Quote du Jour: Poetin, de beul

Quote du Jour„Natuurlijk zou het goed zijn die klauw af te hakken, net zoals in de Middeleeuwen gebeurde. Dat zou de beste oplossing zijn.”

Aldus de Russische president Poetin, aka “VVP”, die gisteren in de Doema de straf van het handen afhakken opperde in de strijd tegen corrupte ambtenaren die steekpenningen aannemen van Russische aannemers. „Zodra je hiermee begint, houdt die klauw meteen op met vragen om geld”, voegde Poetin er nog aan toe, om aan te geven dat hij geen geintje maakte.

 1. 5

  Rusland is minstens voor de helft Europa, pas op het moment dat mensen het over “kennisen in Europa” gaan hebben, en dan ben je al achter St Petersburg, is het geen Europa meer.

 2. 7

  @Rene
  Rusland is Rusland.
  Europa is een samenwerkingsverband.
  Ergo: Rusland Europa.

  Dat de cultuur en politiek altijd innig verbonden is geweest met de landen die Europa vormen maakt Rusland nog geen deel ervan. De geschiedenis laat de eigenheid van Rusland duidelijk zien. Rusland zien als deel van wat wij nu als Europa zien is irreëel.

 3. 8

  @5: St. Petersburg ligt niet bepaald op de helft van Rusland. Het is zo’n beetje het meest westelijke puntje. Ga je inderdaad een kilometertje of 100 verder, dan ben je in een totaal andere wereld. Rusland is het Oosten, niet Europa, daarin heeft HansR helemaal gelijk.

 4. 9

  @6: .., warmen hun handen nog eens aan hun houtkacheltje en zeggen, “Goed dat ik Putin gestemd heb, zoals me opgedragen. Die zal die domme Europeanen wel beter bijbrengen!”

 5. 10

  @ HansR:

  Europa is een samenwerkingsverband.

  Nee knuppel. De Europese Unie is een samenwerkingsverbandverband. Europa is dat werelddeel dat ophoud bij de Oeral.

 6. 11

  Wat een verwarring. Ik bedoelde dus te zeggen: “Een muur om het grondgebied van de EU”. En vooruit, de Noren mogen ook binnen de muur leven, maar als die ellende op de Balkan natuurlijk niet.

 7. 12

  @10: Nee man, Europa dat is een cultureel gebied, dat ophoudt waar de oosters orthodoxe religie en samengaande gebrekken aan/in democratie beginnen.

  Om maar even aan te geven, Europa kent vele defenities, waarvan die van HansR en Rene er twee zijn. Als je wilt, kun je zelf ook een neiuwe defenitie verzinnen. Je hebt net zoveel gelijk, want objectief valt niet te zeggen wat Europa precies is. Het enige dat wel vrij duidelijk is, is dat cultureel en politiek gezien Rusland geen Europa is. Dat is in het kader van deze discussie het belangrijkst (we hebben het over afscherming van gebieden waar feodalisme en tirannie geaccepteerd zijn, dat zijn met name culturele en politieke termen).

 8. 14

  @ Bismarck:

  Het probleem met het gebruik van een woordenboek aangepast aan je eigen wereldbeeld is dat je enkel nog kunt communiceren met mensen die jouw wereldbeeld delen.

  Zullen we de Van Dale maar gewoon nemen? Europa is een wereldddeel, geen samenwerkingsverband.

 9. 16

  Heeft Poetin zitten praten met Kadyrov? Dit lijken namelijk methoden uit zijn sharia-vorstendom. En Tsjetsjenië ligt overigens (als onderdeel van Europees Rusland) ook in Europa.

  Europa kan op verschillende manieren worden gedefinieerd (politiek, ‘geografisch’, ideologisch (het blauw-rood van de Koude Oorlog, religieus of cultureel), maar voor de meeste Nederlanders houdt het op waar de weerkaart van Europa ophoudt (de meesten denken ook dat Athene dichterbij ligt dan Moskou). Laatst las ik op nu.nl dat Samara een stad in het oosten van Rusland was. Tja, als je Siberië niet meetelt.

  In Rusland praat men overigens vaak over Eurazië. Dat praat wat makkelijker met de inwoners aan de oostzijde van de Oeral, die liever niet voor Aziaat worden uitgemaakt. De grens tussen Europa en Azië door de Oeral is namenlijk geen geografische grens, maar een politieke: eentje die de vrijheid bood om als ‘beschaafd Europees volk’ de ‘Aziatische inboorlingen’ (inorodtsy) van Siberië naar vrijheid te kunnen uitpersen en koloniseren. In tegenstelling tot de Europese grootmachten heeft Rusland zijn koloniën nooit opgegeven, maar ze gewoon ingelijft. En wee degene die durft te zeggen dat een onbewoond eilandje voor de kust van Japan geen rechtmatig deel van Rusland is; die krijgt onmiddelijk een orthodox kruis naar zijn hoofd geslingerd.