1. 4

  Uit dit ene citaat kan ik niet zo snel halen dat S. bang is voor de dood. Hij verlangt er niet naar, maar dat is nog geen doodsangst.

  Wie verlangt naar de dood heeft niet geleefd.

 2. 7

  @Sir H
  Inderdaad blijkt niet onomstotelijk uit het citaat dat hij bang is. Maar zijn beschrijving van het proces geeft niet aan dat hij uitkijkt naar het resultaat ervan.

  Wie verlangt naar de dood heeft niet geleefd.

  Ik zou me voor kunnen stellen, dat iemand die een rijk (nb: niet financieel bedoeld voordat sommigen zich er weer verkeerd tegenaan gaan bemoeien) leven heeft gehad en denkt het is wel mooi geweest een bepaald verlangen naar de dood heeft. Het getuigt dan juist van gebrek aan angst en een voltooid leven.

  Ik ben het dus niet eens met jou variatie op mijn uitspraak.

  @jacobine
  heb je ook een foto van dat tegeltje?

 3. 13

  Ach, de kardinaal heeft er nu eenmaal een handje van om zijn problemen wat zwaar aan te zetten. Twee zinnen verderop in het interview relativeert hij het weer.

  Overigens is hij allerminst demissionair: Pas als de paus het aangeboden ontslag aanvaard (hetgeen nog niet gebeurd is), is hij dat.

 4. 14

  alleen Simonis weet waarom nou net hij bang is voor de dood, hij zal zijn zonden nog wel niet allemaal opgebiecht hebben.

  Alleen dan snap ik hem, anders kan ik er geen touw aan vast knopen, voor een echte katholiek is een natuurlijke dood toch het mooiste wat er is, tenzij je denkt dat je in het vagevuur belandt, dan is het andere koek.

  Misschien dat er nog wat koorknaapjes chocolade repen hebben gekregen of zo ;)