Quote du Jour – Vrienden van FARC

Quote du Jour“We willen geen oorlog, maar we zullen niet toestaan dat het Amerikaanse rijk, dat de meester is (van Colombia, red.), ons zal verdelen” (Planet).

Hugo Chavez heeft zijn leger zondag opdracht gegeven tanks en duizenden militairen naar de Colombiaanse grens te sturen. Dit is een reactie op de dood van de hoge FARC commandant Paul Reyes die omkwam bij een actie van het Colombiaanse leger op Ecuadoriaans grondgebied. De Colombiaanse regering beschuldigde gisteren de Ecuadoriaanse president Rafael Correa ervan dat hij banden onderhoud met de terreurbeweging / linkse rebellenbeweging / cocaïne multinational / dag- en nachtopvang voor Colombiaanse politici FARC (doorhalen naar gelang uw politieke bril). Ecuador heeft op haar beurt ook het leger richting de Colombiaanse grens gestuurd. Blijft het bij spierballentaal of zien we hier een volgende fase van het gewapende conflict met FARC? Zal de uitwaaiering van FARC over de regio nu ook leiden tot gewapende strijd tussen landen?

 1. 1

  Vooral spierballentaal natuurlijk. Chavez ziet zijn mooe goodwillproject van het vrij krijgen van gijzelaars in duigen vallen, want het FARC zal allicht wat minder toeschietelijk zijn, nu het Colombiaanse leger 1 van hun leiders vermoord heeft.

 2. 2

  Het feit dat Chavez zijn grens met troepen versterkt impliceert volgens mij wel dat het FARC ook bases op Venezolaans grondgebied heeft, en hij hiermee wil voorkomen dat Colombia hem hetzelfde kunstje flikt.

 3. 6

  Een collega van mij is bezig met een groot regionaal project dat de landen Colombia, Venezuela, Ecuador, de Guyana’s, Noord-Brazilië en Suriname omvat. Een hekel punt is het ontwerpen van een landkaart tbv het project omdat welke versie er ook wordt getekend er altijd wel landen op de tenen worden getrapt. Je doet het nooit goed…

 4. 7

  mooiste conflict uit de regio ?

  wat mij betreft de 6 daagse voetbaloorlog tussen honduras en el salvador

  beslissingswedstrijd voor wk 1970, de hondurese grenswachters trokken het gejen van hun salvadoriaanse collega’s niet na de nederlaag en begonnen te schieten …

 5. 9

  Wat wil Chavez? Colombia annexeren? Dan krijgt hij er gratis een van de best bewapende en medegenloze guerilla legers/bandieten erbij. Het colombiaans leger aanpakken? Dan wordt het Farc nog machtiger… Lijkt me ook voor hem geen aanlokkelijk vooruitzicht.

  oftewel.
  Gewoon weer wat machtsvertoon wat absoluut geen gevolg zal hebben, zoals wel vaker met Chavez…

 6. 10

  @9: De regering van Colombia ligt Chavez niet zo lekker, dat zijn vrij rechtse mannetjes. Ik kan me goed voorstellen dat Chavez wel wat ziet in een sterker FARC (al zal hij dat niet hardop zeggen).

  @5: Excuseer je hebt gelijk, het was Peru, niet Colombia, verkeerd herinnerd.

 7. 12

  @11: Kweenie, de FARC als regering Colombia zou denk ik Chavez’ droombeeld zijn. Dan ligt voor zijn gevoel zo’n beetje heel Zuid-Amerika op zijn lijn. Ik meen me ook te herinneren (al moet je mijn geheugen niet te zeer vertrouwen, zie #4), dat in Ecuador een regering zit waar Chavez het wel mee kan vinden (misschien ook een alternatieve verklaring voor #2).