Quote du jour | Satire

Serie:

SargQdJ09

Vrijheid van meningsuiting, satire en ordinair schelden zijn synoniemen geworden. En dat levert dan hoogstandjes op als: Erdogan is een jongenshoertje / geitenneuker / pedofiel. […]

Sinds Erdogan anderhalf jaar geleden aantrad als president, zou het Turkse Openbaar Ministerie al het duizelingwekkende aantal van 2000 mensen hebben aangeklaagd voor belediging. Dat zijn meerdere mensen per dag. Toch is deze man nergens in Europa zo populair onder Turken als in ons land. Dat geeft stof tot nadenken. Dat kan door grapjes te maken over de penis van Erdogan, het kan ook door er serieuzer en scherper over te debatteren.

Vergeef me mijn onpopulaire mening, maar ik heb het redelijk gehad met mensen die de vrijheid van meningsuiting misbruiken om te beledigen zonder doel. Dat is zonde. Het besmeurt namelijk een vrij essentieel onderdeel van een vrije democratie. Daarin moet je alles en iedereen kunnen bekritiseren, ook – nee, júíst – als dat pijn doet. Maar kritiek hebben is iets wezenlijks anders dan ordinair schelden zonder verder een punt te maken.

Aldus Lamyae Aharouay in de NRC. Ze lijkt me een punt te hebben.

En nu we het toch over schelden hebben, kan het eens afgelopen zijn met dat ‘geitenneuker’?

Net als bijvoorbeeld ‘spaghettivreter’ is het een scheldwoord gebaseerd op etnische afkomst. En dat is toch wel zo’n beetje het laagste niveau waarop je ‘humor’ kunt bedrijven. Gaan we straks ook weer ouderwets KEIHARD lachen om het woord ‘roetmop’?

Of, om aan te sluiten bij het argument van Aharouay, waarmee maak je Erdogan het grootste verwijt? Door hem ‘geitenneuker’ te noemen of door zijn dictatoriale gedrag te benoemen?

Ik dacht toch echt het laatste.

Reacties (31)

#1 dus

Het eerste vindt hij niet leuk, het tweede interesseert hem geen r**t. Dus dan maar het eerste.

 • Volgende discussie
#2 Arduenn

Oh, die vage scheidslijn tussen satire en iemand schelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 McLovin

@2: Suffe eikel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Olav

@3: Is dat satire? :)

Ik ben het eens met het stukje. Die Erdogan is natuurlijk gewoon een corrupte schoft, een volksmenner en een moordenaar. Met dat gegeven moeten grappenmakers als Teeuwen en Maassen vast iets kunnen doen zonder het over fellatio te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Toko senang

Tja, uit die (Lamyae) kringen zijn er natuurlijk ook scheldwoorden verwijzend naar afkomst. Neem Kaas ( verwijzend in negatieve zin naar een Nederlander van Nederlandse afkomst). Hoer, verwijzend naar een vrouw die niet ingaat op avances van jongens, meestal van allochtone komaf, of nadat ze zijn ingegaan op die avances juist omdat ze daarop zijn ingegaan. De laatste die ik las was KKR Hollanders, waarbij KKR niet verwijst naar een investeringsclub maar oa een ziekte.

Deze bewoordingen wijzen niet op respect op een land dat hun voorouders heeft binnengelaten en ze een democratie en een sociaal minimum heeft gegeven, scholingskansen en vrijheid van meningsuiting. Met name het laatste moet nu beperkt worden omdat je niet te veel mag zeggen over geloof of betrokkenheid bij criminaliteit, of sexuele voorkeur van de president van het land van hun grootouders.

Hoewel aan beide kanten respectloos wordt gescholden, is er maar één weg, en dat is die naar de rechter. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. De echter bepaalt wel of er een grens is overschreden. En niet Lamyae. Zo doen we dat in een democratie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anton

Wellicht dat de satire van Wertheim je meer bevalt . Hij geeft gelijk een antwoord op je vraag waarom Hans Teeuwen liever ‘ lage’ humor gebruikt, en zelfs waarom dat effectiever is.

