Quote du Jour | Vasthouden aan elke euro

Serie: Dossier:

Belangrijk voor komend jaar wordt solidariteit en samenhang: ondernemers én werknemers zitten in zelfde schuitje qua onzekerheid. Hoe meer we rekening met elkaar houden, inschikken en elkaar wat gunnen,hoe minder schade er ontstaat. Vasthouden aan elke euro is recept voor ellende

Met de wetenschap van nu zou Sywert van Lienden deze tweet waarschijnlijk niet hebben gepost. Maar waarom moet er nog meer gebashed worden op Sywert? Wel, o.a. hierom:

Wij vangen niets, en een accountant houdt daar toezicht op.

— Sywert van Lienden (@Sywert) May 19, 2020

Of deze van recenter datum:

Ja, ken zeker de bedragen. PCR is max €25-30 kostprijs. Er zijn heel wat partijen heel erg rijk geworden van dit verhaal. Corona is helaas ook een industrie geworden.

— Sywert van Lienden (@Sywert) May 2, 2021

En deze uit hetzelfde draadje:

De overheid heeft er bewust voor gekozen deze opdracht buiten de Rijksoverheid te plaatsen, en daarmee de WOB, aanbestedingsregels, inkoopvoorwaarden Rijk etc. Daarnaast heeft het een de facto publiek vergoed monopolie geschapen, door te werken met één partij.

— Sywert van Lienden (@Sywert) May 2, 2021

Is het dan erg dat Sywert van Liende geld heeft verdiend aan die mondkapjesdeal? Niet persé. Wat wel erg is, is dat hij de goegemeente heeft voorgelogen dat hij het allemaal om niet zou doen. Of dat hij journalisten die de ware aard van zijn deal met VWS onthulden zwart maakt. Of dat hij een belastingconstructie optuigd om het verdiende geld aan het zicht te onttrekken. Hij verdient het dus om met pek en veren te worden behandeld.

Afijn, we zijn benieuwd welk goed doel binnenkort ettelijke miljoenen van Sywert en zijn kornuiten mag ontvangen. Want ja, vasthouden aan elke euro is een recept voor ellende.

Reacties (19)

#1 Janos

Niet genoemd maar ook dubieus: waarom kiest VWS voor zijn net bestaande bedrijf voor een deal als deze, terwijl er zat andere partijen waren met ervaring? De schijn van vriendjespolitiek en zelfverrijking van publiek geld mogelijk gemaakt door partijpolitieke connecties ligt er dik bovenop. Eigenlijk vind ik dat de Tweede Kamer hier ook meer op zou moeten zitten: als onder een CDA-minister een actieve CDA’er (hij schreef mee aan het laatste verkiezingsprogramma) zichzelf zo kan verrijken mag daar wel verantwoording over worden afgelegd.

 • Volgende discussie
#1.1 beugwant - Reactie op #1

Je snapt toch wel dat het CDA t.o.v. de VVD een inhaalslag moet maken op het gebied van nepotisme?

#2 Rigo Reus

O ja, dat geld zou dan een maatschappelijke bestemming krijgen. Maar vandaag lees ik al ‘dat het het lukken van dat plan deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm voor mijn loopbaan.’ En meneer zit in de slachtofferrol. En de media hebben het weer gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Frank789

Ik kan me voorstellen dat de intenties van Van Lienden c.s. in eerste instantie goed waren, de overheid helpen snel aan mondkapjes te komen. Maar toen zagen ze dat de overheid in alle haast met het grootste gemak € 2,50 of meer per mondkapje neerlegde. Tja en dan heb je een potentiële winst van 20 miljoen in het vizier.

En denk je eens in dat dat voor Van Lienden betekent, dat hij in één klap levenslang onafhankelijk kan zijn en politiek geen blad voor de mond meer hoeft te nemen. Zie die verleiding maar eens te weerstaan. Helaas moet je wel levenslang de eenmaal ingeslagen luid gecommuniceerde charitatieve inslag met leugens en bedrog gaan toedekken.

