Quote du jour | Schaamte

SargQdJ09

Vandaag schaam ik me echter diep dat ik van de PvdA ben.

Wat is er gebeurd? De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai, die in eigen land met de dood bedreigd wordt omdat hij tolkte voor het Nederlandse leger, wordt uitgezet. Binnen Europa moet je namelijk asiel aanvragen in het land waar je binnenkomt, in het geval van Ahmadzai was dat Noorwegen. Daar werd zijn asielvraag echter afgewezen, omdat hij niet voor de Noren heeft getolkt. Een klassiek en schrijnend voorbeeld van hoe bureaucratische regeltjes het winnen van de menselijke maat.

Staatssecretaris Teeven (van Asiel, red.) gaf geen krimp, waarop verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer terecht een debat over de kwestie aanvroegen. Mensen die bedreigd worden omdat ze ons helpen laten we namelijk niet aan hun lot over. De Kamerfracties van VVD en PvdA presteerden het echter om dat debat te blokkeren […]

Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten, is – terecht – niet blij met dit schandalige gedrag van zowel de Nederlandse regering als beide regeringspartijen.

Bij de VVD lijkt vooralsnog alle schaamte te ontbreken.

 1. 1

  Dan ben ik nu toch wel benieuwd welk argument wordt gebruikt om dat debat te blokkeren. En daarna welk argument gebruikt wordt om deze tolk geen asiel te verlenen.

 2. 3

  “Vandaag schaam ik me echter diep dat ik van de PvdA ben”

  Als je je *nu* nog moet beginnen met schamen dat je lid van de PvdA bent, dan heb je de afgelopen 2-3 jaar onder een steen geleefd. Net als je verbaasd bent dat bij de VVD alle schaamte lijkt te ontbreken.

 3. 6

  Gelukkig komt op dezelfde dag het bericht naar buiten dat de o zo menslievende meelevende staatssecretaris enkele gezinnen meer heeft toegelaten. Vakkundig gespind dat moet ik wel zeggen. Verder volstrekt verwerpelijk gedrag van mr. T.

 4. 7

  @1: Het is best wel interessant om zo af en toe eens de Regeling van Werkzaamheden van de Tweede Kamer te bekijken. Daarin wordt vaak meer politiek bedreven dan in de debatten zelf.

 5. 9

  Je zou er toch zomaar in stinken, zo van “ondanks alle rabiaat rechtse politiek van de peevandeaa, zijn er toch mensen met het hart op de juiste plek in die partij”. Zo kan de partij het één doen en het ander suggereren. Slimme massapsychologie, die meestal nog werkt ook. Daarom zijn mindfucks in de politiek net zo populair als drank het is bij alcoholisten.

 6. 11

  Verbindt deze Bart van Bruggen ook nog consequenties aan zijn schaamte (door bijvoorbeeld zijn lidmaatschap linea recta op te zeggen) of is het enkel een toneelstukje voor de bühne?

 7. 12

  “Een klassiek en schrijnend voorbeeld van hoe bureaucratische regeltjes het winnen van de menselijke maat.”

  Volgens de regeltjes hadden Noorwegen en Nederland contact moeten houden over de asielaanvraag van deze tolk (tenminste als die tolk slim genoeg was om tegenover de Noren te vermelden dat hij voor de Nederlanders tolk is geweest in Afghanistan). Teeven heeft hier de regeltjes in zijn voordeel proberen uit te leggen en is daarmee weggekomen.

 8. 13

  Die tolk is eerst naar Noorwegen gegaan omdat dat land een asielregeling heeft voor tolken in Afghanistan. Echter, die regeling bleek alleen voor tolken die voor Noorwegen hebben gewerkt. Daardoor:afgewezen in Noorwegen. Toen in Nederland: al afgewezen door Noorwegen, dus weer afgewezen.

  Maar dat is dus eigenlijk heel gek en Kafka-esk: bij het verkeerde loket aankloppen en dan met lege handen blijven omdat je bij het verkeerde loket hebt aangeklopt.

 9. 14

  @8: mr. Teeven lijkt me toch bij de besluitvorming betrokken te zijn geweest en de onder zijn verantwoordelijkheid genomen beslissing acht ik verwerpelijk.