Quote du Jour | Satudarah

Serie:

Quote du Jour

„Ik ken zo’n zes nieuwe jongens die allemaal een bezoekje hebben gehad van agenten. Dan vragen ze of je getrouwd bent en welk werk je doet. Ze willen nieuwe leden laten zien: je zit nu bij Satudarah, we gaan je nu de hele tijd in de gaten houden.”

Omdat het niet lukt om ‘motorclubs’ als Satudarah en Hells Angels te verbieden, kiest de overheid voor een ‘bestuurlijke aanpak’, lees het treiteren van clubs en leden door bijeenkomsten te verbieden en gesprekjes te voeren. Dat is in elk geval de leiding van Satudarah niet lekker.

Reacties (15)

#1 Arduenn

Zo erg is het toch allemaal niet? First world problems. Er zijn genoeg alternatieven voor zo’n brommerclub. Er zijn clubs waar je kunt schaken, dammen… Ik noem de Sjoelvereniging. Of anders zoek je het in de origami. Of je wordt scoutingleider. Je ziet: de mogelijkheden zijn legio. En het gevoel van broeder- (en zuster-)schap is er heus niet minder om, als je dat belangrijk vindt. Ik ken zelf stelletjes die elkaar ontmoet hebben op de badmintonclub.

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Molukkers op een dure motorfiets in de gaten houden, mag dat dan wel of is dat ook etnisch profileren? Stel voor dat motorbendes zich gediscrimineerd gaan voelen.

O.k. misschien hebben leden van een motorbende wel een verhoogd risico op crimineel gedrag, maar waarschijnlijk komt dit juist omdat ze zo vaak gevolgd worden. Wie zegt dat als je dezelfde hoeveelheid 65 plussers in een Totota Aygo volgt je niet minstens zoveel criminelen opspoort?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Omdat het niet lukt om ‘motorclubs’ als Satudarah en Hells Angels te verbieden”
Dat is ook wel een beetje van de gekke. Clubjes moslims die Koranbijeenkomsten houden kunnen met het grootste gemak tot terroristische beweging worden bestempeld als één van hen naar Turkije op vakantie gaat, maar motorbendes die uitpuilen van de van verboden wapen bezit, moord en drugshandel veroordeelden worden maar niet tot criminele bende benoemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dehnus

@2: OY! Wij van de TotalToyotaTrøndheim club vinden niet dat je met de Aygo mot spottuh ja!? Anders komuh we wel eventjes langus voor een bezoekie.

De wit en blauwe kleuren zijn belangrijk verdorie! Moet nie gekker worden zeg, straks gaan die Shell fanaten in Holland ook nog onzuh nieuwe Priusen verbieduh!

Tijd voor een hartig gesprekkie!

:P

Maar ontopic: Ik zie het probleem niet zo, heb nooit echt veel last van deze clubs gehad, en het lijkt meer symbool wetgeving voor ongegronde angst van bepaalde zure zulten in Nederland. Die kunnen niks hebben dus “VERBIEDEN!” schreeuwen is de Patlov reactie. Als zij elkaar de hasses in slaan op een veldje ergens, moeten ze dat zelf weten, zolang anderen maar met rust gelaten worden. Maar buiten dat, tenzij je het opzoekt, heb je weinig last van deze mensen.

De meeste hebben tenminste WEL een uitlaat onder de Harley, terwijl die tandarts op de hoek hier elke nacht om 2 uur rondrijdt zonder een uitlaat want:”Dat klinkt zo mooi!” :(. Nee dan maar een goed onderhouden Satudarah of Hells Angels Motor :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

@4

Als zij elkaar de hasses in slaan op een velde ergens, moeten ze dat zelf weten, zolang anderen maar met rust gelaten worden.

Dat is het probleem nu juist. Laatst gingen twee van die motorclubs elkaar te lijf in een hotel. Geen horeca-uitbater die blij kijkt als dat soort tuig binnen stapt.

Dus heeft men maar besloten tot het wegtreiteren van dit soort tuig. Als alle oplossingen falen moet je toch wat. Niet dat ik het begrijp, Duitsland schijnt die motorclubs wel te kunnen verbieden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 McLovin

@3: Ja als die (motor-)agenten echt ballen hebben houden ze niet 1 auto met geblindeerde ramen staande (https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=J2rLPn2E5N8)
maar stappen ze vrolijk een ruige kroeg binnen waar 30 a 40 Harley’s voor staan en waar een grote vlag met embleem van een of andere motorclub op staat. Met de vraag of iedereen even mee wil om gecontroleerd te worden op wapens en drugs…vrees dat onze blauwe helden dat toch niet aandurven als ze geen back up hebben van hun gehelmde ME-vriendjes…een negertje of kutbontkraagje in een mercedes of op een scooter is makkelijker scoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Dehnus

@5: En daar zijn ze dus ook om terecht geroepen door de club leiding. Als je deze mensen aanpakt maar Ajax en Feyenoord constant het handje boven het hoofd houd, terwijl ze als dikke racisten zelfs scheidsrechters aanvallen en spelers bussen bekogelen? Dan ben je dus raar bezig.