“een goed getimede scheet kan vele malen effectiever zijn dan de scherpste politieke belediging.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arduenn

’t Is allemaal een kwestie van smaak, he, satire. Nederlandse satire op de televisie heeft bij mij opgehouden te bestaan sinds het afschaffen van Van Kooten en De Bie en Jiskefet. Ik surf af en toe nog wat richting QI of John Oliver op YouTube. De meeste Nederlandse pogingen tot satire wekken alleen nog maar plaatsvervangende schaamte in mij op.

En Duitsers en satire? Daar neem ik bijkans nog meer aanstoot aan dan aan de vrijheidsbeperkende fratsen van Recep ‘Was Vroeger Veel Teveel Gespest Op School’ Erdogan. Mijn god, wat een on-leuke bagger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kippfest.

Smaken verschillen, maar in het geval van Erdogan vind ik dit niet “gewoon” schelden. Zo’n vent platvloers belachelijk maken en uitlachen dient een doel: de angel uit hem halen. Hij kan koerden uitmoorden, holocausten ontkennen en systematisch vrijheden slopen, maar hij is niet zo machtig dat Nederland niet giebelend opmerkingen over zn kleine lul kan maken. Zal dat een lichtend voorbeeld van verzet zijn voor bange onderdrukte Turken of Koerden? Vast niet. Maar dat denk ik ook van strenge vingerwijzende politici die Turkije zeggen dat “Het op de héle goede weg voorruit zijn maarrrr…”
Dan heb ik zelf de voorkeur voor jongenshoer roepende comedianten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arduenn

Ik verkies toch ook wel het recht om het publiek bagger voor te schotelen boven het recht om mensen de mond te snoeren als je je op je pik getrapt voelt en ik vind dat meer mensen dat zouden moeten vinden, vooral hij daar met die snor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 HenkdeWaal

@9:

Johan Derksen ;p?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Le Redoutable

“Waarmee maak je Erdogan het grootste verwijt?” Met opmerkingen zijn “dictatoriale” gedrag maak je voor Erdogan eerder een compliment. Zijn kiezers zien daar een “sterke leider” in, evenals het grootste deel van de Turken in Nederland en de rest van Europa.

Buiten de grenzen van het vrije Westen ligt de begrippen democratie en rechtvaardigheid nu eenmaal anders. Vergeleken met de ander leiders richting het midden Oosten is de koers van Erdogan niets bijzonders, in staten als Iran en Saudi Arabië zien zij hem juist als te mild en te westers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 GerritB

Nu we toch bezig zijn, laat het scheldwoord “Kaaskop” ook maar achterwege.
Nondeju, we leven wel in het jaar 2016.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Olav

@8:

Dan heb ik zelf de voorkeur voor jongenshoer roepende comedianten.

Dat moet ook mogen, natuurlijk, maar het slaat nog steeds helemaal nergens op. Hier is het bekende cliché van toepassing dat de belediging meer zegt over de belediger dan over de beledigde.

En ondertussen wordt er niet werkelijk serieus gediscussieerd over wat we aan zo’n Erdogan zouden moeten doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Michiel de Pooter

Oplossing van Teeuwen is de humor voorbij. Moet beter kunnen. En wat Erdogan betreft; Ach, net als Poetin past hij perfect in de “minst slechte oplossing”. Alle andere oplossingen in dat soort grote, ingewikkelde landen zijn nog 10 keer slechter en regelrechte horror. Zie Irak en Lybie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 HenkdeWaal

@14:

Ik vind zijn oplossing wel wat hebben, namelijk als iedereen het nou doet dan wordt het risico gespreid. Oftewel, als iedereen schuldig is, dan is niemand schuldig. De Romeinen hadden dat goed door. Denk aan de moord op Julius Caesar. Alles senatoren gaven hem een messteek, waardoor niemand ‘schuldig’ was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Ernest

