Quote du Jour – Natuurlijk terrorisme

Quote du Jour
Damherten terroriseren duingebied
 
 
Eigenlijk geen quote zoals uitgesproken door een persoon. Dit betreft een variant van een artikelkop zoals die vandaag in diverse media verscheen op basis van een stukje van het ANP.
De meest gebruikte variant die waarschijnlijk rechtstreeks afkomstig is van het ANP zelf is: “Damherten teisteren duingebied bij Amsterdam“.

Even de definitie van de twee woorden uit Van Dale halen:
teis·te·ren (ov.ww.): door gewelddadig aangrijpen ernstig schaden => geselen
ter·ro·ri·se·ren (ov.ww.): door geweld en bedreiging stelselmatig schrik aanjagen

Beide woorden suggereren een bewust gewelddadige actie van de damherten richting de mensch. Zat u toch even niet op te letten en maakte de evolutie aan de kant van de herten de afgelopen 10 jaar een grote sprong.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er om onmiddelijk daadkrachtig ingrijpen gevraagd wordt. Afschieten die handel. En laten we ook de terreurwetgeving aanscherpen. En de grenzen bewaken, geen vreemde damherten meer het land in.

 1. 4

  @De Kaasploeg: zou die uitspraak niet voor heel het ANP willen doen (hun politiek redactie is behoorlijk solide).
  Los daarvan verschoont het de kranten niet. Die nemen de berichten klakkeloos over. En in het geval van het AD scherpen ze de kop zelfs nog wat aan.

 2. 5

  Klopt, AD is een sensatiekrantje. En het lijkt inderdaad wel alsof mensen nieuwsberichten helemaal niet meer kunnen / verkeerd – doorhalen wat niet van toepassing is – beoordelen. De eindeloze stroom onzinberichten die het ANP op dagelijkse basis de wereld in slingert bepaalt de waan van de dag – geen hond die het ANP bericht aangrijpt om er zelfs ook maar een belletje aan te wagen, nee, gewoon online kwakken en de sitebezoeker zoekt het maar uit. Schopenhauer heeft eens gezegd dat kranten de secondenwijzers van de geschiedenis zijn. Wat zou hij van het ANP zeggen?

 3. 7

  @canasta: Het is inderdaad zo dat taal verandert. Maar in dit geval gaat het over meer dan alleen de woorden terreur en terroriseren. De kop suggereert ook een actieve en bewuste daad van de kant van de herten. En dat is een beetje vreemd.
  Als je nu stelt dat ze overlast geven of dat de mensen er last van hebben (of het verkeer) krijgt het al een heel andere lading.

 4. 9

  Da’s het probleem met woordenboekdefinities geven – van Dale heeft zich zelf als taak gegeven betekenissen van woorden op te tekenen zoals die woorden gebruikt worden, en niet om woorden te definiëren.
  Dus als een woord vaker anders gebruikt wordt dan de van Dale aangeeft, zit – per definitie – de Van Dale er naast…

  Terroriseren in de zin van ‘overlast veroorzaken’ hebben we wel vaker gezien, lijkt me. Wordt tijd dat de van Dale geupdate wordt…

 5. 10

  @SN: Maar als we “terrorisme” in Van Dale update naar “overlast veroorzaken”, welk woord moeten politici dan nog gebruiken om de bevolking angst in te boezemen?

 6. 11

  Het is zo dat taal veranderd. Maar het is bij uitstek de rol van reclame om hierin actief te zijn. Woorden als nieuw, gratis, korting, natuurlijk, biologisch en gezond betekenen op een verpakking van een consumentenproduct iets anders dan in de van Dale. Het mooiste is natuurlijk de goedkope lening die een lening op basis van hypothecaire zekerheid wordt.

  Politiek is ook verkopen. De heer Eerdmans (God hebbe zijn politieke ziel) kwam tot de conclusie dat marokkaanse jongetjes de straat terroriseerden. En omdat het dus terrorisme was, mocht het leger er op af gestuurd worden.

 7. 12

  @Steeph: Nou kunnen de meeste woorden gelukkig meerdere betekenissen hebben, anders hadden we het nu zonder ‘lul’ en ‘kut’ moeten stellen. Stel je voor…

  En als dat dan wil zeggen dat we het woord terroriseren vaker kunnen gebruiken, kunnen politici mensen ook vaker angst aanjagen. Hebben ze alleen maar baat bij…

 8. 13

  @4&5 Het AD is het dagblad voor mensen die stiekem de Telegraaf zouden willen lezen, maar te snobbistisch zijn om dat daadwerkelijk te doen.

 9. 14

  Heeft Amsterdam een duingebied dan? Bedoelen ze dan niet Zandvoort/Bloemendaal?

  En damherten afschieten? Tja, ik begreep ook dat ze in het Krugerpark te veel olifanten hebben. Die worden verplaatst naar andere natuurgebieden of anders afgeschoten. Dat kan in Nederland dus ook.

 10. 15

  Teisteren wordt meestal gebruikt in combinatie met natuurgeweld o.i.d. Het land werd geteisterd door een zware storm.
  Damherten kunnen we losjes ook wel indelen onder natuurgeweld geweld van de natuurkrachten.

 11. 16

  Komkom…het is niet zo dramatisch als gesteld natuurlijk. ”bestand damherten duingebied Amsterdam groeit explosief door ontbreken natuurlijke vijand”. Hmm..denkt de betreffende (internet)redacteur…(of hij denkt NIET natuurlijk of een grapjas…kan ook)…hoe druk ik dit in liefst 6 woorden uit (SPEEL ik met..!) zodat mensen artikel aanklikken (c.q. comments trekken zodat geklikt wordt op de advertenties links en rechts!).

  Als je d’r op gaat letten (lading niet dekken…ronduit hilarisch enz.enz.) is het schering en inslag her-en-der. Het enige min-of-meer ”catchy”voorbeeld *leuk..klikklik* dat ik vandaag kon vinden was (uit, natuurlijk, Telegraaf): ”Vermoorde bakker beroemd om zijn moorkoppen”.
  Jammerjammer dat ik de gewoonte van opschrijven/ bewaren van dit soort snelklikniemendalletjes wat heb laten versloffen. Zitten soms juweeltjes tussen! Vooral “Het Kleinere Nieuws”….

  maarreh…dames heren snoodaards van Sargasso…*ik noem geen namen*:

  DOEN JULLIE TOCH OOK WEL EENS?
  Expres ”foute woordjes” inweven/ -lassen?

  Jawel!

 12. 19

  Ik heb ze nooit vertrouwd die damherten, een beetje bambi uithangen maar ondertussen wel op vier poten lopen en heel provocerend zo’n gewei dragen. Ze komen van buiten europa en hebben een hele ander cultuur, Nederland staat een tsunami van damherten te wachten die willen dat wij ook gras gaan eten. Wilders & Verdonk op Milieu!