Quote du jour | Smeerolie

Serie:

SargQdJ09

Stabiele, beperkte Inflatie is de smeerolie van de moderne economie. Daarom hanteren centrale banken een inflatiedoelstelling van rond de 2%.

Robin Fransman legt hier uit waarom.

Reacties (4)

#1 Derpjan

Dat van die inflatie is gedeeltelijk een cirkelredenering: fiatgeld komt met inflatie (bijdrukken van geld), maar zonder fiatgeld zou er uberhaupt veel minder geleend hoeven worden.

Het voorbeeld van Robin Fransman laat een vraag achter: waarom kan de verstrekker van de lening niet genoegen nemen met een lagere rente? De kosten voor de verstrekker dalen immers ook evenredig met de deflatie, nietwaar?

  • Volgende discussie
#2 Diener

De ‘moderne’ economie?
Inflatie is de snuif coke die voortdurend nodig is om de traditionele schuldeconomie op de been te houden.
Een groot probleem is dat het stimuleren van inflatie en het bestrijden van deflatie door de ECB betekent dat er geld van bovenaf op de economie (lees:de financiele sector) wordt gedumpt. Dit zal leiden tot nog meer welvaartsongelijkheid, zeker bij geringe economische groei, want de mensen die daar het verst vanaf zitten, het minst bezitten en het minst kredietwaardig zijn zullen er het minst van profiteren.
Die groeiende ongelijkheid is een grote bedreiging voor de samenleving en de economie, geven nu ook het IMF en sommige centrale bankiers toe. Daar kun je je beter zorgen over maken, is mijn nederige opinie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Derpjan

Aanvulling van @1

Naast lenen tegen lagere rente zou er geleend kunnen worden m.b.v. natura: A leent B lasrobots (of personeel) om auto’s te maken, B betaalt A terug met auto’s, auto’s blijven evenveel nut (utility) hebben, maakt niet uit hoeveel inflatie of deflatie er is, dus A is tevreden. Is dit altijd een optie, nee, daarom bestaat geld, maar in veel sectoren die dingen maken of diensten leveren die mensen echt willen (ipv. speculatie) is het wel een optie. De toepasbaarheid zou nog vergroot kunnen worden wanneer er wordt geruild in termen van energie of werkuren, dingen die, deep down, voor iedereen waarde hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 qwerty

Ik dacht altijd dat zwart geld de smeerolie was.

  • Vorige discussie