Ik heb sterk de indruk dat dit hele gedoe voortkomt uit het stiekeme verlangen van linksgeorienteerde mensen ook eens iets lulligs, stoms en stereotypisch over Turken te kunnen zeggen. Je maakt mij niet wijs dat linkse mensen niet ook een groepsgevoel hebben waarin ze mensen buitensluiten en het eigenlijk niet kunnen opbrengen om een warm plekje vrij te houden voor Nederlandse Turken die zo met hun president dwepen, maar daar niet op ene andere manier mee naar buiten kunnen komen zonder door geenstijlers te worden uitgelachen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Henk van S tot S

Erdogan voor geitenneuker uitschelden is natuurlijk ontzetten dom:

Deze despoot is al zo vaak beledigd, c.q. op z’n genotstengel gerapt, dat hij geen geiten meer kan bestijgen.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Arduenn

@15

Ik vind zijn oplossing wel wat hebben, namelijk als iedereen het nou doet dan wordt het risico gespreid.

Helaas is niet iedereen zo ‘briljant’ als Teeuwen en heeft niet iedereen evenzoveel tijd op de publieke zenders. Je zou natuurlijk wel een petitie kunnen starten, of T-shirts met ‘Erdogan, je moeder is een loeder’ (met rood-witte schietschijf op de rug, voor de die-hards) kunnen uitdelen, i.h.k.v. een stukje vrijheid van mensingsuitingsbewustzijn naar de Turkse onderdaan toe, opdat deze de volgende keer een verstandiger stem uitbrengt bij de eerstvolgende Turkse statenverkiezingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 analist

@8: Maar heeft ie dan echt een kleine lul? neukt hij echt geiten? satire zou wel ergens op moeten slaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 kippfest.

Moet dat? Alles valt wel te rechtvaardigen als je het maar hard genoeg wilt, dussssss, zegggg: de kwestie is dat Erdogan niet tegen kritiek kan. Dan pakt iemand dat gegeven, en vertaalt het naar: iemand die niet tegen kritiek kan, is onzeker. Iemand die onzeker is, en gehecht aan zijn trots, die kan je pesten door te insinueren dat hij dingen doet/heeft waar een gemiddelde onzekere man bang voor zou zijn dat mensen dat denken. Het lage pesten wordt gelegitimeerd door de macht van Erdogan- zou je een voorbijganger (of iemand in het publiek van je voorstelling) aanvallen met “geitenneuker” enzo, dan is de cabaretier de machtige, die misbruik maakt van zijn positie. Nu is dictator Erdogan dat. En blijkbaar werkt het pesten: er wordt aangifte gedaan, er wordt bij regeringen geklaagd. Nou, mooi. Ik snap de ophef daarom dan ook weer niet: laat het lekker voor de rechtbank verschijnen. Gratis reclame voor de komiek, plus dat een beetje fatsoenlijke advocaat hem/haar zo vrijpleit. En dan is een beetje macht van Erdogan gebroken, voor iedereen die dat nodig heeft om te zien.
Ik zie politici dat resultaat nog niet behalen met dat slappe gepamper.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Henk van S tot S

@19:
Scheldwoorden hoeven niet letterlijk genomen worden en hebben meestal alleen het doel om te beledigen.

Voor de betekenis oorsprong kun je volgens het het boek “Nette en Onnette woorden” (prof. dr. J.A. Huisman) kiezen uit:

“hij is impotent: ouwe lul; hij is een homoseksueel: flikker; of wordt geacht aan bestialiteit te doen: schapenneuker; om van nog buitennissiger vrijetijdsbesteding maar niet te spreken”.

