Quote du Jour | the rage of 2010

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“The more you examine the law’s provisions and proponents, the more you realize that it’s the latest and (so far) most vicious battle in a far broader movement that is not just about illegal immigrants — and that is steadily increasing its annexation of one of America’s two major political parties.”

Frank Rich in de New York Times

Progressief Amerika heeft op dit moment vele vijanden: BP, Wall Street. En nu weer Arizona. De zuidelijke staat schopte niet-blank en progressief Amerika tegen het zere been door zeer strenge immigratiewetgeving in te voeren. De politie mag bijvoorbeeld iedereen aanhouden en ondervragen van wie ze vermoedt dat die zich illegaal in het land bevindt. Eind vorige week en dit weekend waren er overal demonstraties. Vakanties naar Arizona – met de Grand Canyon als publiekstrekker – worden massaal afgezegd.

Rich waarschuwt dat progressief Amerika zijn woede beter niet teveel op Arizona kan focussen, maar dat de immigratiewetgeving exemplarisch is voor de koers waar de Republikeinse partij zich op bevindt.

De Tea Party werd lange tijd afgedaan als een grappig rariteitenkabinet. Nu blijken de onderliggende sentimenten (niet alleen fiscale prudentie) wel degelijk aan te slaan bij een groter publiek. Republikeinse senatoren en afgevaardigden moeten ineens een ‘purity test’ doen, waarbij Reagonomics en een aantal oerconservatieve uitgangspunten 100 procent onderschreven moet worden. Tegen iedere vorm van gun control? Check. Tegen abortus? Check. Tegen hervorming van de gezondheidszorg? Check. Tegen de census 2010? Check. Republikeinse gouverneurs en senatoren die jarenlang met overmacht de gunst van de kiezers wonnen, vechten voor hun politieke leven tegen nieuwe, jonge Tea Party-kandidaten.

Daarnaast is het sentiment onvervalst racistisch. Zeker tien andere staten werken aan gelijksoortige strenge immigratiewetgeving. En de plaatselijke Republikeinen die voor de wet stemden, namen en passant ook een wetje aan waarmee toekomstige presidenten hun geboorteakte moeten overleggen alvoor Arizona ze als commander in chief erkend. U vat de sneer naar Obama. En binnen de Republikeinse partij zijn zwarten en Latino’s inmiddels zeldzamer dan Goldman Sachs bankiers met een schoon geweten.

De vraag is of de Tea Party een bestaand blik met resentiment heeft opengetrokken (zoals Fortuyn bijvoorbeeld in Nederland deed), waarin oerconservatieve leerstukken zich hebben gemengd met een plat populistisch blanke agenda. Of zou er iets anders achter de volkswoede steken – bijvoorbeeld de demografische veranderingen of economische crisis. En waarom laat de Republikeinse partij zijn oren zo hang naar deze ‘lunatic fringe’? Wat denkt u?


Reacties (14)

#1 Bullie

“Dit gitaarboek zocht ik!” – Frank Rich

  • Volgende discussie
#2 Baron E

“De politie mag bijvoorbeeld iedereen aanhouden […] van wie ze vermoedt “
Het is nog veel erger: de politie is verplicht dat te doen, en burgers mogen een individuele agent aanklagen wanneer ze vinden dat die daarin nalatig is geweest. Van een andere planeet …

En LOL@1

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Laten we nu niet doen alsof dit proces nieuw is. Amerika heeft de afgelopen 200 en nog wat jaren, en in navolging van haar moeder het VK, zich altijd op de conservatieve christelijke racistische eigenbelangverdediging van een kleine blanke groep toegelegd.

Indianen, immigranten, de onderklasse en de middenklasse: allemaal de lul.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Cabron A

Frank Rich zegt zelf ergens dat de witte conservatief de demografische druk begint te voelen. Immigrantengezinnen zijn groter. In die zin lijkt het net Europa. En de mensen die daar een probleem mee hebben in de VS grijpen dan terug op de good old xenofobische beleidsmaatregelen die al 300 jaar om de zoveel tijd de kop opsteken. Lees Simon Schama’s prachtige boek over de states er maar op na.

