Quote du jour | Tolerantie

SargQdJ09

Nederlanders hebben een dermate groot bijgeloof in hun eigen tolerantie dat ze zichzelf sympathieker vinden dan ze zijn. Het is erg Nederlands om allochtonen of niet-Nederlanders te gedogen zolang ze nuttig zijn of vermakelijk – draaglijk zolang het ons humeur niet ontregelt. De Telegraaf gaf een voorbeeld toen ze opriepen op de foto te gaan met de leukste Marokkaan die je kent. Dat is de tolerantie van iemand die net geduldig genoeg is om te bekijken wat de vreemdeling hem kan geven, maar niet veronderstelt dat die ook zijn gelijke zou kunnen zijn. Marokkanen zijn leuk zolang ze als folklore kunnen worden ingezet of een grappige culturele verrijking zijn. Maar in wezen word je in Nederland pas als gelijkwaardig behandeld als je eerst niet meer ‘anders’ bent.

aldus historicus Thijs Kleinpaste in de Volkskrant.

 1. 4

  maar dit artikel gaat over het specifieke karakter van de nederlandse situatie.
  waar ik vandaan kom probeert men het niet eens te vermommen
  (tenzij voor zaken doen).
  maar het effect is hetzelfde.

 2. 5

  De Telegraaf gaf een voorbeeld toen ze opriepen op de foto te gaan met de leukste Marokkaan die je kent. Dat is de tolerantie van iemand die net geduldig genoeg is om te bekijken wat de vreemdeling hem kan geven, maar niet veronderstelt dat die ook zijn gelijke zou kunnen zijn.

  Da’s gewoon racisme. Schijnt in Nederland strafbaar te zijn. Next.

 3. 6

  Lastig, ik vind het begrip ´de Nederlander´ niet zo zinvol. ´We´ zijn geen homogene groep. En wat is tolerantie precies? Voor mij is het ´doe wat je wilt, zolang je anderen maar niet lastig valt´. Maar voor een PVV´er (en ik gok dat de auteur op die Nederlanders doelt) zal het heel wat anders zijn.

 4. 7

  Het is wat zeg. Een volkje dat zichzelf eigenschappen toe-eigent die het niet geheel bezit. Dank voor dit verhelderende en verfrissende inzicht Okto. Had het zelf nooit kunnen voorstellen.

 5. 8

  Meteen in de eerste zin helemaal de mist in: Nederlanders hebben een groot bijgeloof in hun eigen tolerantie.

  Niet dus.

  De Nederlander voelt zich, net als alle sociale diertjes, het lekkerste binnen zijn eigen groep. Dat wil niet zeggen dat hij niet open staat voor potentiele nieuwe leden van z’n groep maar hij kijkt wel even de kat uit de boom. Is het potentiele lid ok dan is die lid van de groep en gaat de Nederlander over tot de orde van de dag. Is het potentiele lid niet ok dan heeft de Nederlander zijn reserveringen.
  Wat is niet ok? Sterk afwijkend waarde systeem, veeleisend, opdringerig, oververtegenwoordigd in criminaliteit, onvoldoende bijdragen aan de groep,…..

  Het overdreven geloof in tolerantie bestaat allen bij een klein smaldeel van de Nederlanders, de policor goedmens. Op het moment dat zo’n policor goedmens een gewone nederlander tegenkomt, en dus wordt geconfronteerd met de realiteit van een gereserveerde Nederlander, knalt hij in z’n Pavlov reactie: discriminatie, racism, facisme,…. Zo houdt de goedmens zijn schijnrealiteit in stand.

  Dat de goedmens is oververtegenwoordigd in media en politiek help niet erg bij het uitroeien van het belachelijke idee dat de Nederlander iets bijzonders is.

 6. 9

  @8 zonde dat we geen minnetjes meer kunnen geven. “Echte Nederlanders” vs. “policor goedmens”…. Er zit een steekje bij je los.

 7. 10

  Het is erg Nederlands om allochtonen of niet-Nederlanders te gedogen zolang ze nuttig zijn of vermakelijk

  Wat is het dan om mensen te gedogen die schadelijk én irritant zijn, zonder dat daar iets tegenover staat? Zinloze zelfopoffering! Ik zou wel eens willen weten welk volk op Aarde uit zulke mensen bestaat.

 8. 12

  Wat een zuur stukje van Thijs Kleipaste. Wat er in de Telegraaf stond was (klikken op de link!)

  “Heeft u Marokkaanse buren, vrienden, collega’s, studiegenoten of voetbalteamgenoten die u hoog heeft zitten? De Telegraaf hoort het vandaag, de dag nadat Geert Wilders riep de Nederland beter af is met ‘minder Marokkanen’, graag. Laat het ons weten, vooral als u er wat over wilt vertellen voor de krant en u bereid bent op de foto te gaan.”.

  De Telegraaf wil laten zien dat er leuke Marokkanen zijn, Marokkanen waarvan je “meer, meer” gaat roepen. Geen discriminatie maar tegenwicht aan de Minder minder mensen

 9. 13

  @12: Kan aan mij liggen, maar ik blijf het raar vinden: ‘De Telegraaf wil laten zien dat er leuke Marokkanen zijn, Marokkanen waarvan je “meer, meer” gaat roepen. Geen discriminatie maar tegenwicht aan de Minder minder mensen’.
  Ten eerste heb ik de Telegraaf niet nodig om te zien dat er ook leuke Marokkanen zijn en ten tweede impliceert die kennis niet automatisch dat ik daardoor ‘meer meer’ zal gaan roepen.
  Als linkse gutmensch (ik noem mijzelf maar vast zo voordat Anton zijn bekende riedel weer gaat afsteken) wil ik mensen graag op hun merites te beoordelen. Klootzakken of aardige mensen (lees: Gutmensch) die iets toevoegen aan mijn leven en/of de maatschappij, daar gaat het om.

 10. 14

  @12

  TMG doet aan damagecontrole, met dat broddelwerkje. “zie je wel, ook wij willen mensen positief in het nieuws brengen”, er onderwijl aan voorbij gaande waar lezers van de telegraaf, dankzij hun manipulatieve berichtgeving, deels uit bestaat: racisten en verdere onderbuikers. Zie het helaas niet meer actieve: https://twitter.com/DeReactiegraaf

  Bracht men bijvoorbeeld de kapot geschreven http://www.leodedeugd.com/DOSSIER/TELEGRAAF/T-tijdlijn.html maar eens positief in het nieuws.

  ______
  Offtopic @ redactie. Het lijkt me toch niet dat ik @13 aan zou kunnen passen?

  https://i.imgur.com/Fw0or5c.jpg

  Getest maar gaf geen aanpassing. Wel het (popup) venster tot aanpassen, maar dan zonder tekst. Noscript actief hier (op google na, uiteraard), geen cookies.

 11. 15

  @9: Ik weet het de realiteit is hard maar het is niet anders. Dat heb je nu eenmaal met realiteit

  @13: Mensen beoordelen op hun merites, precies de strekking van de de oproep van de televaag, maarrrr gedaan door rechts dus fout, zo rolt de goedmens.

 12. 16

  @15

  Joh, jij staat ver buiten de realiteit, zoals je telkenmale laat blijken. Krijg je met angstige aan tunnelvisie-lijdende trolletjes die sites als geenstijl/ elsevier/ telegaar als ‘serieuze bron’ opvoert.