Voor de oorsprong e.d. zie onder het het eerste plaat je van:
http://www.maxpam.nl/2014/11/geschiedenis-van-het-woord-geitenneuker/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Amateur Commenter

Bedenk goed wat je hier neerzet, voor je het weet geeft een klikTurk je aan. NSB anno 2016.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Henk van S tot S

@22:
Daar komen een hoop onfrisse figuren, rondom de peroxide-ariër, anders ook voor in aanmerking ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Erik B

Het begon allemaal met dat Erdo-wie-wo-wann-liedje, dat was wel degelijk inhoudelijke satire. Als reaktie op dat liedje werd de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen en verzocht de Turkse regering dat dat liedje van het internet zou worden gehaald (of toch tenminste uit de ARD-Mediathek, zeg maar UitzendingGemist).
De geitenneukerstekst van Böhmermann was een reaktie op die Turkse reaktie, en binnen die context was het toch wel iets meer dan alleen maar ordinair schelden. Dan kun je nog steeds twisten over hoe smaakvol het was, maar die context helemaal negeren is flauw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Olav

@24: Klopt, maar wat o.a. Teeuwen en Maassen hier in Nederland doen is daar inmiddels toch wel een flink aantal stappen van verwijderd. Ergens raakt de link zoek.

Wat mij betreft hoeven we het ook helemaal niet te hebben over hoe smaakvol het allemaal is. De gustibus non est disputandum. Laat ze maar doen, die smakeloze grappen.

Waar we het wel over moeten hebben is hoe we Erdogan en zijn kliek effectief aan kunnen pakken. Wat zou de officiële reactie van Nederland en van Europa moeten zijn? Hoe zouden de media hiermee om moeten gaan, waar moeten die meer (of minder) aandacht op vestigen?

Ik las dat Nederland gaat meebetalen/meedoen aan een onafhankelijke nieuwssite voor Russischsprekenden. Ik ben daar voor, en zou ook wel zoiets willen voor Turkije.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Emile M

@25: ik ben altijd een beetje huiverig voor acties die zijn gericht op een regimechange in een ander land omdat de aldaar gekozen machthebber niet aan onze democratische eisen voldoet. Met onze stoere taal en dito stappen tegen Assad hebben we niet veel bereikt. Ons past op dit punt bescheidenheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Cerridwen

@26: Dit gaat niet over een ander land, maar om het beschermen van Nederlandse burgers. Erdogan gebruikt de beledigingswetten om kritiek op zijn beleid onmogelijk te maken en politieke tegenstanders aan te pakken. Hij mobiliseert daarvoor zijn achterban, waardoor langzaam een DDR-achtige angst en klikcultuur aan het ontstaan is. Die achterban én die politieke tegenstanders leven ook in Nederland, en zijn Nederlandse staatsburger.
De vraag voor de Nederlandse overheid is dus ook, wat kunnen/moeten we doen om onze burgers te beschermen?

Wat mij betreft gaat het op Sargasso te weinig over die vraag, en te veel of Ebru Umar nu aardig is of niet. Vervang de AK-partij door de PVV, en de discussie zou langs heel andere lijnen verlopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Martijn Tonies

@27: Erdogan gebruikt de beledigingswetten om kritiek op zijn beleid onmogelijk te maken en politieke tegenstanders aan te pakken.

Ik zie daar op Sargasso het echt niemand mee eens zijn. Jij wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Cerridwen

@28: Ten eerste beweer ik dat niet, en ten tweede is het niet waar:

https://sargasso.nl/wvdd/ebru-umar-wie-zich-als-kritisch-journalist-in-turkije-begeeft-roept-straf-over-zichzelf-af/#comment-951402

Tekenend voor mijn punt is dat die reactie geen enkel weerwoord krijgt. Terwijl het toch een vrij reactionaire reactie is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Henk van S tot S

@28:
Lees ik het goed??

Wil je nu met droge ogen beweren, dat niemand vindt dat Erdogan alles uit de kast haalt, om zijn wil door te drukken, inclusief beledigingswetten???

Voor de duidelijkheid:
Ik vind hem een dictator en zal vast niet de enige zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 JANC

@29: Hoeveel gevallen zijn daarvan in Nederland voor de rechter gebracht? Wat is het gevaar waar we de Nederlandse burger voor moeten beschermen? Je kan ook kritiek hebben zonder beledigend te zijn. Het is dus een vraag die nutteloos is.

 • Vorige discussie