Quote du Jour – Precedent

Quote du Jour Hiermee is een belangrijk precedent geschapen: elke corporatie, hoe machtig ook, is aan de universele rechten van de mens gebonden en zal vanaf nu verantwoordelijk worden gehouden voor de naleving daarvan. (NRC)

Judith Chomsky, de advocate van het Center for Constitutional Rights (CCR) die de aanklacht tegen olieconcern Shell leidde voorziet dat machtige multinationals voortaan niet meer wegkomen met mensenrechtenschendingen. Shell werd aangeklaagd voor medeverantwoordelijkheid in de moord op Nigeriaanse politicus en activist Ken Saro-Wiwa. Olieconcern Shell heeft de zaak waarin het wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen in Nigeria geschikt voor 11,2 miljoen euro. De schikking blokkeert nu echter wel de kans op een proces waarin we wellicht meer te weten zouden komen over de éxacte rol van Shell destijds.

Zo claimde Ken Saro-Wiwa in februari 1994 tegenover een Milieudefensie dat hij werd gevold door de ‘Shell-intelligence’. “Als hij vijf minuten bij Milieudefensie binnen is gaat de telefoon: een Shell-vertegenwoordiger, die vraagt of hij meteen langs kan komen om met Saro-Wiwa te praten. Later blijkt uit een uitgelekt Shell-rapport inderdaad dat Shell precies op de hoogte bleef van het gaan en staan van Saro-Wiwa in Nederland” (Milieudefensie).

 1. 1

  op basis van een obscure Amerikaanse wet uit 1789.

  1789? Toen was Columbus nog maar net weg, Thomas Jefferson nog groen achter de oren Franse revolutie te bestuderen…ongelofelijk. (Stikt er van die oude wetjes, zie b.v. de wapenwet). 220 jaar ongebreideld en/of onverantwoord exploreren verder zeg…en ik roep maar even makkelijk een Exxon Valdez
  Precedent? Nu is dat bij de meeste multinationals wel het geval maar: voldoende vertegenwoordigd in de VS. Voldoende?

  Heeft iemand link naar die wet?

 2. 2

  11,2 miljoen is natuurlijk een lachertje voor Shell, en ook nog eens verdiend over de rug van Nigerianen.

  Wordt Shell hiermee nu verantwoordelijk gehouden of koopt het zijn verantwoordelijkheid juist af? De verantwoordelijke personen zitten er waarschijnlijk nog steeds. Die quote lijkt me in ieder geval een beetje naïef, zeker voor een Chomsky…

 3. 3

  11,2 miljoen euro. Dat is voor Shell natuurlijk een schijntje op een winst van 31,4 miljard dollar over 2008. Ook in vergelijking met de 352,6 miljoen dollar schadevergoeding die aan aandeelhouders is betaald in 2007 stelt het werkelijk niets voor. Dit terwijl het Ogoni-volk in haar voortbestaan is getroffen, de aandeelhouders slechts in hun grotendeels toch al veel te dikke portemonnee.

  Die 11,2 miljoen is dus wat mij betreft een aanfluiting. Echter, de Ogoni zijn nu eenmaal negers en zoals iedereen weet zijn 100 negers in deze wereld slechts 1 blanke waard.

  En o ja, welke politicus was destijds ook al weer werkzaam bij dit geweldige oliebedrijf? Hint: Het begint met een W en eindigt op outer Bos.

 4. 4

  Eh.. volgens mij hebben wij in Nederland, in Europa en ook internationaal geen ‘common law’. En dus geen ‘precedenten’. Volgens mij is mevrouw Chomsky gaan lopen met het idee dat de wereld een groot Amerika is. Of zou moeten zijn.

 5. 5

  In de nieuwe era die hier eerst in Nederland komt, komt Shell er niet zo gemakkelijk meer vanaf met dat peanut bedrag.. Dan worden de verantwoordelijken gestraft. Dan beloof ik aan alle mensen, En dat proces kan nog steeds plaatsvinden.

  Mevrouw Chomsky heeft haar best gedaan. Om haar gaat het voor mij niet, Alleen om de veranrwoordelijken van Shell in Nigeria. Ik vind hun oliewinning eigenlijk stelen van de plaatselijke bevolking die er woont.

  Vraag maar een feestkrant aan op ’t volgende emailadres van NRC-handelsblad dan krijgt u die per post toegestuurd. Uw adres is dan ook nodig.

  Dit is het emailadres om die feestkrant te krijgen

  [email protected]

  vriendelijke groeten ed