We saw healthy, happy well-dressed children taught by well-qualified teachers who get paid a decent salary. These are opportunities that did not exist for poor people before Chávez.
It’s just amazing being here. There is so much vibe and passion, there is truly a sense of revolution.
Given the history of gringo intervention in Latin American affairs, the Venezuelans have greeted us with an amazing degree of hospitality and openness. [The Guardian]
Er is een groeiende markt van toeristen die in sloppenwijken in Latijns-Amerika vakantie vieren door de zegeningen van socialistische regimes te ervaren. De opvolgers van de Sandalistas (ideotoeristen die in de 80’er jaren naar Nicaragua en Cuba trokken) hopen in Chavez’ bewind een radicaal alternatief te ontdekken voor het neoliberalisme en kapitalisme.
“Modern—day Sandalistas are now reborn as Chavistas, descending in droves to the shantytowns of Caracas, to “educate” Venezuela’s disgusted locals, and then return back to assail President Bush’s foreign policy to annoy the rest of us,” is het oordeel van het rechtse American Thinker. Voor reisbureaus als Global Exchange heeft de palmboom als toerismefoldericoon plaatsgemaakt voor beschrijvingen van de politieke systemen van aantrekkelijke vakantielanden als Venezuela (“the center of a new, progressive model of socioeconomic development that is shaping Latin America’s future”) en verwerpelijke plekken als de USA (“our money-saturated political system hardly deserves the title ‘democracy'”).
Reacties (12)
Ik voel een reaguurders reisbureau opkomen voor vurige Chavez-aanhangers.
Als dit zo doorgaat geeft ik hem nog 3 jaar, dan wordt hij vermoord. Zijn eentweetjes met Ahmadinejad zullen daarbij helpen.
Chavez als de nieuwe Christus die het nieuwe Romeinse rijk (de VS) ten onder laat gaan? Geen kans. Teveel succes doodt.
Wat er op dit moment plaatsvindt in Venezuela is echt verschrikkelijk. Een megalomane populist gebruikt socialistische retoriek die we sinds de oplevingen jaren ’10 en ’60 van de vorige eeuw niet meer gekend hebben in Europa. En het ergste is nog dat hij er succes mee heeft. Elk land krijgt de leider die ze verdienen, zegt men wel eens. Ik vind dat niemand een mafketel als Chavez verdient als president. We weten namelijk allemaal hoe het af gaat lopen met socialistische heilstaten: arm, passieve burgers, onderdrukt en afgesloten van de rest van de wereld.
Dat er in latijns-amerika iets gaande is, is duidelijk. Na Brazilie en Venezuela volgde Bolivia, en nu ook (weer) Nicaragua en Ecuador. Dat zegt natuurlijk iets over de situatie in Latijns-Amerika. Dan kan je wel roepen dat het met socialistische heilstaten slecht afloopt, maar voor zover ik weet is er hier sprake van democratisch verkozen leiders. Dat betekent dat de wind die er tot voor kort waaide ook niet veel goeds heeft gebracht. Ik kan me ook niet voorstellen dat deze heren dezelfde fouten maken als de eerdere socialistische heilstaten. Maar met nieuwe ideeen komen om het voor hun bevolking beter te maken. Zoals we hebben kunnen zien in Cuba, zal dat slecht aflopen als we ze proberen buiten te sluiten. Beter is om de communicatie open te houden, om er zo voor te zorgen dat het fatsoenlijke democratieen worden/blijven.
Waarom Venezuela en niet Zimbabwe?
Maar de hamvraag is natuurlijk: wie wordt de nieuwe Mulisch?
Het lijkt me niet fair om alle linkse leiders van Zuid-Amerika over een kam te scheren. Bachelet, Kirchner, Morales, Vasques, Lula da Silva, Garcia, Correa en Chavez verschillen wezenlijk van elkaar.
Wat is eigenlijk de politieke kleur, in termen van links-rechts, van president Venetiaan van Suriname?
Ik eentje voor vooringenomen webloggers. ;-)
@jimmy:
Haha, die socialistische jaren ’10 toch… toen Nederland een rangen-en-standenmaatschappij was en Rusland zuchtte onder de knot van de tsaar. Ja, die vergane socialistische tijd…
@arieT:
Qua beleid volledig onvergelijkbaar met elkaar. Ze hebben regeringen die zichzelf links noemen, maar daar is ook alles mee gezegd.
@Hayek:
Het ene werkt, het andere niet.
@JSK
Maybe so, maar ze hebben wel degelijk ook overeenkomsten. Ze klitten niet voor niets met elkaar, zeg maar. Ik denk dan ook dat ze best een gezamenlijke lijn kunnen vinden, en daarmee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld ook op het gebied van internationale banden. Die Iraanse bobo zit niet voor niets bij de inauguratie van Correa.
Werner Herzog haalde vorige zondag in Antwerpen (Muhka filmmuseum, 2007-01-14) nogal fel uit tegen het toerisme. Hij zei o.a. : je moet geen toeristen toelaten in de Himalaya tenzij ze er te voet toekomen.
@Snaporaz
en een boot meenemen op hun rug ;)
overigens laten al die voettoeristen een behoorlijke hoeveelheid vuilnis achter.
Zoiets doen ze elk jaar in Alice Springs Australia “the dry river boat race”..heel vermakelijk.