Maar waarom heeft de overheid dat geld voor die ondeugdelijke mondkapjes niet teruggeëist? Geen tijd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Janos - Reactie op #3

“Zie die verleiding maar eens te weerstaan.” Wat? De ‘verleiding’ om 20 miljoen gemeenschapsgeld bedoeld voor gezondheidszorg te misbruiken om jezelf te verrijken, te midden van een fuckin’ dodelijke pandemie? Terwijl je al in een uitermate riante positie zit, baanzekerheid hebt via een goede baan bij de gemeente Amsterdam en via je netwerk verzekert bent van schnabbels te over door te kletsen bij talkshows en in columns over dingen waar je geen verstand van hebt?

Hoe is dat een ‘verleiding’, als meer moreel besef hebt dan een pinda?

#3.2 Frank789 - Reactie op #3.1

[Red. edit] Gele kaart Frank!
Vooral vanwege de laatste zin waarmee je een verband suggereert tussen auteur en viruswappies.
Voor alle duidelijkheid: we gaan niet in discussie over moderaties dus doe geen poging hier op te reageren. [/Red. edit]

#3.3 Frank789 - Reactie op #3.2

[Red. edit] We gaan niet in discussie over moderaties [/Red. edit]

#4 Hans Custers

Misschien is het hindsight bias, maar ik heb toch het idee dat de schimmigheid er vanaf het allereerste begin vanaf droop. Terwijl er in de hele wereld een tekort was aan medische beschermingsmiddelen kondigde iemand, zonder ervaring en dus ook zonder netwerk in die handel, zomaar aan VWS een handje te gaan helpen. Om binnen de kortste keren een enorme partij mondkapjes te regelen. En in plaats van contact te leggen tussen koper en verkoper en zich er verder niet meer mee te bemoeien, deed hij wat sjacheraars en sjoemelaars in zo’n geval altijd doen: zorgen dat hij ertussen bleef zitten. Met een speciaal daarvoor opgerichte stichting en een speciaal daarvoor opgericht bedrijf.

Treurige vonclusie na ruim een jaar pandemie: de sjacheraars, sjoemelaars, charlatans en schreeuwers maken weliswaar maar een klein deel uit van de bevolking, maar ze krijgen het wel voor elkaar om de positiviteit (saamhorigheid, solidariteit met mensen in de zorg) die er aan het begin van de pandemie was behoorlijk om zeep te helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus

En Sywert van Lienden is, helemaal zelf, uit de jury gestapt van de Anne Vondelingprijs, die ieder jaar wordt uitgereikt voor de beste politieke journalistiek, # shitstorm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 beugwant - Reactie op #5

Wat had die daarin dan te zoeken?

#5.2 Frank789 - Reactie op #5.1

Als jij een bekende kop/naam hebt en/of politieke connecties, dan willen talloze (belangen)verenigingen jou graag betalen om in besturen of juries te zitten, want jouw naam opent deuren naar politici en media die ze zelf niet kunnen bereiken.
Een goede babbel is daarbij van meer belang dan vakkennis.

#5.4 Rigo Reus - Reactie op #5.3

Vervelend voor Sywert is dat er nu, dankzij die cartoon, een lijn van hem loopt naar de Germaansche SS. Brrrrrr.

#6 Hans Custers

Antwoorden van Van Ark op Kamervragen. Wat mij bevestigen die nog maar eens dat er eigenlijk helemaal geen beleid was.

Onder meer omdat Nederland helemaal niet was voorbereid op een pandemie. Natuurlijk kun je niet alles voorzien, maar dat er in een pandemie veel persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn in de zorg is ook weer niet zo lastig te voorspellen. Dan weet je misschien nog niet precies wat en hoeveel, of je vindt het gewoon te duur om een voorraad aan te houden, maar je kunt toch in elk geval voorbereiden hoe je aankoop, beheer en distributie regelt als er een tekort dreigt. Dat is hier niet gebeurd en dus moest er in maart vorig jaar een Landelijk Consortium Hulpmiddelen in elk gefabriceerd worden.

En als er dan zoiets is geregeld, dan trekken de beleidsmakers zich daar weer niks van aan. Ze hebben het eigen routeplan nooit gevolgd, ze vonden het nodig om eind april al weer te gaan roepen dat ze eind juni afwijken van het eigen openingsplan en het LCH werd, toen ze nog maar net waren begonnen, alweer overruled door VWS omdat ze niet in zee wilden gaan met Van Lienden.

