Quote du Jour | Vermoeiende discussies met ooms en tantes

Serie:

“Hij is zwart door de schoorsteen” tot “Het is traditie!”: met onze chatbot weet je altijd wat je moet antwoorden! […] Hoewel de afgelopen jaren steeds meer gemeenten zijn overgestapt naar een intocht zonder Zwarte Piet, is er nog steeds een nipte meerderheid van 55% van de Nederlanders die vindt dat Zwarte Piet onveranderd moet blijven. En daarom is er nog altijd die vermoeiende discussie met de ooms en tantes, opa’s en oma’s, vrienden, collega’s, buren en ouders.

Nederland wordt beter, de antiracistische stichting van Kick Out Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie, heeft een chatbot gelanceerd voor ‘constructieve gesprekken over Zwarte Piet’. De chatbot vind je op Facebook via de chat op de pagina van de Zwarte Piet is Racisme-campagne. Mensen kunnen daar hun argumenten voor het behoud van Zwarte Piet invoeren en krijgen van de chatbot een kort en informatief antwoord, eventueel aangevuld met links naar bronnen of meer informatie. Zo helpt de bot mensen om een inhoudelijk gesprek aan te gaan en een antwoord te formuleren op de welbekende drogredenen.

Reacties (13)

#1 Le Redoutable

Diegene die dit platform gelanceerd heeft is helemaal niet voor constructieve gesprekken maar voor provoceren en polariseren, kansloos dus.

Als je niet wil discussiëren met andersdenkenden moet je lekker binnen je eigen bubble blijven,. De is heel makkelijk nu met de Corona, oom en tante van buiten de bakfiets zone blijven toch wel thuis.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

Zo’n chatbot gaat wel uit van een minimale taalbeheersing cq typevaardigheid, dat kan wel een dingetje worden.
Een ander -groter- ding is dat men nog steeds lijkt te kiezen voor de brute confrontatie, zo moedig die soms ook is, waardoor de andere partij primair met de hakken in het zand gaat, dondert niet wie of zelfs of er iemand gelijk heeft.
Dat houdt de krantenkolommen weliswaar gevuld, maar we schieten er niets mee op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJH

Ik ben wel benieuwd: wat zijn de ‘welbekende drogredenen’? Heeft die chatbot de pretentie van on-vooringenomenheid, want volgens mij doet de auteur van dit stukje niet eens meer alsof.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Hans Custers

@2

Een ander -groter- ding is dat men nog steeds lijkt te kiezen voor de brute confrontatie, zo moedig die soms ook is, waardoor de andere partij primair met de hakken in het zand gaat, dondert niet wie of zelfs of er iemand gelijk heeft.

Dat is een lastige kwestie. Want het komt ook nogal eens voor dat een andere partij meteen de hakken in het zand zet bij de eerste de beste minimale tegenwerping. Als je dan de confrontatie blijft mijden krijg je dit, als je even niet oplet.

@3

Ik ben wel benieuwd: wat zijn de ‘welbekende drogredenen’?

Ik kan er zo wel een paar bedenken. “Ik ben geen racist”. “We hebben het altijd zo gedaan en vroeger was het nooit een probleem”. “Het is nu eenmaal onze cultuur”. Enzovoort.

Heeft die chatbot de pretentie van on-vooringenomenheid

Misschien had je #0 even moeten lezen? Zo lang is het stuk niet. Ze maken er geen geheim van wie er achter die chatbot zit en welk standpunt die verdedigt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kickout kozp

Ik ben het niet eens met 0. ZP is niet in ieders ogen gelijk aan racisme. Het is enkel racisme als je er iets racistisch in ziet. Je zou kunnen zeggen dat juist mensen die voor afschaffing van ZP zijn, racistischer zijn (meer onderscheid maken tussen kleuren die anderen helemaal niet opvallen, laat staan kinderen)
Daarnaast inmiddels alle begrip en sympathie voor KOZP kwijt. Hopelijk volgen meer en meer Nederlanders mij daar in. Eerst was ZP een probleem, nu roetveegpiet, grijze piet en zels St. Klaas is waarschijnlijk te witjes. M.a.w. deze mensen die verder niets vrolijks bijdragen en enkel aandacht en subsidie zoeken zijn niet bepaald waardevol voor ons fijne en tolerante, diverse landje. Zwart, wit, hopelijk vertrekken ze snel uit Nederland en laten we deze non issues snel achter ons. Er zijn wel grotere problemen. Echt racisme, discriminatie ten aanzien van andersdenkenden in bepaalde geloofskringen bijvoorbeeld. KOreligion.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 majava

@5: Nog net niet blind genoeg om te kunnen typen, maar dan wel dit

ons fijne en tolerante, diverse landje

Nog geen 3 woorden verder…

hopelijk vertrekken ze snel uit Nederland

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kickout kozp

@6: Heeft u wel eens van inhoudelijk reageren gehoord?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@5:
Indien je een domme reactie wilde geven, ben je m.i. geslaagd.
;-)

Verder:

Dat gezeur over oude tradities is me ook wat.
Het was traditie dat vrouwen thuis bij de kinderen bleven, enz.
Het was traditie dat gehoorzaamde aan de herenboeren en andere uitbuiters.
N.B.
Voor kinderen maakt het echt niet uit of de cadeautjes bezorgd worden door een wat, voor vele mensen, minder beledigende, knecht.
En de cadeautjes-verkopers zal het ook worst wezen.

Wat wel sneu is, is dat steeds minder mensen geld hebben voor cadeautjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 majava

@7: Stoppen met graven. Echt, doe het.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Sjors

@7: dat is hetzelfde als in een pierebadje proberen te duiken. Er moet wel inhoud zijn natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sikbock

@6: mijn chatbot zou zeggen: Wij zijn niet tolerant jegens de intoleranten : P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Arduenn

@1

”Diegene “[…] is helemaal niet voor constructieve gesprekken maar voor provoceren en polariseren, kansloos dus.”

Zoo, lekker aan het projecteren op de zaterdagmiddag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 KJH

@4: “Ik ben geen racist”

En wat is er mis met die reden? Is het feit dat iemand zichzelf geen racist noemt, niet voldoende? Neemt het recht niet eerst de intentie van de dader in overweging? En eigenlijk nooit de beleving van het slachtoffer? Omdat, in het eerste geval, er sprake zou kunnen zijn van verzwarende omstandigheden? En omdat, in het het tweede geval, er geen einde zou zijn aan de hoeveelheid grieven die we ongezien, eenzijdig door het recht zouden kunnen loodsen (ik word gegriefd door jouw schoenmaat?).

Met andere woorden, zolang er hier niets strafbaars plaatsvindt, en zolang er dus (gegeven de expliciet gegeven intentie) geen sprake is van verzwarende omstandigheden, en zolang we de mate van gegriefdheid bij het ‘slachtoffer’ niet meenemen en niet mee zouden moeten nemen in onze beoordeling – waarom is ‘ik ben geen racist’ niet een volkomen terecht argument in de discussie rondom zwarte piet?

 • Vorige discussie