Quote du Jour | Vetzak

Quote du Jour Ryanair vroeg passagiers naar hun favoriete ‘kostenbesparing’. De vetbelasting voor reizigers met obesitas bleek veruit favoriet onder de ruim honderdduizend geënquêteerden, gevolgd door een toeslag van één Britse pond voor het gebruiken van wc-papier met het gezicht van Ryanair-baas Michael O’Leary erop. (Volkskrant)

What else? Zweetgeur? Bad Hairday? Kinderen die wenen? Onvriendelijke trut? Laat ons, het moet mogelijk zijn met de moderne finetuning, bij het inchecken even een lijstje invinken met de grootste ergernissen, en die laten we dan betalen per percentage.
Kwestie van wennen, me dunkt.
Of hebben de maatschappijen een punt, en moet de wereld en elk individu derin zijn of haar verantwoordelijkheid laten nemen. Indien ja, lijkt het me een leuke sport waar nog we zulke taksen op lichamelijke bijzonderheden kunnen toepassen. Samen met het politiek correct blijven natuurlijk: een handichappy: die ontspringt de dans, toch?

 1. 1

  Tja, twee ontwikkelingen:
  -Er worden steeds meer stoeltjes in vliegtuigen gepropt
  -Mensen worden steeds groter (in alle richtingen)
  zijn inmiddels dusdanig gevorderd, dat het geregeld voorkomt dat een bovengemiddeld gewichtige buurman als passagier de eigen (toch al krappe) ruimte onplezierig begint te beperken. Sommige passagiers hebben zelfs al twee stoeltjes nodig. Dat is dan heel leuk als jij het stoeltje ernaast geboekt hebt.

 2. 2

  Post(pakketjes) betaal je ook per kilo, helemaal als het om luchtpost gaat. Het zou niet zoveel moeten uitmaken of het nou een kartonnen doos met zut is of een groot vel vol vet; ik zie niet in waarom we onderscheid zouden moeten maken tussen handbagage die in een tas zit en handbagage die je hebt doorgeslikt.

 3. 3

  Moeilijk dilemma.

  Mensen die zo dik zijn dat ze twee stoeltjes nodig hebben, boeken er ook maar twee. Als Bismarck zegt, het gaat ten koste van mijn ruimte.

  Anderzijds, ik ben 1.90m en daarmee is de beschikbare ruimte behoorlijk beperkt, maar dat is natuurlijk de schuld van de maatschappij die stoeltje te dicht bij elkaar heeft staan voor de moderne langere mens. Als ik, om mijn lengte, ook bij zou moeten betalen zou ik dat als discriminatie ervaren.

 4. 4

  @2 Inderdaad: gewoon even op de weegschaal gaan staan bij het inchecken en afrekenen.

  Een kilo scheel een vliegtuigmaatschappij $500 per jaar, dus voor prijsvechters is het een optie. Misschien gecorrigeerd dmv BMI, voor lange mensen.

 5. 5

  Je zou 1 euro moeten heffen voor elk woord dat iemand wil zeggen in een vliegtuig. Schreeuwen kost vijf euro per woord. Huilen twintig euro. Snurken eveneens twintig euro. Je stoel achteruit zetten kost je vijf euro per uur. Uit je stoel komen, wat de reden ook moge zijn, 1 euro. Verder zouden de passagiers zich op moeten stellen naar plaats in het vliegtuig, voordat ze ook daadwerkelijk het vliegtuig in lopen. Als je vijf minuten eerder rustig je plek op wil zoeken, kan dat voor vijf euro.

  Inspirerend!

 6. 6

  Misschien gecorrigeerd dmv BMI, voor lange mensen.

  Dan is de betaling dus niet gerelateerd aan het gewicht die je meeneemt, maar omdat je aan obesitas lijdt. Dat lijkt mij meer neigen naar discriminatie. Als je fysiek effectief 2 stoelen inneemt kan ik er nog wel begrip voor opbrengen. Lijkt mij trouwens wel dat je eventueel gewicht van je bagage in de mix wortdt meegenomen. Dus als je alleen met handbagage vliegt kan er weer 20 kilo in mindering worden gebracht.

 7. 7

  Als iemand aan obesitas kan lijden (muv bepaalde fysiek aantoonbare aandoeningen) dan betekent dat dus ook dat mensen aan tabak, drug en allerhande gedragsverslavingen lijden. Dan is niemand meer verantwoordelijk. Je zou namelijk ook kunnen stellen dat mensen niet zo veel vreten naar binnen moeten duwen. Het lijkt me inderdaad niet meer dan redelijk als er in dat geval naar gewicht van passagier + bagage gekeken wordt. Dus als je aan inpak verslaving lijdt en door die gruwelijke aandoening niet licht kan pakken betaal je ook maar lekker meer.

