Quote du Jour – Sharon belooft palestijnse staat

Afgelopen donderdag heeft de israelische premier Sharon gezegd dat hij in 2005 een ‘historische doorbraak’ voorziet. Hij streeft naar een palestijnse staat.

We have no desire to rule over you. We have no desire to run your affairs aldus Sharon (MyWayNews)

Is dit loze mooi-praterij zo vlak voor de Kerst? Ik geef deze lompe vadzige, onbehouwen ex-militair die als eerste israelische premier werk maakt van de ontruiming van joodse nederzettingen in Gaza voorlopig het voordeel van de twijfel.

Omdat Sharon in zijn speech ook zei dat hij samen met de palestijnen terreur wil bestrijden ziet Hamas dit overigens als een oorlogsverklaring…

 1. 1

  Eerst zien, dan geloven, en daarna nog een keer kijken of het niet alsnog gigantisch uit de klauwen loopt.
  Ik geloof Sharon, de aanstichter van de 2e initfada, net zo min als de PLO, Fatah, Hamas en al die andere cluppies.

 2. 2

  De aanstichter van de 2e Intifada was Arafat, de plannen waren al uitgewerkt toen Sharon naar de Tempelberg ging, wat opzich niet erg handig was uit het oogpunt van de ‘de zaak bij elkaar houden’.

  Maar de palestijnen waren in de zomer van 2000 al heel autoritair bezig op de Tempelberg, zo heb ik aan den lijve ondervonden.

 3. 5

  Ik was zelf ook op de Tempelberg, een maand voordat Sharon zijn wandeling maakte. Maar door een fout van mijn media-adviseur kwam de pers niet opdagen (en ging alle aandacht naar Sharon).

  De palestijnen waren die zomer bezig zich de Tempelberg toe te eigenen, palestijnse politie maakte het de westerse toeristen zo moeilijk mogelijk om binnen te komen en ook op het complex werd je niet al te vriendelijk behandeld. Terwijl de arabieren zelf ongecontroleerd via grote poorten in en uit konden lopen moesten de toeristen door een soort checkpoint en werden uitgebreid gefouilleerd (misschien om ons het idee te geven wat palestijnen in de bezette gebieden meemaken?). Op het complex zelf deden ze er alles aan om je te piepelen en je het gevoel te geven dat je als westerling niet welkom was.

  De israeliers waren in die zomer nogal verbolgen over dit gedrag van de palestijnen en dat was ook een reden van Sharon’s bezoek, om te laten zien dat het nog steeds Israel is die daar de dienst uit maakt.

  @Raoul: heeft Palestina een zetel in de VN? ze hebben een waarnemer rondlopen daar. En over hoe groot Palestina is verschillen de meningen (denk aan de corridor Gaza-Westbank), op dit moment is Palestina een lappendeken van autonome gebiedjes waar tussendoor israelische tanks scheuren.

 4. 6

  Ja, klopt, je hebt gelijk, maar wat ik bedoel is dat er een heleboel landen zijn die palestina erkend hebben als staat. Dat ze niet in de VN zitten zal er misschien mee te maken hebben dat Israel ze nog niet erkend heeft.

 5. 10

  Hej spuyt 12, dat was ook het eerste wat ik dacht, maar na te zoeken op internet kwam ik erachter dat ze iig wel het palestijnse paspoort erkennen als geldig identificatie middel… Of ze daarmee ook de palestijnse staat erkennen weet ik niet, maar dat zou dan wel een beetje tegenstrijdig zijn

 6. 11

  goh? zo vlak voor kerst, carlos? ;-) Ik weet niet of Sharon (die ik overigens niet als ‘lomp’ zou omschrijven,maar eerder als vadzig en onbehouwen) daar enige ahnung mee heeft. Maar dat kan ook aan mij liggen.