Tot zover mijn voorspelling van de uitkomst van de parlementaire enquête, die we vast een keer gaan krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 lmgikke - Reactie op #6

“Tot zover mijn voorspelling van de uitkomst van de parlementaire enquête, die we vast een keer gaan krijgen.”

Dromen zijn bedrog. De komende kabinet periode gaat Rutte ‘zijn klus afmaken’. Les van de vorige kabinet periode: we hadden toch nog teveel vastgelegd.

En dat wordt verkocht met dure woorden zoals bestuurlijke vernieuwing of macht en tegenmacht (niets macht en tegenmacht. Wetgevende macht en uitvoerende macht. Dat is de scheiding der machten. Het is geen potje voetbal waar degene die het handigst het spelletje speelt wint. (Al lijkt het daar dus wel op)).

M.a.w. Ten tijde dat Rutte klaar is en er een eventuele parlementaire enquête komt, beroept iedereen zich succesvol op: “Daar heb ik geen actieve herinnering aan”. Paper trail is er op dat moment al lang niet meer.

Er van uitgaande dat we na Rutte nog iets van een democratie hebben. Want van onze parlementariërs (paar uitzonderingen die de regel bevestigen (PvdD, Sylvana)) hoeven we niets te verwachten. Aftreden, demissionair, liegen, corruptie, vriendjespolitiek. ALLEMAAL gelegaliseerd en genormaliseerd sinds de laatste verkiezingen en huidige formatie.

Doet me denken aan het al oude grapje: Hoe weet je dat een Politicus liegt?

De lippen bewegen.

Helaas waar.

#6.2 Hans Custers - Reactie op #6.1

Dit is me te cynisch. Ik ben ontzettend kritisch op politici, maar aan de andere kant dolblij dat zij daar zitten en ik niet. Het is en blijft een hondenbaan. Een land besturen is niet makkelijk en dan heb je ook nog eens de hele tijd de pers en concurrerende partijen op je nek die je bij elk foutje of elke ongelukkige opmerking ter verantwoording roepen. Een beetje begrip voor het feit dat mensen in die omstandigheden ook gewoon normaal menselijk gedrag blijven vertonen mag ook wel.

Wat mij betreft zien we nu vooral wat er gebeurt als de populairste politicus van het land al tien jaar iemand is de zegt dat hij geen visie heeft en daarbij doet alsof dat een positieve eigenschap is. Dan word je dus geleid door een commercieel manager, die de winst- en verliescijfers in de gaten houdt en op basis daarvan probeert bij te sturen. En niks meer. We blijven in Nederland op dat soort types stemmen en dus krijgen we dat soort types. Cynisme over de politiek lost dat niet op, dat levert uiteindelijk alleen maar Trump- en Baudet-achtigen op. Van de regen in de drup.

#6.3 Janos - Reactie op #6.2

Eens. Er zitten echt genoeg integere, hardwerkende mensen. Alleen zitten die vaak bij kleinere partijen, en die figuren bij de grotere partijen lijken niet door te dringen tot de top van zo’n partij – dat lijkt toch voorbehouden aan de machtspolitici.

#6.4 Hans Custers - Reactie op #6.3

Vergeet ook Hanlon’s razor niet:

never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity

Voor mensen met macht komt die stupiditeit onder meer neer op zelfoverschatting. Zelfs uiterst intelligente mensen kunnen op dat punt ontzettend stompzinnig zijn.

 • Volgende reactie op #6.3
#6.5 Cerridwen - Reactie op #6.3

Ook dit is veel te beperkt en te populistisch.

Het gros van onze politici zijn in de kern integere, hardwerkende mensen. Mensen die fouten maken en/of standpunten hebben waar we het niet mee eens zijn, absoluut, maar in de kern wel proberen om hun baan op een goede manier uit te voeren. Een Rutte of een De Jonge zijn wat mij betreft ook integer en dat ze hard werken is ook wel duidelijk.

Voor zover we nog grote partijen hebben zijn de politici in die partijen zeker niet minder dan de politici van kleine partijen.

 • Vorige reactie op #6.3