Het enige verschil is, dat laatste is geaccepteerd en brengt veel meer schade toe dan een groep die helemaal geen zin heeft in misdragingen waarbij niet motorclub leden het slachtoffer worden.

Zowel Satudarah als the Hells Angels hebben een broertje dood aan dat soort voorvallen. Ik houdt ook niet zo van dit soort groepen, maar als ik het vergelijk met de beste “Hollandsche Jannen met Blanke Pit!” in de hooligansfeer…. dan heb ik toch liever deze.

Wat er in dat restaurant gebeurt is, dat is natuurlijk gewoon een strafbaar feit en die mensen dienen gewoon opgepakt te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lutine

@7

Ik ben het helemaal met je eens. Maar Hells Angels of Satadurah zijn marginale verschijnselen. (en dat blijft het hopelijk ook)

Ajax en Feijenoord supporters dat zijn legioenen. (zeker de laatste)

Voetbalhooligans is een soort van veenbrand die je alleen wat onder controle kan houden, maar niet kan blussen. Motorclubs, daar moet je voor uitkijken dat het geen veenbrand wordt.

We hebben al genoeg problemen, dus laat men aub die motorclubs klein houden. Behalve natuurlijk de zundapp club. Die zijn nostalgisch en aaibaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Co Stuifbergen

@8:
Als motorclubs op elkaar gaan schieten in/bij een restaurant, hebben ook gewone burgers daar last van.

Dit geldt natuurlijk ook voor schietpartijen op straat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@7: “Als je deze mensen aanpakt maar Ajax en Feyenoord constant het handje boven het hoofd houd, terwijl ze als dikke racisten zelfs scheidsrechters aanvallen en spelers bussen bekogelen? Dan ben je dus raar bezig.”
Dat ligt er maar aan of je dat ergere dingen vindt dan bijvoorbeeld handel in harddrugs en wapens (even ervan uitgaande dat je niemand anders tot last bent als je “alleen maar” elkaar uitmoordt).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joop

@10.

Je vergeet betrokkenheid bij mensenhandel en (illegale) prostitutie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

@6:
Binnen de VVD barst het van de fraudeurs en die worden ook niet, of nauwelijks lastig gevallen door de politie.
Zouden ze dat niet durven of niet mogen?

Verder:
Iedere misdadiger moet als individu berecht worden.
Of mij/zij nu lid is van kerk, motorclub of at dan ook.
Er wordt al genoeg gestigmatiseerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 beugwant

Vorig jaar haalde dat gilde in Limburg verdacht vaak de kranten. Paar moordprocessen, een lijkje hier, een inval daar, een cafe dichtgetimmerd, een handgranaat tegen een gevel (was mogelijk zelfs het verkeerde huisnummer)… Met zoveel clubs moest de strategisch gelegen provincie a.h.w. worden herverkaveld. Een roedel Hells Angels die in vol ornaat op de Sittardse St.Joep-jaarmarkt (19 mrt) de sfeer beïnvloedt en vervolgens staan er met moederdag op een muziekfestival in het aanpalende Geleen overal Molukkers in een T-shirt met Saturatah-opdruk nadrukkelijk ernstig voor zich uit te kijken. De grens zal wel door het ziekenhuis tussen de twee plaatsen lopen.
Niettemin blijf ik als brave burgerman liever van dat vertoon verschoond.
Het leidt dan ook tot veel onbegrip bij de Sittardse bevolking dat de twee coffeeshops sinds kort niet meer aan buitenlanders mogen verkopen. De strijd om de straathandel is er momenteel in volle gang. Of en zoja welke motorclub(s) daar op de achtergrond een rol speelt, ik wil dat eigenlijk niet eens weten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@12: Op het moment dat in clubhuizen explosieven, kalashnikovs, raketwerpers en drugslaboratoria worden gevonden, mag je toch ook de organisatie als geheel wel eens gaan aanpakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Joop

@14.

Zoals bij GroenLinks in Utrecht op het hoofdkantoor ook wel eens wat gevonden is:

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1819172.ece

Of nee, ze hebben zelf aangifte gedaan. Dat veranderd de zaak.

 • Vorige discussie