Quote du Jour | Not my sister

SargQdJ09 There were so many deaths, it was not even possible to count them. I felt faint, honestly, I felt faint. There were 160, 180 deads… I cannot even tell you how many corpses. (Global Voices)

notmysisterEen anonieme Guineese soldaat vertelt over de moordpartij die hij en andere soldaten twee weken terug onder demonstranten aanrichtte. Er werd met scherp geschoten en vrouwen werden met houten stokken verkracht. In een stadion gingen de soldaten te keer. Een politieman probeerde ze tegen te houden, tevergeefs, een soldaat snauwde hem toe: “She’s not my sister; not my cousin. I’ll do as I please!” (France24). “Om ze een lesje te leren en te laten zien wie er in Guinee de baas is”. Als je niet meedeed als soldaat riskeerde je zelf vermoord te worden. Maar wie gaf de orders? “Honestly, there is no hierarchy right now in the army. You can receive orders from everyone” meldt de onbekende soldaat.

Maar afijn, Afrika interesseert ons eigenlijk enkel als er een Hollandse prins aan te pas komt, ja toch?

 1. 1

  Als Bush nog aan de macht was stond hij nu al te trappelen om daar freedom and democracy te komen brengen, maar met die linkse slapjanus aan het roer zie ik het somber in voor de Guineeanen.

 2. 2

  Afrika interesseert ons inderdaad weinig.
  Zelfs niet als er een Nederlandse prins zijn foutjes strooit.
  Dat blijkt.

  Altijd goed om daar om de zoveel tijd op gewezen te worden.

  @IPM
  Lekker zeuren op de dinsdagochtend niet?

 3. 3

  @2Ja heerlijk, ik dacht: “ik probeer ook eens hoe het voelt om overal links de schuld van te geven.”. Best lekker eigenlijk en het reaguren gaat ook een stuk sneller als je niet na hoeft te denken of in te lezen.

 4. 4

  Doen, zonder een moment erbij na te denken, daar zijn we hier allemaal heel goed in.

  Proficiat.

  Moest het je eigen vrouw, zuster, moeder betreffen, die ze verkrachte met stokken, je zou wel anders piepen.

  Maar dat zijn ze niet, dus even cool de vingers over het klavier laten rollen ..

 5. 6

  @3: Toch kan dat nog beter denk ik:

  Ziedaar Hoe het linkse gedachtegoed erin geklopt wordt, zo gaat dat in de socialistische heilstaat! En de maoïsten van de SP kijken natuurlijk weer de andere kant op, net als in 1933, terwijl de Wouter Boslim er nog een zak ontwikkelingshulp tegenaan gooit: Goedzo jongens, vooral doorgaan! En dan straks zeker de grenzen wagenwijd open zetten als de zielige gelukszoekertjes hier mee willen komen profiteren van de uitkeringen betaald van onsze belastingcenten? Hopelijk is Geert voor die tijd premier, om die extra tsunami tegen te houden voor ons land eraan kapot gaat.

 6. 7

  Ik wacht op de eerste reactie waarin via een omweg een link wordt gelegd met het kolonialisme. Alles wat men in Afrika elkaar aandoet, is uiteraard onze schuld. En dat Sudan-verhaal, waar islamitische milities dood en verderf zaaien, gesteund door de stilzwijgende goedkeuring van alle islamitische landen, houden we ook liever buiten beeld. Dat zou alleen maar het beeld islam=vrede bezoedelen. Dat Erdogan de president van Sudan onlangs ontving, mag ook geen naam hebben.

 7. 10

  Verrek ja, dat mist er bij mij nog aan: Via een omweg er toch nog de islam bij halen. Had ook nog wat directer gekund natuurlijk, want de meerderheid van de inwoners van Guinee is moslim.

 8. 12

  Gtfrrrr, heb je hem weer….
  Ik zou zeggen: meteen de grens wagenwijd open om de Guineeërs de kans te geven te ontsnappen aan die waanzin. (Hebben we met Hongaren ook al eens gedaan….)

 9. 13

  @12: Ook toepassen op mensen uit andere gebieden waar geweld heerst? Grenzen open voor Irakezen, Afghanen, Somaliërs en Soedanezen? Dan wel niet klagen over het toegenomen aantal moslims in Nederland.

 10. 14

  Het gaat niet om ‘Afrika’, het gaat om Guinee, en Guinee is, en dat weet iedereen die de afgelopen jaren wel eens een krant gelezen heeft, het volkomen ondergerapporteerde, meest psychopate en corrupte land van Afrika. Maar we ‘staan het toe’ vanwege a) er bereikt ons verder nauwelijks nieuws van daar en b) olie.

 11. 15

  @ 14 KJ

  Sudan is vele malen erger dan Guinee. Maar daar durven we nits van te zeggen. Het is toch schandalig dat we uit angst de islam te stigmatiseren onze mond houden over Sudan. Progressief Nederland al zien demonstreren tegen het afslachten van honderduizenden? Tuurlijk niet, het is arabieren tegen negers, daar valt geen eer aan te behalen al hoorde ik dat Femke nu laat uitzoeken in hoeverre het de sculd is van Wilders. Ze schreeuwde zelfs tegen haar medewerkers: “Verdomme, is er dan ook geen link met de joden!!!”

