo goed meteen de ondernemingskamer en andere gespecialiseerde rechtbanksectoren opheffen

 7. 8

  @dutchmachiavelli: nou ja, kijk, hoe zit dat dan met rechters die moeten oordelen in een zaak waar kennis van de quantummechanica een rol in speelt? Bijvoorbeeld. Je kan niet verwachten dat een rechter alles weet, zelfs al vinden wij dat internet en de werking ervan tot de basis behoren, daar gaat het helemaal niet om. De rechter moet strict genomen maar van 1 ding alles afweten en dat is de wetgeving.