En daarnaast moeten ze elke dag naar een president kijken, die impliciet steeds maar weer vertelt: het is gelukt, het is gelukt, het is gelukt, met die burgerrechtenstrijd.

De Tea Party is eng. Maar een flink deel van Nederland vond Wilders vorig jaar ook een stuk enger dan nu. Of gaat die vergelijking mank?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Stickmeister

@2

Een Sheriff uit Arizona gaat het in ieder geval niet uitvoeren:

Arizona sheriff won’t enforce law that’s ’stupid and racist’
http://rawstory.com/rs/2010/0429/arizona-sheriff-law-just-racist/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

“toekomstige presidenten hun geboorteakte moeten overleggen alvoor Arizona ze als commander in chief erkend.”(d=t)

En anders? Scheiden ze zich af? Ik dacht dat sinds 1860 vast stond dat dat niet mag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

“toekomstige presidenten hun geboorteakte moeten overleggen alvoor Arizona ze als commander in chief erkend.”(d=t)

En anders? Scheiden ze zich af? Ik dacht dat sinds l860 vast stond dat dat niet mag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Dimitri Tokmetzis

@4 Volgens mij komt dat aardig in de buurt. Sowieso is er veel onderhuids racisme en opgekropte ontevredenheid. Als je het over politieke correctheid hebt, dan zit je in de VS helemaal goed. Je mag bepaalde dingen gewoon niet zeggen (geen grapjes over zwarten en gebraden kip bijv.). Als je het deksel maar dicht houdt, knalt ‘ie er zelf af en toe af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Cabron A

@7 – ik vind het dan wel een grote vraag in hoeverre die politieke correctheid nou heeft bijgedragen aan de succesvolle emancipatie van de zwarte amerikanen (oeps, allochtonen, oeps, african americans). en als je barry zo relaxed grappen over zichzelf en hawaii hoort maken: http://www.youtube.com/watch?v=aYsGwLWqWI4; of de political correctness nou op zijn retour is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 rgvk

Op thinkprogress valt het volgende te lezen: “A new NYT/CBS poll shows that (…) a slim majority of Americans still supports it”

http://thinkprogress.org/2010/05/03/poll-az-racial/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 music_animal

En tijdens verkiezingstijd worden hele lastercampagnes opgericht, volledig gevuld met ad hominem argumenten. Ik geloof ’t niet zo met het politiek correcte van de US…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Hal Incandenza

Ik heb van de week nog meegelopen in de demonstratie in LA. Een wonderlijke mix van demonstrerende en handel drijvende latino’s (vnml Mexicanen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 JSk

Je mag bepaalde dingen gewoon niet zeggen (geen grapjes over zwarten en gebraden kip bijv.). Als je het deksel maar dicht houdt, knalt ‘ie er zelf af en toe af.

Dat ben ik niet met je eens: racisme (en marginalisering van minderheden in het algemeen) is geen kwestie van “druk van de ketel halen” maar een zelfversterkend proces. Sinds het begin van het “dit mag ik wel zeggen!”-tijdperk in Nederland (sedert Wilders’ PVV) is de openlijke discriminatie van etnische minderheden alleen maar toegenomen. It feeds upon itself.

Vandaar, ik denk niet dat het Amerikaanse taboe op racisme in de publieke ruimte (want op internet en bepaalde media is die er nauwelijks) geen politieke correctheid is maar een noodzakelijke voorwaarde voor het succesvol samenleven in een multi-etnische samenleving.

Over de Tea Party: back to the future. De 19e eeuwse Know Nothing Party verzette zich tegen de immigratie van Duitsers en katholieke Ieren die zogenaamd niet loyaal waren aan de Amerikaanse natie. Tsja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Know_Nothing

Overigens denk ik dat het anti-illegalen sentiment in Europa vele malen heftiger (en geweldadiger) is dan in de V.S.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 frank

BP contributed $ 90.000 to Obama’s campaign, Goldman Sachs donated as well…Obama will return these funds as they reflect greed and …oh wait..he’s keeping the money anyway….

  • Vorige discussie