 12. 16

  @13: Tsja, ik weet het ook niet, Bismarck. Ik zou willen dat iedereen overal veilig was. Maar hoe bescherm je burgers tegen fanatieke idioten? De VN zou wel wat actiever kunnen zijn in het opvangen van mensen uit waanzinnige area’s.
  Overigens hoor je mij niet klagen over welk aantal moslims dan ook in Nederland. Ik ben al lang blij dat heel wat daarvan niet meer in riskante gebieden leven. Als sommige argumentatie klopt, die mijn naamsgelijke reaguurder hier spuit, zou ik er zelfs een paar meer uitnodigen hier te komen wonen.

 13. 17

  laat ze die militairen is even de nek om draaien en een een beetje vrede ,koken
  Stuur geert er heen en laat m even een stok in zn hol voelen kijken of die dan nog verkozen wil worden,,,,
  grrrrr

 14. 19

  @Peter; correctie, onder de landen die niet als ‘failed’ worden aangemerkt in Afrika, is Guinee het meest corrupt en psychopaat.

  En er wordt genoeg gezegd over Sudan, en wat er niet over gezegd wordt, wordt alleen in jouw hoofd er niet over gezegd vanwege de islam.

 15. 20

  Potverdorie, heeft dat leger daar nou écht niks beters te doen nog-es-an-toe? I.p.v. zo’n vieze dikke crackhoer trachten te fatsoeneren die stoned over straat ligt te dweilen? Kan je toch delegeren dat soort dingen, bedoel, en ik geef niet voor niks elk jaar aan het Rode Kruis, laten die daar dan maar wat aan doen. Ga de grens bewaken of wegen en dijken helpen bouwen, elektriciteitsnet aanleggen en lig niet te zeuren…

  Want Prach-tig land dat Guinee Bissau. HEEL West Afrika overigens maar het ging hier nu even specifiek over dat kleine stipje aan de Atlantische oceaan Guinee Bissau. Trek maar eens ergens een reisgids
  van Guinee Bissau van internet. Hoe klein ook heeft alles: stranden, bossen en delta’s, wildlife, bergen, dalen, wet- en drylands. Eilanden voor de kust (the Bijagos Archipelago) zijn van buitenaardse schoonheid , zwemmen de prachtigste vissen, schildpadden en haaien plus een erg zeldzaam (zoutwater) nijlpaard. En dat alles tegen een achtergrond en op de resten van een Portugees koloniaal verleden.

  Dus we gaan ook niet moeilijk liggen doen over junta hier of staatsgreep daar (waardoor buitenlandse investeerders biezen hebben gepakt), of dat de Senegalezen de toeristen hebben verjaagd, en de bevolking van acht miljoen nog steeds straatarm of gewoon de staccato riedel van: uitbuiting, corruptie en wel-of-niet ontwiklingshulp of andere enge dingen…Oprotten, Tis er FANTASTISCH mensen:

  Ik wil daar gewoon op het strand zitten met een pluutje in het glas als ik dat wil, of gewoon thuis op de bank zonder met schuldgevoel een zak cashewnoten opentrekkend (tegen een redelijke prijs uiteraard)…

  Dus zié maar hoe je het allemaal regelt…

 16. 22

  @20
  Tja, moeilijk hè, al die Afrikaanse landen. Guinee-Bissau is niet hetzelfde als Guinee.

  @15
  Sudan is inderdaad afschuwelijk. Guinee staat bekend als een van de West-Afrikaanse landen waar massaal zeer jonge meisjes besneden worden met voodoo-achtige rituelen. Die worden gelukkig in Nederland erkend als vluchteling. Lees het maar eens na op bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Sande_society, volgens jou zal het wel door de islam komen neem ik aan.

 17. 23

  “Maar afijn, Afrika interesseert ons eigenlijk enkel als er een Hollandse prins aan te pas komt, ja toch?”

  Wat mij betreft ook niet als er een prins aan te pas komt inderdaad. Eerst maar ’s kappen met de gewapende voetbalhooligan uithangen.

 18. 24

  Hilde, je hebt helemaal gelijk. Guinee natuurlijk niet Guinee Bissau. Zat wat in reisgidsen te bladeren en gedachten liepen wat door elkaar heen, vandaar .Was met mijn hoofd kennelijk ergens anders, kan daarnaast ook geen drie dingen tegelijk. Sorry. Zie nu ook dat ik die foto verkeerd-om heb geïnterpreteerd. Dus het is helemaal niet zo fantastisch daar??, en zal het ook nooit worden, in Guinee?? Pff, sla je dán een pleefiguur…

  Ik waande me w.s. op een palmstrand.

  *haal #20 maar gerust weg dan hoor @ red.*

 19. 25

  YP, als je boek uitkomt wil ik een gesigneerd exemplaar. Je schrijft als Vinkenoog praat(te), denk ik wel eens. Schilderen met woorden.