Quote du Jour | Ruk naar links in Samoa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour “Cars are going to crash, people are going to die – not to mention the huge expense to our country” (Tole’afoa Solomona Toa’iloa, leider van het protest tegen links rijden)


anderelinks
Maar premier Tuilaepa Sailele Malielegaoi heeft dus andere plannen. Met een plotselinge maatregel heeft hij geregeld dat auto’s in Samoa vanaf vandaag links moeten rijden. De premier wijst op het economische voordeel: Samoaanse expats in Australië en Nieuw-Zeeland kunnen nu mooi tweedehands auto’s naar huis sturen. Bovendien rijdt Japan ook links. Komt er ook nog bij dat ze zich zo lekker af kunnen zetten tegen buurlandje Amerikaans Samoa, dat natuurlijk rechts blijft rijden.

Bovendien hebben van de huidige twintigduizend auto’s in Samoa al vierduizend exemplaren het stuur rechts. Twintig procent is niet niks. De rest was geïmporteerd uit Amerika en Amerikaans Samoa – die handel krijgt nu een flinke knauw. De Samoaanse Kamer van Koophandel heeft becijferd dat de wijziging 300 miljoen US dollar gaat kosten.

Maar het is allemaal veel ernstiger zegt protestleider Tole’afoa Solomona Toa’iloa. Er zullen doden vallen. Experts onderschrijven zijn stelling, en wijzen ook op het gevaar op de landelijke wegen met gaten in het wegdek en vegetatie die het zicht belemmert.

De protesten zijn bovendien nogal heftig. Hier lijkt zich iets van de eigengereidheid te tonen die eilandbewoners over de hele wereld bezitten. Een eigenaar van een busmaatschappij heeft al geroepen dat hij al zijn bussen in brand zal steken. En verscheidene dorpen hebben verklaard dat ze automobilisten zullen dwingen om links rechts te blijven rijden. De pijlen op de weg hebben ze alvast overgeschilderd.

De oppositie tegen het plan bereikte vorig jaar april een hoogtepunt toen zo’n 18.000 Samoanen meededen aan een demonstratie in hoofdstad Apia (10 procent van de bevolking). En nu heeft de premier dus een verrassingsmanoeuvre uitgevoerd door de wetswijziging er plotseling doorheen te jagen.

Het is te hopen dat het een beetje meevalt met de ongelukken in Samoa. En dat de premier geen familieleden in de importbusiness heeft zitten.

Reacties (9)

#1 Jeltsin

“En verscheidene dorpen hebben verklaard dat ze automobilisten zullen dwingen om links te blijven rijden.”

Dit moet ‘rechts’ zijn.

“Het is te hopen dat [..] de premier geen familieleden in de importbusiness heeft zitten.”

Dat zal wel zo zijn. Een plan als deze kan alleen maar worden ingegeven door ouderwets clandenken en de daar mee samenhangende corruptie. Voor de rest heffen de voordelen en nadelen elkaar namelijk keurig op, en er is ook helemaal geen reden om deze wijziging zo snel en zo plotseling door te voeren anders dan de reden dat hijzelf of zijn getrouwen daar financieel voordeel van ondervinden.

 • Volgende discussie
#2 Danny Jouwe

@1: ja, het moet natuurlijk zijn: om rechts te blijven rijden. Bedankt voor de correctie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Waarom rijden ze eigenlijk niet links in de VS? Zou toch logisch zijn als ex-kolonie van de Engelsen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Danny Jouwe

@3: Links rijden schijnt van oorsprong te maken hebben met feodale tijden – je zwaard rechts in de hand, aan de kant van het tegemoetkomend verkeer, en je paard van links bestijgen.

Rechts rijden in Amerika schijnt te maken hebben met het feit dat bij een span paarden de voerman op het voorste paard links zat, zodat hij rechts met zijn zweep kon knallen naar de andere paarden.

http://users.telenet.be/worldstandards/driving%20on%20the%20left.htm#history

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Maar waarom rijden ze dan in het VK (en de meeste ex-koloniën) links en in de VS rechts? Of heeft de VS dat (ook al) van de zo door hun bespuugde Fransen overgenomen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Danny Jouwe

@5: Nation building in het VK stamt uit feodale, zwaarddragende tijden. Daarna hebben ze hun gewoontes natuurlijk gewoon opgelegd aan hun kolonien.

Tijdens de nation-building van Amerika vervoerden ze producten van de boerderij met wagens zonder bok (niet nodig, praktisch volk) en een span paarden ervoor, met de voerman op het voorste paard links.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 vandyke

Of het veel ongelukken zal opleveren die verandering betwijfel ik.
Eind jaren ’60 ging Zweden over van links naar rechts. Ook toen werd voorspeld dat er meer doden zouden vallen, maar het tegendeel was het geval: in de dagen na de omzetting waren er minder ongelukken omdat iedereen veel voorzichtiger was.

Er zijn wel meer landen veranderd zoals Nigeria en Ghana van links naar rechts.

De VS rijdt al rechts sinds 1792.

Alles over links of rechts rijden hier.
2/3 van de wereldbevolking rijdt rechts en 72% van de wegen zijn rechts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vandyke

Ik heb trouwens vrij vaak nagedacht over links/rechts rijden omdat ik in nogal wat linkse landen heb gefietst.
Ik kwam tot de conclusie dat links rijden beter is als je rechts maar voorrang blijft verlenen (of rechts rijden en links voorrang geven).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Harry

Was laatst in Engeland en zag dat de prijs van gebruikte auto’s daar toch wel heel erg laag was. Nog ff wat lager en ik koop een gebruikte auto daar, maakt me niks uit. Trouwens ook makkelijk met uit- en instappen, je staat gelijk op het trottoir!

 • Vorige discussie