“Het is een misvatting dat grote kapitalistische bedrijven een product opleggen aan machteloze consumenten. Er is sprake van een constante wisselwerking. Consumenten incorporeren producten die wereldwijd verkocht worden in hun dagelijks leven. Er is geen één op één relatie tussen reclame, film of straatbeeld. Iedereen gebruikt en geeft betekenis aan het product voor zijn eigen doeleinden. Ook dat is globalisering.” (Antropoloog Tryfon Bampilis, Griek en whiskyliefhebber)
Een leuk idee natuurlijk voor producenten, die globalisering van producten. Maar hoe zouden andere Grieken, en vooral kleine vaak arme Griekse boeren – hierover denken? Die haten de superieure producten uit Nederland in de Griekse schappen. Hun eigen inferieure lapjes rund- en lamsvlees, hun inferieure kaas, yoghurt en eieren raken ze in eigen land aan de straatstenen niet kwijt, want tegen superieure producten uit Nederland staan ze vrij machteloos.
Volgens economoom Alfred Kleinknecht is Griekenland het slachtoffer van een agressief exportbeleid van Nederland en Duitsland. De problemen in Griekenland zijn onze eigen schuld, aldus Kleinknecht. Nederland is medeverantwoordelijk voor het Griekse handelstekort. Sinds de invoering van de euro kan Griekenland ook niet meer concurreren met goede en goedkope producten uit het rijke Noorden. De oplossing is volgens Kleinknecht echter simpel. Stel twee eurozones in: een noordelijke en een zuidelijke. Wijzelf stellen voor om dan ook meteen maar een derde eurozone in te stellen: voor de (voormalige) oostbloklanden. Probleem opgelost!
Reacties (22)
Ik denk dat de Griekse consument de ‘superieure’ en goedkope Nederlandse en Duitse export wel kan waarderen.
En de redenering van Kleinknecht klopt niet, maar omdat ie altijd al tegen de Euro was siert het hem wel.
Sinds de invoering van de euro kan Griekenland ook niet meer concurreren met goede en goedkope producten uit het rijke Noorden. De oplossing is volgens Kleinknecht echter simpel. Stel twee eurozones in: een noordelijke en een zuidelijke.
Het probleem van zuid europa is niet de munt maar het systeem: een grote vergrijzing, lage arbeidsproductiviteit en de politieke wens noord europa te willen bijhouden. Een eigen munt zou er voor zorgen dat ze ipv fiscale problemen (teveel lenen) ze monetaire problemen (teveel bijdrukken) hebben. Zoals de periode van voor de Euro, eigenlijk.
Nee want tegen het feit dat je debiel bent, helpt maar 1 ding: protectionisme.
Ouzo?
Superieure ketenlogistiek bedoellu waarschijnlijk (Nederland). (Kwaliteit)Borging (levering) betrouwbaarheid..en dergelijke. En kwestie van mentaliteit en ondernemerschap..toch? Zag gisteren b.v. nog een uiterst slimme bloemenboer in Kenia (KvW)
Alsof Grieken geen kwalitatief zongerijpte tomaten en komkommers kunnen kweken. I.p.v. rubberen gevallen uit Nederland. Je kan sowieso aardig schrappen in transportkosten (of CO2 emissie wattuwil) als je dan net zo slim bent als den Hollander…maar ze liggen daar op die Garlic belt w.s. héle middagen op hun nest te ruften, of met olijfolie in hun haren op scootertjes achter Duitse wijven aan..
Ja gek hè, dan krijg je wat je verdient, hooguit een druiper…
Waarom mag deze Griekse antropoloog als een autochtone Naomi Klein met de ‘No Logo’-oerkreet van start gaan. Het gaat daar niet om.
Kun je zeggen ‘ja globalisering is ook dat andere, wat nu volgt, nl. dat globalisering ook best wel ingrijpt in de economie van veel landen’. Zeg ik ‘wat een slap gezwets’. Kutstuk -1.
LL schrikt weer een beetje en gaat dan met z’n ogen rollen. En leert niks.
Ik weet een betere oplossing: Laten we onze Nederlandse en Duitse producten slechter maken, zodat de Grieken weer kunnen mee concurreren!
Achteruitgang is de nieuwe vooruitgang!
Maar van de andere kant, dat idee van die Euromark en Eurolire heeft wel wat, dat voorkomt dat wij hier meegenieten van de inflatie die Zuid-Europa (en vast ook Oost-Europa) gaat veroorzaken.
De Grieken in het algemeen zijn natuurlijk voor, zij krijgen betere produkten tegen een lagere prijs, anders kochten zij die produkten niet. Ga je de grenzen sluiten, ouderwets protectionisme, dan gaan de boeren er op vooruit, en alle andere Grieken er op achteruit, netto een achteruitgang dus.
De oplossing is dat de Grieken gewoon zelf betere kwaliteit gaan leveren. Hoe moeilijk kan het zijn om fatsoenlijke eieren, yoghurt e.d. te produceren? Daar heb je geen kapitale investeringen voor nodig, en de lagere loon en transport kosten heb je gelijk al verdient.
superieure nederlandse producten? Die walgelijke intensieve veeteelt stresslapjes, van dieren die geen normaal voer of buitenlucht hebben gezien?
