Quote du Jour | Voetballen op een kerkhof

Serie:

Quote du Jour

Voetbal ís politiek. En voetballen in Qatar is voetballen op een kerkhof. Ze moeten zich kapotschamen.

In een column voor RTL Nieuws schrijft Olaf Koens waarom Ajax en PSV hun overwintering niet in Qatar hadden moeten doen.

Het mag bij iedereen ondertussen bekend zijn: De opbouw van de hele infrastructuur ten behoeve van het WK Voetbal in 2022 heeft tot nu toe de levens gekost van honderden gastarbeiders.

Met name het trainingskamp van Ajax lijkt onderdeel te zijn van de pr-strategie van Qatar om de focus op sportieve evenementen te houden en zodoende nieuws over de deplorabele arbeidsomstandigheden en mensenrechtenschendingen naar de achtergrond te dringen. Qatar betaalt Ajax om een van de WK-stadions te testen.

De Nederlandse pers kijkt daar niet van weg, maar Ajax en PSV censureerden bij voorbaat de meereizende pers. Ajax kondigde aan dat “de beschikbaarheid van spelers en trainer op de persdag is enkel bedoeld voor interviews over Ajax en de sportieve prestaties, niet over andere onderwerpen“.

En PSV heeft tot twee maal toe de redactie van RTL Nieuws gebeld “met de mededeling dat we welkom zijn, zolang we geen politieke vragen stellen”.

In een peiling bij Stand.nl (NPO Radio 1) geeft 77% van de respondenten aan het eens te zijn met de stelling dat Ajax en PSV hadden moeten wegblijven uit Qatar.

Reacties (2)

#1 Jos van Dijk

Qatar betaalt Ajax om een van de WK-stadions te testen.

Zou Ajax ook opgeroepen worden voor de parlementaire ondervraging over financiële steun uit de Golfstaten?

  • Volgende discussie
#2 Arie Blak

Ben ook erg benieuw hoe dat straks gaat bij het WK voetbal in Qatar. Bijna iedereen spreekt er schande van, maar wat gaat er concreet gebeuren? Zullen er vergaande boycots (of boycotten?) komen? Ik ben benieuwd!

  • Vorige discussie