 8. 8

  @6, su:

  Bij RyanAir betaal je toeslag als je met incheck bagage reist, alleen handbagage niet. Dat is nu dus al van toepassing ;)

  Online check-in: 5 Euro, Airport check-in: 10 Euro.

  Goedkoopst: handbagage en online check-in.

 9. 9

  @meester: als jij alleen maar lang bent, en je stelten niet onder mijn stoel door in mijn voetenruimte plaatst, hoef je voor mij niet bij te betalen.

  En wat betreft, in het algemeen, de te kleine ruimte die beschikbaar wordt gesteld: dat is ook een kwestie van de prijs die wij willen betalen. De ruimte is een van de factoren die de stoelprijs bepaalt. Als het te weinig is, kan je altijd business class vliegen. Heb je ruimte genoeg.

  En dan obese mensen. Ja, sorry, maar als je zoveel ruimte inneemt dat je twee stoelen nodig hebt, moet je ook voor twee stoelen betalen. Waarom zou ik, ook niet al te licht, maar ik pas in de beperkte ruimte, hetzelfde moeten betalen als iemand die naast mij zit en de helft van mijn stoel bezet vanwege zijn omvang?

  Ik kan me best voorstellen dat je vanwege een ziekte je omvang niet kan beperken, maar betekent dat dan maar gelijk dat anderen daar onder moeten lijden? En verder geldt natuurlijk voor de obese mensen die dat bij keuze zijn (niet bewegen, te veel eten etcetera), die kiezen er helemaal zelf voor. Vrijwillig dik zijn geeft niet het recht te ruimte van andere mensen te koloniseren.

 10. 10

  @8: het hele business model van Ryan Air is het leveren van een zeer basale service (vervoer per vliegtuig van A naar B) tegen een lage prijs. Alles wat je meer wil, moet je voor betalen. Dat is ook waarom ze de ticketprijs zo laag kunnen houden. Je kan geloof ik zelfs een stoel kiezen tegen extra betaling, iets dat bij andere airlines al in de prijs zit inbegrepen. Persoonlijk betaal ik liever iets meer voor mijn ticket dan dat ik een rush op lege stoelen moet doen op het moment dat de vliegtuigdeuren los gaan.

 11. 11

  @10: Arie, ik weet het :) En dan komen ze nog langs met:
  – drankjes & snacks
  – lottery-tickets
  – drank
  – … etc etc …

  En dat allemaal in een vlucht van 20 minuten, ze zijn wel snel!

 12. 12

  Die toestellen van Ryanair zijn ook niet meer dan een “lucht-bus”, je moet ook niet teveel verwachten voor dat geld.
  In een stadsbus zit je ruimer, als je niet hoeft te staan tenminste..

 13. 13

  Van mij mogen ze best mensen belasten naar de tijd die ze nodig hebben om van de ingang van het vliegtuig naar hun stoel te komen. Hopeloos irritant die mensen die eerst dringen om vooraan te komen, en vervolgens uitgebreid de bagagecompartimenten volproppen, zonder iemand er langs te laten. Gooi je spullen in een paar seconden bovenin, of ga met je spullen op schoot zitten. Als iedereen zijn plek heeft kun je dan rustig, heel rustig inladen.

 14. 14

  wordt echt een succes: vrijwillig dikke mensen betalen bij, mensen die hun patienten dossier ter inzage leggen en een aandoening kunnen tonen krijgen normale prijs..
  en laten we dan al die liften, ramps en weggewerkte drempels aan alle gehandicapten doorbelasten die niet kunnen aantonen dat ze hun handicap niet aan zichzelf te danken hebben (en wanneer is dat dan zo?). echt democratie op z’n smalst dit.

 15. 15

  Terecht, roken mag ook niet meer en wordt flink belast,
  neurotisch volvreten valt in dezelfde categorie.

  Discrimineren op lengte mag niet,
  dat is niet verworven maar aangeboren.

  Vetzucht is geen handicap.

 16. 16

  ja.
  Grimmig beeld, netosov.
  Twee identiek gehandicapten in een rolstoel. Precies dezelfde wervels op dezelfde manier op dezelfde plaats gebroken.
  Enkel: het was de een zijn eigen schuld, en de ander kon er niet aan doen.

  Betaalt de ene en wordt de andere verzorgd, bijvoorbeeld qua vliegtuigreis?

 17. 17

  @meester: als jij alleen maar lang bent, en je stelten niet onder mijn stoel door in mijn voetenruimte plaatst, hoef je voor mij niet bij te betalen.

  Maar da’s precies wat die gasten doen!
  Of je zit de hele vlucht knietje te vrijen met die gasten die teveel voedingsstoffen binnen hebben gekregen toen ze jong waren.

  Want lengte is ook een keus mensen!
  Kijk maar eens naar zo’n programma als Spoorloos. Die in Nederland opgegroeide kinderen steken altijd een halve meter boven hun natuurlijke ouders uit. Allemaal onnodige lengte.