‘RWE heeft in tegenstelling tot Essent een zeer matige reputatie op het gebied van duurzaam klimaatbeleid. Het bedrijf maakt intensief gebruik van oude, klassieke kolencentrales en heeft voor zover bekend niet de ambitie daarin verandering in aan te brengen. Wij verbinden onze naam alleen aan echte voorlopers’. (Volkskrant)
WNF-directeur Johan van de Gronden stelt dat het Wereld Natuur Fonds overweegt de samenwerking met energiebedrijf Essent op te zeggen als deze samengaat met het Duitse RWE. De natuurorganisatie vindt RWE ein bisschen zu schmutzig om haar logo aan te verbinden. Is dit nu het indirecte gevolg van het besluit van de vorige rood-groene Duitse regering om alle kerncentrales uit te faseren? WNF heeft al ruim veertien jaar een samenwerking met Essent omdat dit het eerste Nederlandse energiebedrijf was dat groene stroom op de markt bracht. In de toekomst waarschijnlijk dus geen proeven meer met stroom uit koffiebonenschillen of gaat het Hollandse Essent juist het Duitse RWE vergroenen?
Hoe zullen de nieuwe verhoudingen zijn? Check het gebaar van RWE topman Jürgen Grossmann op 1min31 in dit WTF?! fragment van RTL Nieuws en u kijkt nog steeds koffiebonenschillendik.
Reacties (10)
Mijn ouwe vader zou n.a.v. dit nieuws zeggen: rotmoffen…
@1 vind je opa dan wel dat tze Germans milieubewust bezig waren toen ze op zijn fiets terug naar Duitsland vluchtten?
Boeiend… Als mensen niet willen luisteren naar kritiek op het privatiseringsbeleid, zien ze misschien nadat het de verkeerde kant op is gegaan dat het niet zo handig was.
Wat zijn de incentives om groen te gaan? Als er geen overheid meer aandeelhouder eigenaar is? Wat is de drive om meer aan duurzaam te doen dan alleen een beetje groene reclame voor met houtpulp uit Brazilië gestookt “Groene” stroom?
Enige incentive is als er winst uit valt te halen. Of als de bonus van de topman er van af hangt. Ik zie een volledig commercieel bedrijf niet zijn centrales versneld afschrijven danwel ombouwen.
En wie gaat mijn dak vol zonnecellen gooien? Niet RWE zo te zien.
Even een technische vraag tussendoor: bij mij zijn bij de RTL uitzending gemist beeld & geluid altijd asynchroon. In alle browsers. Valt daar wat aan te doen?
Zou dit akkefietje er iets mee te maken hebben?
“WNF weigert atoomdonor”
Misschien zijn ze gaan nadenken e zien ze de koop door RWE als een goede aanleiding?
Het zou me niet verbazen als RWE ook bruinkool verbrandt (nog wat vervuilender en CO2-belastender), aangezien bruinkool voor 35% van de Duitse stroom zorgt.
@Bismarck: dat doen ze inderdaad.
De roetuitstoot van die oude kolencentrales kan ook een issue worden. In tegenstelling tot CO2 wat niet giftig is is fijnstof zoals roet dat wel en is een verbetering daarvan niet alleen goed voor het effectiever en bewezen tegengaan van de directe opwarming, http://www.nu.nl/wetenschap/1895080/nasa-waarschuwt-voor-donkere-aarde.html en http://www.hier.nu/klimaatnieuws/nieuws/4/2008/00891/Roet_veroorzaakt_sterkere_opwarming.html maar ook nog goed voor de volksgezondheid.
Dat de Nederlandse regering, lees de provincies in hun naïeviteit, na de verkoop van de kabel, nu ook het stroomnet in de uitverkoop doet aan een buurland om tijdelijke tekorten op te vangen is niet echt verstandig, wat als er een stroomtekort is? Waar gaat dan de electriciteit naar toe? Naar de lokale burgers en bedrijven die voorheen indirect de eigenaar waren van Essent, of naar het Rurhgebied?
Ik moest bij de verkoop van Essent en de beloftes dat alles bij het oude blijft sterk denken aan de woorden van de vormalige topman Jürgen Schrempp van Daimler-Benz bij de overname van Fokker, Fokker is a love baby of mine….
Het netwerk wordt niet verkocht. Dat blijft verplicht in handen van de overheid. Maar wel het productie- en leveringsbedrijf. Overigens moet de Minister voor de verkoop echt kan plaatsvinden nog het splitsingsplan van Essent goedkeuren.
Ook als RWE een corrupt bedrijf is, dan nog is het goed Essent te verkopen.
We hebben de smerige of dure CCS-kolencentrales van Essent niet nodig.
Met de verkoop van deze kolenstoker, maken we onze handen vrij voor echte verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening
Alleen al in Brabant, dat 3 miljard krijgt, kunnen ze met dat geld 600 windmolens op het land bouwen, bijvoorbeeld in regionale windparken (zie het Windparken Wiki voor locatie voorstellen)
Als de provincie dat doet, kan ze kiezen:
– of iedere brabander met dit gemeenschapsgeld, 25 jaar lang duurzame stroom geven, gratis. En voor alle openbare verbruikers is er ook nog meer dan genoeg.
Of ze vragen een redelijk tarief, en hebben die 3 miljard in 10 jaar weer terug verdiend.
In tarieven uitgedrukt
8 cent voor een regionaal windpark.
16 tot 24 cent voor een zeewindpark.
Ik weet dan wel welke stroom iedereen kiest.
Een alternatief is met een klein deel van het geld lokale cooperaties stimuleren, die met eigen geld windparken bouwen. Wordt de provincie ook duurzaam.
En een deel investeren in de ontwikkeling van een nederlandse elektrische auto.
Zie http://www.dutch-ev.nl
En een deel van het geld kan in een revolving fund voor woning isolatie.
Want het is natuurlijk achterlijk dat we ons zorgen maken om gas, als we eigenlijk helemaal geen gas hoeven te gebruiken om huizen en bedrijven te verwarmen, investeer 1 keer goed, en je hebt geen steeds duurder gas nodig.
Daarom moet essent natuurlijk verkocht worden.
Laat ze ze willen het zelf.
Maar wel eerst de schulden weer uit het netwerkbedrijf halen. Dat is pas corruptie, van essent, niet van RWE
Dus ouwe meuk verkopen is gewoon een goede actie.
Overigens is RWE in duitsland verplicht zijn kerncentrales aan het uitfaseren. Omdat de vraag naar stroom niet afneemt, zullen ze die nederlandse kolencentrales graag benutten voor duitse stroom, die domme hollanders leggen het netwerk naar duitsland gratis aan.