Superieur?? Onzin!
Merk ik hier verhuld racisme? Grieken zouden niet in staat zijn om goede en goedkope producten te maken?
@Rick: Ik wist niet dat Grieken een apart ras zijn, maar goed.
Iig, corruptie is natuurlijk een zware belasting op elke form van moeite @AntonB en anderen.
@9 Oh ja, dan is het de schuld van de maatschappij / Amerika / International Finance / Roofkapitalisme.
Welja geef ons maar de schuld als het grootste monetaire experiment aller tijden niet helemaal zo loopt als je had gehoopt. Grappig ook dat nu het maar een klein beetje niet zo gaat als we zouden willen, direct oplossingen worden geopperd die een grote groep euro-skeptici van 10 jaar terug effectief gelijk geven (namelijk dat het wel eens heel lastig kan zijn om een monetair beleid te voeren dat even goed in de sterk uiteenlopende behoeften van de diverse landen kan voorzien).
@zmoc: Je gaat eraan voorbij dat de Euro niet is begonnen als ‘experiment’ maar als logisch en in zekere zin onvermijdelijk gevolg van de verregaande economische integratie (*dat* was het experiment) van Europa. De EMS crisis van 1992-93 gaf volgens mij de aanzet tot de monetaire unie.
uit de wiki
European Monetary System (EMS) was an arrangement established in 1979 under the Jenkins European Commission where most nations of the European Economic Community (EEC) linked their currencies to prevent large fluctuations relative to one another.
(…)
Although no currency was designated as an anchor, the Deutschmark and German Bundesbank were unquestionably the centre of the EMS.
In the early 1990s the European Monetary System was strained by the differing economic policies and conditions of its members, especially the newly reunified Germany, and Britain (which had initially declined to join and only did so in 1990) permanently withdrew from the system in September 1992. Speculative attacks on the French Franc during the following year(…)
zie: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Monetary_System
@JSK, #12 Daar ga ik op zich niet aan voorbij, daar doel ik juist op (ook al zei ik dat inderdaad niet;-)). Dat de euroskeptici zich pas zo tegen de “zichtbare” invoering van de euro begonnen te roeren, wil op zich ook niet zeggen dat ze het helemaal bij het verkeerde eind hadden. Of wel?
Oh, Griekenland is slachtoffer en wij zijn de schuldigen? Nog afgezien dat Nederland of Doitsland debet zijn aan problemen, was het issue volgens mij, dat men er niet over had moeten liegen en bedriegen. Toch? Leuke vrienden- of kennissenclub heb je dan.
Ehm, onze superieure productie? Dat moeten dan de drugs zijn!
@13: Oef.. ik heb geen Euroscepticus gehoord over de invoering van het EMS in 1979. Ik bedoel, tegen de Euro zijn is eigenlijk tegen de europese economische integratie in het geheel zijn. Daar heb ik niemand voor horen pleiten, ook Kleinknecht en zijn partij (GroenLinks) niet.
Het mooie voorbeeld van zo’n afgeschermde economie als hier in het artikel wellicht als redding van Griekenland voorgesteld wordt, ligt naast Griekenland. Hoe heet dat nou ook al weer Al, Al, Alb, Alban….
Ach, laat die Grieken maar in de Middelandse Zee zinken
Een monetaire unie zonder politieke unie is een recept voor mislukking.
@15 Er was weldegelijk kritiek (klik m’n link), onder andere van Kleinknecht en Vendrik.
Nogal zwakke redenatie van die Kleinknecht. De Grieken kunnen hun kwaliteit opkrikken. Ze hadden de euro niet hoeven invoeren. En de regering heeft er daar een zooitje van gemaakt.
Allemaal de schuld van de globalisering?
@17: Jeetje wat een gebrekkig historisch besef in die link van je! De schrijver schijnt niet eens op de hoogte te zijn dat Pruisen en Oostenrijk nog voor het einde van hun muntunie in oorlog met elkaar zijn geraakt.
Over “superieure” producten spreken is ietwat misplaatst. Ik denk eigenlijk dat men moet spreken over volume. Nederland exporteert historisch gezien veel zuivel. Daardoor is men ter lande relatief eenvoudig in staat om relatief goedkoop (goedkoper dan de inheemse producten) zuivel af te zetten in Griekenland. Griekenland heeft historisch niet zo’n export en dus zal de productie ook kleiner en verhoudingsgewijs duurder zijn. Het gaat niet om de kwaliteit, maar de kwantiteit.
Het is een eenzijdige kijk op de zaken door te zeggen dat er goedkope zuivel e.d. op de Griekse markt kon komen dat dat de oorzaak is van het probleem aldaar. Het feit dat de Griekse regering zich diep in de schulden heeft gestoken komt niet uit een verplichting van Nederland of Duitsland.
@3 Yevgeny P
Garlic belt , weet niet of het origineel is , maar
het is prachtig.. :) :)
Gaat van nu af mijn vocabulaire in , bedankt !!!