Den Ollanders verkopen te dure mosselen die bovendien nog niet op smaak zijn, zo vindt de machtige Belgische consumentbond. Een heuse mosseloorlog dreigt tussen Vlaanderen en Holland. Wat doemt daar op uit de monding van de Schelde.. een oorlogsschip?
„De datum (15 juli) heeft niets te maken met de biologische cyclus van de mossel. Het is een commercieel spelletje, dat bovendien ieder jaar agressiever wordt gespeeld. Tachtig procent van de Zeeuwse mossels wordt gegeten door Vlamingen. De kenners weten dat je ze pas moet eten als de r in de maand zit. In september of oktober zijn ze smakelijker en goedkoper. We waarschuwen mensen voor de valstrik.“ stelt Test-Aankoop de Belgische consumentbond.
„De Belgen moeten eens ophouden de werkelijkheid terug te brengen tot een commercieel spel. Ik bepaal de prijs niet. Ik zie wel dat er nu volop handel is. Adviseer alleen over zaken die niet goed zijn, maar laat de consument zelf beslissen.“ aldus Hans van Geesbergen van het mosselkantoor in Yerseke. (BN/DeStem)
Reacties (6)
Ik geef de Belgen hierin gelijk. De zomer is veel te vroeg voor mossels.
Ik heb de ballen verstand van mosselkweek, maar als ze te duur en vies zijn, dan koop je ze toch gewoon niet? Het varkensvlees van de supermarkt is ook vies, koop ik niet. Prima toch. Of gaan Belgen dood als ze niet regelmatig een bord mosselen met friet krijgen?
yes, we do.
Mij doen ze teveel denken aan kleine foefjes.
Tis natuurlijk wel zo dat hoe meer mossels ze nu opvissen deste minder er in september zijn. Als ze ze nu niet op krijgen gooien ze een deel weg verkopen de rest duurder. Er zijn altijd wel wat domme touristen die in de term exclusief trappen. Als het dan straks echt mosseltijd is, zijn er te weinig lekkere mossels en wordt de prijs opgedreven…
Als je dat zegt ben je natuurlijk een communist.
Als niet mosseletende Belg kan ik melden dat we er niet dood van gaan.
Daarentegen weet ik wel van mosseletende vrienden dat de prijs dit jaar niet overeenstemt met de kwaliteit.
Soit, je hebt gelijk. Zijn ze te duur of niet lekker dan eet je ze maar niet.
Trouwens de echte mosseloorlog moet nog gaan beginnen.
Voor de Belgische kust worden er kunstmatige mosselbankdingen in zee neergelaten.
Dit jaar is dat proefproject afgerond en aangezien de kwaliteit goed is en de prijs voor de ontgining relatief goedkoop gaat het project worden uitgebreid.
Ze hopen om binnen 3 jaar zoveel te produceren dat 60-70% van de mosselen in België Belgische mosselen zouden zijn.
Dan wordt het pas oorlog met den ollander.